Solhatt

Høstblomstrende stauder

…den HØSTBLOMSTRENDE stauden

 

De høstblomstrende staudene sørger for at det er fint i hagen på ettersommeren og utover høsten. Det er mange skjønnheter å velge mellom.

Solhatt

Rudbeckia

Nøkkelinformasjon:

 • Vakre og fargeglade blomster
 • Trives på solrike vokseplasser
 • Høstblomstrende
 • Populær blant pollinerende insekter

Solhatt er en plante som hører til kurvplantefamilien. Dette er høye stauder med fargeglade blomster. Mange assosierer nok navnet solhatt med naturmedisin. Men når det gjelder den helsebringende effekten ved solhatt, så er  det hovedsakelig purpursolhatt det er snakk om. Purpursolhatt var tidligere plassert i Rudbeckia-slekten, men er nå en egen slekt. Dette kan skape litt forvirring rundt navnet. Men vi omtaler Purpursolhatt lenger ned på siden.

Rudbeckia kommer opprinnelig fra nord i USA og Canada, og det finnes omtrent 25 arter av solhatt. De trives godt på solfylte plasser, og i vanlig plantejord.

Vanlige sorter som dyrkes i Norge er gullsolhatt Rudbeckia speciosa, gjerdesolhatt (også kalt Kyss meg over gjerdet) Rudbeckia laciniata, praktsolhatt Rudbeckia fulgida og glanssolhatt Rudbeckia nitida. 

Sortene av solhatt vi har fått inn i hagesenteret våren 2021 er Rudbeckia occidentalis ‘Green Wizzard’, Rudbeckia subt.‘Henry Eilers’, Rudbeckia h.‘America Gold Rush’ og Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’.

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’:  Praktsolhatten har store gule blomster med et mørkebrunt øye i midten. ‘Goldsturm’ er en trivelig og lettdyrket staude. Den blomstrer fra august og utover. Praktsolhatten er middels høy og blir rundt 60 cm. Denne stauden brer seg gjerne ut, og er fin i bed.

Rudbeckia occidentalis ‘Green Wizzard’: Dette er en gullsolhatt som stikker seg litt ut med sin grønne blomst med svarte kuppel i midten. Den trives i sol/halvskygge, blomstrer i juli-oktober og er sommerfugltiltrekkende. Høyden er rundt 120cm. H5.

 

Rudbeckia subt.‘Henry Eilers’: Dette er en høy og artig sort. De gule blomsterkurvene har smale lange blader som strutter ut. Henry Eilers trives best i sol, og blomstrer i august-september. Denne solhatten blir rundt 80 cm høy, og er dekorativ i bed og som snittblomst.

Purpursolhatt

Echinacea purpurea

Nøkkelinformasjon:

 • Mye brukt som naturmedisin
 • Staude i kurvplantefamilien, ble tidligere regnet som en del av slekten Rudbeckia
 • Vakre og hardføre

Purpursolhatt er en staude i kurvplantefamilien. Den ble tidligere regnet i slekten Rudbeckia. Dette er solhatten som er blitt mye brukt innen folkemedisinen som forebyggende mot forkjølelse og som lindrende middel. Det er stoffer i purpursolhatten som likner interferon, et protein kroppen produserer for å bekjempe infeksjoner.

Purpursolhatt er en høy staude og blir rundt 80-100cm. Opprinnelig kommer den fra Nord-Amerika, men trives godt som staude i norske hager. Dette er vakre og hardføre stauder.

Sortene av purpursolhatt vi har fått inn i hagesenteret våren 2021 er: Echinacea ‘Doubledecker’, Echinacea purpurea, Echinacea purpurea ‘Magnus’, Echinacea purpurea ‘Green Twister’, Echinacea purpurea ‘Lakota Orange’, Echinacea purpurea ‘Mellow Yellows’, Echinacea purpurea ‘Pow Wow’, Echinacea purpurea ‘Pow Wow White’, Echinacea pallida, Echinacea pur. ‘Doubledecker’, Echinacea pur. ‘Prairie Splendor’, Echinacea pur. ‘White Swan’ og Echinacea pur. ‘Wild Berry’.

 

Echinacea purpurea ‘Magnus’: Denne purpursolhatten er en bievennlig staude som trives best i sol. Den har store rosa blomster og blir rundt 80-100cm høy. ‘Magnus’ blomstrer fra juli til september. H5

Echinacea ‘Doubledecker’: Denne purpurrøde solhatten blir rundt en meter høy. Den trives best i sol, og blomstrer juli-september. Purpursolhatt er svært dekorative og passer godt i bed og som snittblomst.

Echinacea purpurea ‘Pow Wow White’: Dette er en hvitblomstret purpursolhatt. Den trives i sol og blir rundt 50cm høy. ‘Pow wow white’ blomstrer i juni-september. H5

Echinacea pallida: Denne purpursolhatten kan stå både i sol og i skygge. Blomstringstiden er juli-september, og stauden blir rundt 90cm høy.

