stauder
stauder

La hagen blomstre sesongen ut

Vit når plantene blomstrer

Det finnes utallige planter som blomstrer tidlig i sesongen eller midt på sommeren. Planter som ikke blomstrer før mot sensommeren, men som står sesongen ut, er det derimot færre av. Dermed kan man fort ende opp med et bed der blomstene har blomstret ferdig allerede i juli. Undersøk derfor når de ulike plantene blomstrer, når du planlegger sesongens hage. Slik kan du legge til rette for blomstring fra tidlig vår til sen høst.

Stauder gir flott fargespill sesongen igjennom

Stauder står fint i bed i hagen
For uteplanter som kommer igjen år etter år, bruker vi fellesbetegnelsen stauder. Staudene kommer i ulike høyder og farger, og man kan med fordel kombinere ulike stauder i samme bed. Dette vil da gi vakre fargekombinasjoner, samtidig som det vil være liv i bedet sesongen ut. Flere av staudene er dessuten svært herdige, og tåler dermed norske værforhold godt.
Noen stauder med sen blomstring, som er fine å inkludere i blomsterbedet er:

  • Kinasøte
  • Astilbe
  • Solhatt
  • Oktoberknapp
  • Høstfloks
  • Praktsolbrud
  • Høstasters

Busker og trær gir liv til hagen

Også busker og trær bidrar til liv i hagen gjennom hele sesongen, både når det kommer til farger og ved å trekke til seg levende vesener.
Syrinhortensia er vakker og kommer både som busk og på stamme. Denne krever lite av deg, og blomstrer sent, men mye. Dessuten tåler den det norske klimaet godt.
Sommerfuglbusken blomstrer fra juli og utover, og kommer i flere flotte farger. Denne busken er et flott tilskudd i hagen, da den, som navnet tilsier, tiltrekker seg sommerfugler.

Trær som gir bær om høsten

En annen mulighet er å plante trær som etter blomstring kommer med bær langt utover høsten. Noen eksempler på slike trær er rogn, svartsurbær og prydeple, hvorav de to siste har spiselige bær. Svartsurbær har fantastiske farger om høsten, mens prydepletreet står hele året og tiltrekker seg fugler, noe som dessuten kan være hyggelig om vinteren.
 
 
 
 

Vil du ha flere tips til hageplanleggingen?

Kom gjerne innom vårt flotte hagesenter på Lier for flere tips og råd. Hos oss kan du hente ny inspirasjon, både til hagen og uteplassen. Du finner vår kontaktinformasjon her.
 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.