Hekk
Hekk

Gartnertipset februar

Skal du lage hekk i hagen?

 

“Les deg opp og finn ut av hva slags hekk som best egner seg hos deg. Har du en klar plan når våren kommer, så sparer du tid i tillegg til at du unngår bomkjøp.”

-Gartner på hagesenteret-

 

Kartlegg behov og ønsker

Dette er en fin tid for å legge spennende planer for hagen. Det å anlegge hekk er en stor investering. Da er det lurt å ha tenkt nøye gjennom hva slags hekk du skal velge. Hva slags behov ønsker du at hekken skal dekke? Hva er greit at hekken krever av deg med tanke på tid og stell? Hva slags hekk liker du best, og hvilke planter vil kunne trives hos deg? Når du har kartlagt og skaffet deg en oversikt, vil det være mye lettere å velge riktige planter for nettopp din hage. 

 

Hekk med bladverk

Mange ønsker dekorative hekker med vakre blader. Et bladverk i full flamme om høsten er et praktfullt syn. Utvalget av planter til hekk med bladverk er stort. Hvilke andre kriterier stiller du til hekken? Vil du gjerne at hekken blomstrer? Da kan for eksempel søtmispel, som får hvite blomster i mai, være et godt alternativ. Eller kanskje du liker sargenteple, som prydes av nydelige epleblomster om våren? Hvis du vil plukke spiselige bær fra hekken, kan svartsurbær være midt i blinken som hekk i din hage. Ulike planter har ulikt bladverk. Noen planter, som liguster og agnbøk, beholder mye av bladverket frem til neste sesong. En slik hekk kan dermed skjerme ganske godt gjennom hele året. Andre ting å tenke på, er hvor hurtigvoksende plantene er og naturligvis hvilke kriterier plantene stiller for å trives. 

Men blader betyr som oftest også at hekken blir naken om vinteren. Den vil i tillegg gi deg en ekstra rakejobb. Er dette avskrekkende for deg, så kan en vintergrønn hekk være det beste alternativet.


Vintergrønne hekker

Ønsker du en hekk som er grønn gjennom hele året så er det vintergrønne planter som gjelder. Veldig mange går for Thuja. Thuja er et godt valg når du vil skjerme deg for vind og innsyn. Den vokser forholdsvis fort og du får raskt en høy hekk. I hagesenteret finner du den tette, pyramideformede Smaragden, eller den bredere, søyleformede Brabanten. Barlind er også mye brukt i hekk. Den er en smal vintergrønn vekst med mørkegrønne korte nåler.

Drømmehekken for deg

Nå i februar kan det være fint å bruke litt tid på å tenke gjennom mulighetene man har, når det kommer til valg av hekk. Økonomi er også en  avgjørende faktor for mange. Kanskje du drømmer om en tett og frodig hekk av Smaragd, men lommeboken strekker ikke helt til? Det finnes Smaragd i flere størrelser og dermed ulike prisklasser. Kanskje du kan kjøpe den laveste og på sikt få akkurat den hekken du drømmer om. Eller er det viktigere å ha høyde fra dag 1? Drodle gjerne litt rundt disse spørsmålene nå mens hagen er i dvale.  

Vi anbefaler våre kunder å ta mål av hagen. Til våren kan du komme innom Plantebørsen. Der hjelper vi deg i mål slik at du ender opp med en hekk som er den aller beste for deg og din hage. 


Les om våre fineste hekkeplanter her

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.