Planter for bedre luft i hjemmet

I Norge bygger vi tette og godt isolerte boliger for å spare energi når det er kaldt ute. En konsekvens av dette er at luften kan bli både tørr og tett. Her kan noen grønne planter i husets ulike rom være med på å skape et bedre og mer behagelig inneklima.

Grønne planter for bedre inneklima

Grønne planter har den egenskapen at de tar opp karbondioksid fra luften og erstatter det med nytt, friskt oksygen. Da sier det seg selv at vi får bedre luft å puste i, noe som gjør hjemmet til et bedre sted å være. Når du skal velge dine luftrensende planter, kan det imidlertid være greit å være oppmerksom på at noen planter gjør dette bedre enn andre. Dersom optimal luftkvalitet er blant årsakene til at du velger å innrede med planter, vil det derfor lønne seg å velge de sortene som renser best.
En av de aller mest effektive plantene når det kommer til å bedre luftkvaliteten, er fredsliljen. Denne fjerner både karbondioksid og andre skadelige stoffer fra luften. Den er dessuten svært flott å se på, og derfor et godt innslag i ethvert hjem. Hvis du er plaget av tørr luft i hjemmet, kan vi anbefale at du går til anskaffelse av en bregne. Dette er en god luftfukter som også renser luften. Svigermors tunge, Eføy, Draketre og Krysantemum er eksempler på andre planter som gjør en god jobb med å fjerne dårlig luft og andre skadelige stoffer.

Bedre luft i hjemmet om vinteren

I sommerhalvåret skiftes luften i boligen hyppig ut. Vi lufter mye, og får dermed god sirkulasjon på oksygentilførselen. Dette endrer seg brått når utetemperaturene faller. Da står vinduer og dører lukket over lengre tid, mens fyring og oppvarming bidrar til at luften innendørs blir tørrere og dårligere. Dermed blir de grønne plantenes evne til å forbedre luftkvaliteten enda mer verdifull. Plantene vil gjøre det mer komfortabelt å oppholde seg innendørs, noe mange av oss ofte gjør i større grad når kulden setter inn.

Grønne planter kan virke avstressende

En annen god grunn til å velge grønne planter i hjemmet er at de har vist seg å ha god evne til å redusere stress. Når vi omgir oss med planter, føler vi oss mer avbalanserte. Dette henger sammen med at vi oppfatter våre omgivelser som mer naturlige når vi har planter rundt oss. På arbeidsplassen er grønne planter et verdifullt innslag, ettersom de kan bidra til økt produktivitet og effektivitet. Plantene har imidlertid like stor effekt i hjemmet, der vi ønsker å koble av og føle oss vel når vi lander etter dagens aktiviteter.
Les mer om fordelene med grønne planter på kontoret her.

Ta vare på de grønne plantene

I utgangspunktet skal alle klare å holde liv i sine grønne planter. De fleste planter har det fint dersom de vannes regelmessig og får tilstrekkelig med lys, enten naturlig eller kunstig. En vanlig feil vi ser mange gjør, er at de gir plantene for mye vann. Prøv å lytte til plantene så vil du se at du merker det når de er tørste og ønsker påfyll. Du kan med fordel også benytte litt flytende plantenæring eller næringspinner for optimal trivsel.
For å gi dine planter de beste forutsetninger i livet, anbefaler vi at du spør om råd knyttet til plantestell når du er innom ditt hagesenter. Tar du turen til oss i Lier, kan du også hente inspirasjon i våre flotte utstillinger. Vi har bred kunnskap om alle slags planter, og vet hva som skal til for at du skal ha glede av plantene dine i lang tid. Du finner vår kontaktinformasjon her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.