surfinia
surfinia

Gartnertipset mai

“Nå eller så snart kulda ser ut til å slippe, er det tid for å pynte opp i hagen og på terrassen med sommerblomster.”
-Gartner Oddvar-

Nå har vi hatt noen kalde netter i det siste. Noen har derfor ventet med å plante på uteplassen, mens andre har plantet og heller dekket over plantene på nettene. Har du ventet med å plante eller kanskje opplevd at blomstene dine har fryst, så er det en fin tid å plante sommerblomster fremover nå. Man må foreløpig fortsatt følge med på om vinteren kommer snikende inn i hagen nattestid, og det er lurt å ha et dekke liggende klart.


Et vell av blomster; hvordan velge?
Det finnes enormt mange sommerblomster, og er du innom oss i sommerblomstavdelingen så ser du at utvalget er veldig godt på denne tiden. Det kan kanskje bli litt overveldende, og vanskelig å velge. Da kan det være lurt å tenke gjennom hvor blomstene skal stå og på den måten eliminere seg frem til de beste alternativene for deg. Viktigst å tenke gjennom er dette:

  • Hvor skal de stå?

Er det sol eller halvskygge? Allerede der så blir utvalget mindre for deg. Noen blomster foretrekker full sol, andre liker seg godt i halvskygge. Blir de stående under et tak på verandaen eller må de tåle en skikkelig regnskur? Noen blomster blir fort stygge hvis de blir utsatt for mye regn.

  • Skal sommerblomsten henge ned eller være opprett?

I vårt store utvalg finner du blomster som henger/kryper bortover i bedet, og andre som vokser seg høye gjennom sesongen. Skal du plante sommerblomster i en krukke, så anbefaler vi gjerne å bruke litt av begge deler, siden det gjør seg fint sammen.

  • Hvor mye omsorg må til?

Hvor mye oppmerksomhet er du villig til å vie dine blomster? Noen blomster krever minimalt, dette er gjerne de vi anbefaler til kirkegårdsplanting. Andre trenger at du stadig plukker på de, for at de skal holde seg så fine som de kan være. De aller fleste sommerblomster trenger at du passer på å vanne, men også her er det stor forskjell på hvor stort behovet er. Mens noen blomster kan reise seg igjen og bli like fine etter å ha hengt med hodet av tørke, så er det andre som ikke tåler en slik påkjenning.
Etter å ha tenkt gjennom hva som passer hos deg, så er det bare å lete seg fram til den beste blomsten for ditt hjem. Er du usikker så er det bare å spørre oss i hagesenteret.
Velkommen innom!
Visste du at…
…alle blomster stammer fra en slags blomstenes “stamfar” som levde på jorden for omtrent 140 millioner år siden? Dette er forsket frem ved hjelp av funn av en blomsterfossil. Interessert? Les mer her.
 
 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.