beskjæring av epletrær
beskjæring av epletrær

Gartnertipset september

September er en fin tid for å beskjære epletrær. Kvisten er mykere nå enn på våren, og du får med deg alt løvet i samme slengen. Det er ikke noe problem med kraftig beskjæring om høsten.
-Gartner på hagesenteret-

JAS-beskjæring
JAS står for juli, august og september. Dette er gode beskjæringsmåneder. I JAS-sesongen vokser trærne fortsatt, og “sårene” etter beskjæringen vil raskere heles. Treet blir mindre utsatt for sykdommer.
I september er det lettere å klippe kvisten fordi den er mykere. Og beskjærer du før bladene har falt av treet, så sparer det deg dessuten for en stor rakejobb senere.
Hvorfor og hvordan beskjære
Kort fortalt beskjærer vi for å få mer frukt og en fin form på treet. Det skal ikke være for mange grener på treet. Med god beskjæring kommer det nok lys og luft til, og et luftig tre vil både få bedre modning på frukten og er mindre utsatt for sykdommer.
Utstyret man trenger for å gjøre jobben er i all hovedsak en sag og en saks. Gå for god kvalitet på utstyret, så unngår du unødvendig frustrasjon. På Plantebørsen har vi et variert utvalg av hageredskaper, blant annet fra kvalitetsmerker som Gardena og Fiskars.
Det som bør fjernes av grener og kvister er først og fremst de som er skadde, samt de som peker rett oppover eller innover. Fjern også eventuelt grener som er i veien, ofte de laveste på treet. epler
…Visste du at…
…eplet er en frukt full av symbolikk? Alt fra å være kristendommens symbol på syndefallet, til å i norrøn mytologi være et foryngelsesmiddel som skulle holde gudene evig unge. Eplet har vært symbol på fruktbarhet og kjærlighet, men også hat. Det har med sin runde form symbolisert globen, og det har vært symbol på bindeleddet mellom mennesker og guder. At Newton var med å skape naturvitenskapelig revolusjon ved å observere eplet som falt fra treet, har vært med på å gjøre eplet til et bilde på kunnskap og et genis suverenitet. Eplet er altså svært mye brukt som symbol i litteratur og mytologi.
Kilder:
https://snl.no/eple_-_symbolikk
https://www.duo.uio.no/bitstream/handle/10852/25089/Epletxogxdetxfeminine.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 
 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.