Utemøbler foran grønn hekk
Utemøbler foran grønn hekk

Bruk planter for å skjerme mot innsyn

Kom gjerne innom oss i Lier og få gode råd om skjermende planter til din hage.
Utemøbler foran grønn hekk

Hekk gir flott, grønn skjerming

Når vi tenker på planter til skjerming av innsyn, er gjerne hekk det åpenbare valget. Hekken gir hagen en fin og frodig innramming, og har samtidig samme skjermende effekt som et tett gjerde. Det finnes mange vekster som gjør seg godt som hekk. Mens thuja kanskje er aller mest populært, vil for eksempel også buksbom eller barlind gi flott, grønn skjerming.
Vi anbefaler at planting av hekk skjer enten om våren eller om høsten. En hekk kan plantes ferdig oppvokst eller du kan sette ned planter og la dem vokse seg til. Velger du førstnevnte får du umiddelbar skjerming, mens du med sistnevnte må smøre deg med litt tålmodighet.

Vintergrønt skjermer hele året

Du har mange muligheter når du skal anlegge hekk på eiendommen. Dersom hekken i hovedsak skal brukes til skjerming er det greit å tenke over behovet for å skjerme eiendommen både på sommer- og vintertid. Dersom det er viktig for deg å skjerme for innsyn hele året, vil det være en god løsning å plante vintergrønt. Da får du en tett hekk som skjermer godt, også etter at løvtrærne feller bladene sine.

Thuja er svært populær som hekk

Thuja er som nevnt svært mye brukt av huseiere som vil skjerme eiendommen med hekk. Dette er en plante som trives godt i solen, men den klarer seg også fint under mer skyggefulle forhold. Skal du plante Thuja, kan det være greit å være oppmerksom på at den kommer i to ulike sorter. Disse to har noen vesentlige forskjeller, og selv om begge egner seg godt som hekk stiller de ulike krav til nødvendig vedlikehold.
Thuja Brabant er høy og vid, og vokser svært fort. Denne skjermer derfor godt, men krever en del trimming og vedlikehold. Thuja Smaragd er noe lavere og har mer utpreget pyramidefasong. Denne blir heller ikke så vid, og det vil derfor være tilstrekkelig å trimme den litt i høyden med jevne mellomrom. Thuja Smaragd er gjerne også litt friskere i grønnfargen.

Skjermende busker til hagen

Det er ikke alltid at formålet med å ramme inn tomten er å stenge omverdenen ute. Iblant vil man helt enkelt bare markere en tomtegrense, men allikevel ha muligheten til å følge med på hva som skjer og slå av en prat med forbipasserende. Dersom dette er tilfellet kan en ramme av busker være mer passende for deg. Her har du nærmest uendelig med valgmuligheter. Buskmure eller Spirea i ulike varianter er blant plantene som egner seg godt som lav og pyntelig skjerming. Blankmispel er også flott. Denne får i tillegg en nydelig flammende farge når høsten kommer.
Hvorfor ikke plante ulike busker som blomstrer på forskjellig tid? Da har du alltid gleden av fargene buskene gir, og hagen får en levende ramme gjennom hele sommerhalvåret.

Hent inspirasjon i vårt hagesenter

Vårt hagesenter i Lier holder åpent hele sommeren. Her kan du hente inspirasjon og motivasjon til å sette i gang i hagen, samt spørre oss om alt du lurer på knyttet til planter og plantestell. Våre herlige utstillinger er laget for å gi deg et inntrykk av hvordan ulike busker og hekkplanter vil ta seg ut i din hage. Våre medarbeidere har dessuten bred plantekunnskap. Ta med et bilde av hagen, så gir vi deg gode anbefalinger om grønne vekster som vil egne seg der du bor.
Vår kontaktinformasjon og våre åpningstider finner du her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.