så egne grønnsaker
så egne grønnsaker

Så egne grønnsaker

Å sanke grønnsaker fra egen hage er en opplevelse både for store og små. I tillegg til at det er bærekraftig og økonomisk, vil det også gi en god mestringsfølelse. Det er noe fint med å følge prosessen fra å så et lite frø til å sanke spiseklare grønnsaker. Enten du har en stor og frodig hage eller du har en krukke på verandaen, kan vi varmt anbefale å prøve det.

På Plantebørsen har vi nå et klekkelig utvalg av frø. Siden det er mange hundre sorter, er det best å komme innom oss for å se hele sortimentet. Men her kan du se noe av det du kan finne på hagesenteret.

Agurk

 

jungelagurk

Jungelagurk

Annerledes agurklignende grønnsak med meksikansk opprinnelse og slyngende voksemåte. Gir rikelig med 3 cm lange frukter med flekkete mønster. Velegnet i salater, til nedlegning, i gryter og wok.

frilandsagurk 'Lemon'

Frilandsagurk 'Lemon'

En rund agurk som gir rikelig med frukt på friland. Kan også dyrkes i drivhus. Bind opp, eller la planten slynge seg på bakken. Høst frukten når den er gul i fargen. La dem ikke vokse seg for store, det gir en dårligere smak og mindre fortsatt fruktsetting.

potteagurk

Potteagurk 'Iznik'

Lekker miniagurk til dyrking i drivhus. Gode, sprøde frukter med slett skall, egnet til å spises ferske. Motstandsdyktig mot agurkmeldugg.

drueagurk

Drueagurk 'Vert petit de Paris'

Hurtigvoksende og lettdyrket agurk som gir korte mørkegrønne frukter med ruglete skall. Høstes etter hvert. Denne sorten er egnet til sylting.

agurk

Squash

Squash Latino

'Latino'

Populær grønnsak som gir stor avling. Dekorative frukter med kraftige rygger. Høstes tidlig med blomsten på. Brueks frisk som agurk eller i gryter og wok.

Pic n pic squash

'Pic n Pic'

Lekker gul squash, perfekt for den lille kjøkkenhagen eller i en større potte. Plukk fruktene når de er 10-15 cm store. Gir frukter hele sesongen. Trives på varmt, solfylt og lunt sted i moldrik, velgjødslet og veldrenert jord. Vannes rikelig.

'Eight Ball' squash

'Eight Ball'

Herlig, rund sort med konsistens som likner fruktkjøttet hos et eple. Eplesquashen har en rik smak og brukes i salater, fylles og gratineres, stekes eller kokes lett. Trives på et varmt, lunt og solrikt sted i humusrik, velgjødslet og veldrenert jord.

'Soleil'

En gul squash som gir rikelig avling. Brukes fersk som agurk eller tilberedt i ulike matretter. Ikke så før jordtemperaturen er +15°C.

Rødbete

'D' Egypte' rødbete

'D' Egypte'

Sort som gir flatrunde og mørkerøde beter. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, så beholder den fargen. Ikke så for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

'Burpees Golden'

Bete med søt og mild smak. Beholder sin fine gule farge ved koking. God å spises kokt eller ovnsbakt med fetaost, eller brukes som råkost. Så ikke for tidlig, utsettes den for frost kan den gå i blomst.

'Chioggia'

Polkagrisstripete rødbete som har søtere smak enn den vanlige røde. Ikke så for tidlig! Plantene kan lett gå i blomst om de blir utsatt for vårfrost, og vil da ikke gi avling. Tynn plantene tidlig.

'Forono' rødbete

'Forono'

Sort som gir rikelig avling av avlange beter med mørkerød farge. Kok rødbeten med litt av toppen og hele skallet på, så beholder den fargen. Ikke så for tidlig; ved frost kan planten gå i blomst.

rødbete

Bladbete

Fireworks bladbete

Fireworks

Økologiske frø. Lettdyrket og fargerikt bladbete som gir rikelig avling. Høst individuelle blader eller kutt hele planter gradvis. Bladene er vakre i bukett sammen med sommerblomster.

'White silver 2' bladbete

'White silver 2'

Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Bladene tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som ettårig, men overvintrer tildekket i store deler av landet, og gir tidlig avling 2. året. Trives i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord.

