Gullmure

Tørketålende stauder

…den TØRKETÅLENDE stauden

 

Bergknapp

Sedum

Sedummatter

Bergknapp eller Sedum er sukkulente planter som er svært hardføre og kan klare seg uten vann og næringstilførsel i en lang periode. De kan etablere seg og trives på skrinne og tørre vokseplasser. Sedum er lavtvoksende og teppedannende.

Sedum trives på berg og bakke fra kysten og opp til 1200 m.o.h., og blir brukt blant annet i steinbed, skråninger, på toppen av en mur eller på tak.

sedum

Bergknappfamilien er stor, med flere hundre arter. Arter i norsk natur er blant annet Bitterbergknapp (Sedum acre), Hvitbergknapp (Sedum album) og Broddbergknapp (Sedum rupestre).

Andre arter som ofte blir brukt som prydplanter er blant annet Blomsterbergknapp (Sedum floriferum), Rakebergknapp (Sedum aizoon), Oktoberbergknapp (Sedum spectabile), Gravbergknapp (Sedum spurium), Sølvbergknapp (Sedum spathulifolium) og Høstbergknapp (Sedum telephium).

Har du lyst på et ferdig teppe av sedum? Da er sedummatter perfekt.

Prydkattemynte

Nepeta faassenii

kattemynte

Kattemynte er en nøysom staude med lyseblå, velduftende blomster i mai-september. Denne stauden er utsøkt som kantvekst og får rik høstblomstring ved hard nedklipping etter første blomstring. Den kan også brukes som en lav og dekorativ hekk. Prydkattemynte blir rundt 30 cm.

Kattemyntesorten Nepeta faassenii er en hybrid mellom Nepeta racemosa og Nepeta nepetella.

kattemynte

Prydkattemynte er en hardfør staude som tåler tørke. En annen fordel med denne stauden er at den tiltrekker seg pollinerende insekter.

Lammeøre

Stachys

Lammeøre

Lammeøre er en staude med et bladverk som pynter opp i stauderabatten eller stenbedet. De avlange og lodne bladene kan minne om ørene til et lam, og bladverket er kanskje viktigere enn blomstene på denne stauden. Blomstringstiden er i juni-juli, og da kommer det små, rosa/lilla blomster som springer ut fra stilken. Stauden blir 20-40 cm høy, og bladverket brer seg utover som et teppe.

Lammeøre trives i sol eller halvskygge, i vanlig hagejord. H6-7

Ekte Lavendel

Lavandula angustifola

En aromatisk og høyt elsket staude med blålilla blomster i juli-september. Lavendel er en middelhavsplante og forbindes gjerne med Frankrike og Provence. Lavendel trives i varme strøk, men Ekte Lavendel er hardfør nok til å kunne overleve i det norske klimaet (H4).

Lavendel

Lavendel er fin i bed, som kantblomst eller som en lav hekk. Planten blir rundt 40 cm høy. Den bør klippes hardt annenhvert år. Dette er en staude som trives i full sol (kan også ha det fint i halvskygge) og som tåler en del tørke.

Japansk malurt

Artemisia schmidtiana nana

Japansk malurt, eller krypmalurt som den også kalles, er en kompakt vekst som passer godt blant annet som markdekker mellom andre stauder. Den kan dekke store flater og holde ugresset borte. Japansk malurt har sølvgråt bladverk, ubetydelige blomster og blir rundt 15 cm høy. Denne veksten tåler tørke godt.

Krypmalurt bilde fra Obp.no

 

Gullmure

Potentilla aurea

Gullmure

Gullmure kommer fra fjellområder i Sør-Europa, og hører til rosefamilien. Dette er en staude med nesten krypende vekstform. Den blir rundt 10-15 cm høy, har femfingrede blad og får mange gule blomster i juni-juli.

Gullmure er nøysom og tåler tørke bra. Den trives på et solfylt sted, og vil gjerne ha moldrik, veldrenert jord. H6.

Hjertebergblom

Bergenia cordifolia

 

Hjertebergblom

Hjertebergblom er en staude som lenge har eksistert i norske hager, og som man ofte finner i de eldre hagene. Den har store runde (eller litt hjerteformede) blader som er vintergrønne og ser læraktig ut. Bladene blir purpurfargede på høsten.

Hjertebergblom høstfarger

Stauden blir rundt 40 cm høy og får rosa blomster i mai/juni. Hjertebergblom trives både på fuktig mark og på ekstremt tørre steder, og kan stå både i sol og i halvskygge. H7

Moskuskattost

Malva moskata

Moskuskattost er er vakker staude med rosa blomster i mai-juni. Den blir rundt 50 cm høy. Moskuskattost passer bra mellom og foran busker. Denne stauden trives best i sol og tåler tørke.

Kattost
Kattost bilde fra Obp.no

 

Andre stauder som tåler tørke er blant annet Steindodre (Alyssum saxatile), Hagepute (Aubrieta cultorum), Pinsenellik (Dianthus plumarius), Alpe-edelweiss (Leontopodium alpinum), Krypsåpeurt (Saponaria ocymoides), Stor kubjelle (Pulsatilla vulgaris), Takløk (Sempervivum tectorum),

PRODUKTKATEGORIER
NYLIG VISTE PRODUKTER

Ønsker du å motta e-poster med hagetips samt informasjon om tilbud og spesielle hendelser (vaffeldager m.m.)? Registrer din e-postadresse her.