tulipaner
tulipaner

Plant våren nå

alliumBlomsterløk

Løk er et fellesbegrep på planter med lagringsorgan (ekte løkvekster, jordstengler og knoller) som lagrer næring under bakken. Et slikt lagringssystem gir blomstene tilgang på næring og muliggjør en rask og tidlig oppblomstring etter hvileperioden.

Plante hva hvor

Det å lykkes med løk behøver ikke være så komplisert. Leser du på løkens emballasje, ser du både hvordan den skal plantes og når den blomstrer.
Hver type løkblomst har tilpasset seg ett bestemt naturlig habitat. Vårblomstrende løk har utviklet seg til å blomstre tidligere enn de fleste andre planter. Dette er blomster som har funnet en måte å utnytte sollyset maksimalt, i sine naturlige omstendigheter. I skogen mister bakken mye av lystilgangen når trær og busker får løvverk. Blomstene har dermed utviklet tidlig oppvåkning fra hvileperioden for å utnytte tiden mens lyset er tilgjengelig, og avslutter vekstsesongen før lystilgangen er forsvunnet. Denne evolusjonen kan vi som hageeiere nyte godt av, ved at vi allerede fra tidlig vår kan ha noe som blomstrer i hagen.
Snøklokkene spretter opp fra bakken gjerne før snøen har smeltet, i selskap med vinterblom. Krokusen er heller ikke fremmed for å stikke hodet opp mellom snøfondene. Påskeliljene følger raskt etter, og snart lyses våren opp av tulipaner i alle former og farger. På sommeren er det allium og prydløk som våkner til liv.
tulipaner

Løk i plenen

Vil du ha løk i plenen på våren, så gjelder det å velge tidligblomstrende løk som pynter opp bakken i perioden før du skal begynne å klippe gresset. Da er krokus, vinterblom og snøklokke gode alternativer. Disse kan dessuten spre seg og danne et fint blomsterteppe på våren.

Når du skal sette løk i plenen kan du lage et kryss-snitt i plenen med en kniv, og brette til side plenen for å komme til. Grav litt i gresstorven, og lag hull til løkene. Sett den aktuelle løken slik den er anbefalt, fyll på med jord og legg gressflikene tilbake på plass. Trykk gresset ned for å unngå dump i plenen.

Løk i bedet

Om våren kan løkblomstene sørge for liv i bedet. Her kan man slå seg løs og fylle opp med alt man liker best. Eksempler på løk som gjør seg fint i bed er tulipaner, liljer og allium.

Når du planter i bed, kan det være lurt å bruke en planteskje eller plantehakke, slik at du slipper å grave opp store områder i bedet.

Løk i potter og krukker

Skal du ha blomsterløk i potte, så husk å bruke en potte som er frostsikker. Legg leca i bunnen for god drenering. Sett potten ute under tak, slik at det ikke blir for vått i potten. Mange velger også å isolere mot den harde vinterkulden.
Har du hørt om lasagneplanting? Dette betyr å sett løk i flere lag i en potte eller krukke. Her kan du eksperimentere og prøve deg frem med ulike sammensetninger i “lasagnen”. Men for lang blomstringstid bør du velge blomsterløk som blomstrer senest lengst ned i potten. Tulipaner kan passe til å ha i bunnen. I det øverste laget har du de tidligst blomstrende, for eksempel krokus. Da vil det øverste laget først sprette opp og blomstre for deg tidlig vår, for så å bli etterfulgt av neste lag.

Kilder:
https://snl.no/lagringsorgan

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.