Logo plantasjen frg
hosta
hosta

En skyggehelt i hagen

Hosta eller bladlilje er stauder som først og fremst brukes for bladverket. Dekorative og store blader kjennetegner bladliljene, men det er stor variasjon i størrelse, form og farge blant de mange sortene. Hosta kan virkelig skape et frodig uttrykk i hagen, og er super å bruke i skyggefulle stauderabatter. 

Hosta er en planteslekt i aspargesfamilien. Slekten kommer fra Østen og hovedsakelig fra Japan. I norske hager er bladliljer mye brukt, og på Plantebørsen er utvalget av bladliljer stort. De rene artene har grønt eller blådugget bladverk, men det finnes mange kulturformer av planten, med gule eller hvite flekker eller striper på bladene.

Hosta er nøysomme og hardføre stauder. De stiller ikke mange krav til vokseplass. Denne stauden krever lite stell, men gir mye tilbake. 

Her er noen sorter du kan finne hos oss:

Hosta hybrid ‘Guacamole’ 

Hosta

Hosta hybrid ‘Praying hand’

Hosta hybrid ‘Night before Christmas’

Hosta

Hosta ‘Patriot’

Hosta

Hosta fortunei ‘Aureomarginata’

Hosta

Hosta undulata ‘Albomarginata’

Og mange, mange flere…

Skyggeplanter

Hosta er et veldig godt alternativ til skyggefulle plasser i hagen. Det er dekorativt med rene hosta-bed, men også veldig fint med bed hvor du setter hosta sammen med andre planter som tåler en del skygge. Stauder som kan være fine å plante sammen med hosta i de litt mørkere delene av hagen, er blant annet alunrot, astilbe og bregner. 

De fleste sortene av hosta trives i halvskygge. Sorter med grønt bladverk er mest glad i skygge, mens de brokbladete og stripete foretrekker mer sol. 

Bunndekker

Hosta er en kraftig staude med store blader. Mange av sortene egner seg godt som bunndekker, og disse tette vekstene kan holde ugresset unna. Men husk at snegler er glad i hosta, så ta det med i beregningen.

Trivsel og stell

Det finnes mange sorter av Hosta og som nevnt er det litt ulike preferanser når det kommer til solforhold. Men ellers er det få krav blant hostaene. De trives i vanlig, næringsrik hagejord, gjerne i jord som holder godt på fuktigheten.

Om høsten visner bladene, og da kan du gjerne la de være på til våren kommer. På den måten får planten kuldebeskyttelse gjennom vinteren. Men generelt er hostaen en hardfør staude, og det er ingen nødvendighet.

Store hosta-tuer kan deles og flyttes. Husk å vanne godt når du planter oppdelte planter. 

Har du spørsmål eller trenger hjelp til å velge ut planter til ditt staudebed? Kom innom oss i Lier, så hjelper vi deg gjerne!

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

fineste utepotter

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.