Echinacea purpurea ‘Mellow Yellows’: Denne purpursolhatten er gul. Den trives best i solen og blomstrer juni-september. Høyden er rundt 70cm. H5

Echinacea purpurea ‘Lakota Orange’: ‘Lakota Orange’ er en purpursolhatt som trives i sol og som strekker seg rundt 70cm over bakken. Blomstringstiden er juni-september. H5

Symre

Anemone

Nøkkelinformasjon:

 • Symre eller anemone kommer i mange farger og former
 • I Norge vokser hvitsymre (hvitveis) og gulsymre vilt
 • Populære stauder i norske hager
 • Dekorative i bed og som avskårne

Symreslekten eller anemoneslekten hører til soleiefamilien og utgjør rundt 150 arter. I Norge vokser hvitsymre (hvitveis) og gulsymre vilt, men det er stor variasjon i staudeavdelingen på hagesenteret. Noen anemoner er vårblomstrende, andre høstblomstrende. Symrer har fem eller flere blomsterblader, og kommer ellers i mange ulike farger og former. De fleste av sortene har lange stilker og er dekorative i bed og i buketter.

Disse sortene av symre har vi fått inn i hagesenteret våren 2021: Anemone hyb.‘Dreaming Swan’, Anemone hyb. ‘Snow Angel’, Anemone jap. ‘Honorine Jobert’, Anemone nemorosa, Anemone nem. ‘Green Finger’, Anemone nem. ‘Robinsoniana’, Anemone sylvestris, Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’, Anemone hupehensis ‘Splendens’, Anemone hybrida ‘Honorine Jobert’, Anemone hybrida ‘Pamina’, Anemone hybrida ‘Queen Charlotte’, Anemone hybrida ‘Whirlwind’, Anemone multifida ‘Annabelle White’, Anemone multifida ‘Annebelle Deep Rose’ og Anemone tomentosa ‘Robustissima’.

Anemone Queen Charlotte

Anemone hybrida ‘Queen Charlotte’: Denne høstblomstrende anemonen trives i halvskygge/skygge. Den blir rundt 80cm høy og får lyserosa blomster med gult øye. H6

Anemone hupehensis ‘Splendens’: Dette er en høstanemone med rosa blomster, som blir rundt 80cm høy. Blomstringstiden er dra august og utover. H3-4

Anemone hupehensis ‘Prinz Heinrich’: Høstanemonen ‘Prinz Heinrich’ har mørkerosa blomster og blir rundt 80cm høy. Blomstringstiden er fra august til oktober. H3-4

Anemone hybrida ‘Pamina’: Høstanemonen ‘Pamina’ er en hardfør staude som trives i halvskygge eller skygge. Den blomstrer med mørkerosa/lilla blomster i september/oktober, og blir rundt 70cm høy. H6

Anemone tomentosa ‘Robustissima’: ‘Robustissima’ er en høy høstanemone. Den blir rundt en meter høy, og får rosa blomster i august-oktober. Den trives i halvskygge/skygge. H6

Anemone jap. ‘Honorine Jobert’: Dette er en høstanemone med hvite blomster. Blomstringstiden er august-oktober, og den blir rundt 80cm høy. Høstanemonen trives i halvskygge/skygge. H6

Anemone hyb. ‘Snow Angel’: Denne høstanemonen får hvite blomster og dekorativt bladverk. Blomstringstiden er fra august og utover, og den blir rundt 60cm høy. ‘Snow Angel’ trives i sol eller halvskygge.

Storhjortetrøst

Eupatorium purpureum

Nøkkelinformasjon:

 • Hører inn under kurvplantefamilien
 • Blomstrer i august-september
 • Kan bli rundt 2 meter høy
 • En favoritt blant bier og sommerfugler
 • Blomstene er rosa eller fiolett

Dette er en høy og staselig staude. Den kommer opprinnelig fra Nord-Amerika, men er hardfør og trives godt i norske hager. På engelsk heter storhjortetrøst Joe-Pye-weed, etter legen Joe Pye som forhindret en epidemi av tyfus ved hjelp av denne planten.

Storhjortetrøst er en ruvende staude som blir rundt 2 meter høy. Øverst på de lange og robuste stilkene kommer det skjermer av rosa blomster i august-september. H6-7

Andre høstblomstrende stauder vi har fått inn våren 2021: Storknøkketunge Ligularia dentata ‘Midnight Lady’, steinfrø Liriope muscari ‘Ingwersen’, hestemynte Monarda ‘Prairie Night’, oktoberbergknapp Sedum ‘Herbstfreude’, kinabergknapp Sedum spectabile ‘Stardust’, bergasters Aster amellus ‘Rudolf Goethe’, asters Aster dumosus ‘Herbstgruss von Bresserhof’, asters Aster dumosus ‘Apollo’, asters Aster dumosus ‘Anneke’, virginiaasters Aster novae-angliae ‘Purple Dome’, og Sommerlys Gaura lindheimeri ‘Rosy Jane’.

PRODUKTKATEGORIER
NYLIG VISTE PRODUKTER

Ønsker du å motta e-poster med hagetips samt informasjon om tilbud og spesielle hendelser (vaffeldager m.m.)? Registrer din e-postadresse her.