deilig hage
deilig hage

Hvordan klargjøre hagen for våren

Det er imidlertid ikke sånn at plenen er grønn og at løkblomstene begynner å spire helt uten hjelp. Bak en vakker og frodig hage ligger det som regel både planlegging og gode forberedelser.

Godt forarbeid gjør jobben enkel når våren kommer

Hvis du har gjort en grundig jobb med forarbeidet, bør det ikke være mye å ta tak i når våren endelig kommer. Det aller viktigste er at du er tidlig ute med å ta vare på plenen og de plantene som har overlevd vinteren.
Les mer om hvordan du kan klargjøre hagen for høst og vinter her.

Kalke og gjødsle plenen

Det første du må gjøre når våren nærmer seg er å kalke og gjødsle gresset. Kalken hjelper til med å stabilisere pH-verdien slik at gresset får bedre groforhold. Det gjør ingenting om dette gjøres oppå den snøen som fremdeles ligger der. Når snøen smelter, vil kalken renne ned til gresset sammen med smeltevannet. Dette gir masse god næring.
Et par uker etter at du har kalket plenen, setter du i gang med gjødslingen. Plenen bør gjødsles hver fjerde uke gjennom hele sommeren.

Rydd opp i staudebedet

Stauder bør klippes helt ned når høsten kommer, slik at det blir plass til nye skudd om våren. Fikk du ikke klippet dem ned før snøen kom, er det viktig at du gjør det så tidlig som mulig etter at den smelter. Det kan også være at det er behov å fylle på bedet med mer jord eller bark. Med godt stell får du takknemlige stauder som kommer igjen år etter år.
Les mer og se vårt store utvalg av stauder her.

Blomster som tåler frost

Løkblomster er blant de første plantene som blomstrer om våren. Blomstene tåler lave temperaturer og trives godt utendørs selv om det fremdeles er frostnetter. Løkblomster som tulipaner og påskeliljer kan plantes så tidlig som høsten i forveien. Dette gir farger i hagen allerede fra tidlig vår.
Er du utålmodig og vil begynne å plante så fort våren kommer, kan stemorsblomster gjerne settes tidlig i sesongen. De ser kanskje skjøre ut, men stemorsblomsten er blant vekstene som tåler lave temperaturer aller best.

Klipp ned rosebuskene

Hvis du har rosebusker i hagen, bør disse klippes ned etter årets siste frostnatt. Dette er for at deres vekstforhold skal bli best mulig. Nedklipping tidlig i sesongen gir rosene et godt utgangspunkt for å vokse seg store og frodige når varmen og sommeren kommer for fullt.
Skulle du være uheldig og klippe dem litt for tidlig, er det imidlertid ingen grunn til bekymring. Rosene tåler et par frostnetter, så lenge det ikke blir ordentlig vinterkaldt igjen.
Les mer og se vårt store utvalg av roser her.

Vann plantene godt

Etter hvert som snøen har smeltet og det blir varmere i luften, er det viktig at du begynner å vanne plantene dine. Når temperaturen stiger blir det fort veldig tørt, spesielt for plantene som står i potter og krukker.
Hvis du har hatt buksbom stående i potter vinteren over, er det viktig at du passer ekstra godt på disse. De blir nemlig veldig fort tørre. Plei de vintergrønne og overvintrende plantene godt, så har du takknemlige og flotte planter året rundt.
Les mer og se vårt utvalg av vintergrønne busker her.

Trenger du mer inspirasjon?

Kom gjerne innom vårt hagesenter i Lier når vi åpner igjen i april og se vårt store utvalg. Vi kommer gjerne med anbefalinger om planter og vekster som bør plantes tidlig, og gir deg råd om hvordan du bør behandle plantene dine når våren og sommeren kommer.
Du finner vår kontaktinformasjon her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

BEDD

BEDD plantekasser innendørs

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.