'White silver 3' bladbete

'White silver 3'

Økologiske frø. En lettdyrket bladbete med hvite bladstilker som gir rikelig avling. Høst bladene enkeltvis eller skjær av hele planter etter hvert. I Italia forvelles bladbeten ofte, og stekes siden sammen med olivenolje, salt, og pepper. Nydelig.

'Rhubarb Chard' bladbete

'Rhubarb Chard'

Sort med røde bladstilker. Bladene brukes som spinat og stilkene som asparges. Tåler noen minusgrader. Dyrkes ofte som 1-årig, men overvintrer tildekket i store deler av landet. Trives best i moldholdig, næringsrik og veldrenert jord.

Chilipepper

'Cayenne long slim' chilipepper

'Cayenne long slim'

Varmeelskende chili, ca 35 000 Scoville. De avlange grønne og røde fruktene brukes ferske eller tørkede. Vask alltid hendene etter å ha håndtert fersk chili.

'Jamaican Bell' chilipepper

'Jamaican Bell'

Mild sort med klokkeformet frukt. Høstes fra ca 5 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i 25°C, stilles deretter i romtemp. Plant om til en plante/potte i gjødslet jord når plantene er store nok. Vask hendene godt etter du har tatt i chili.

'Chiluacle Negro'

Meget lettdyrket pepperfrukt som i tørket form brukes i mengder i det meksikanske kjøkken. Lekker i gryter og sauser. Gir stor avling av passende hete frukter. Utmerket i potte på altanen og i drivhus.

'Hot Lemon' chilipepper

'Hot Lemon'

Het sort med sitrussmak. Høstes fra ca 4 mnd etter såing. Forkultiveres med plantelys innendørs, i såjord. La spire i 25°C, stilles deretter i romtemp. Plant om til en plante/potte i gjødslet jord når plantene er store nok. Vask hendene godt etter du har tatt i chili.

Erter

'Oregon Sugar Pod' erter

'Oregon Sugar Pod'

Sukkerert som gir store belger, ca 9-10 cm lange. Kan trenge støtte. Høstes etter hvert, før belgene blir runde. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

'Kelvedon Wonder' erter

'Kelvedon Wonder'

Økologiske frø. Velkjent, tidlig og riktbærende margert. Sorten får knapt 10 cm lange belger med 7-9 erter i hver. Trenger ikke støtte. Skal ikke sås for tidlig. En litt varmekrevende sort som er motstandsdyktig mot sykdommer. Trives i porøs jord, men er ikke spesielt krevende. Må vannes ved tørke. Dyrk erter på ulike steder i grønnsakslandet hvert år. De gjødsler nemlig jorden.

'Alderman' erter

'Alderman'

Margert som gir rikelig avling, 7-10 erter per belg. Høstes etter hvert, ertene tas ut av belgene. Dyrk gjerne erter på ulikt sted hvert år; de gjødsler jorden.

'Nairobi' erter

'Nairobi'

Svært fin sort av brytsukkerert. Søt og knasende. Høst fortløpende når belgene er 8-9 cm lange. Spis som ferske delikatesser eller forvell dem lett og spis med en klatt smør. Dyrk gjerne erter på ulike steder hvert år. De gjødsler nemlig jorden. Trenger litt støtte. Klarer seg bra mot melduggangrep.

erter
erter

Kål

'Summer Breeze' pak choi

Pak choi 'Summer Breeze'

Pak Choy, eller sellerikål som er dens korrekte navn, er en lekker bladgrønnsak med kraftige stilker. Spede blad kan utmerket brukes som "baby leaf" i salater. Større blader smaker godt stekt, sammen med f.eks ingefær og hvitløk.

'Half Tall' grønnkål

Grønnkål 'Half Tall'

En verdsatt vintergrønnsak i hagen. Bruk bladene ferske i en salat eller i matlaging som spinat. En lav sort som er enkel å beskytte mot rådyr og harer. Dekk også med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer. 525 planter 250 planter

'Blumini' blomkål

'Blumini'

Lekker blomkål som danner åpne buketter. Nyt rå i salat eller kokte. Forkultiver den gjerne i omganger for å forlenge innhøstingstiden. Trives best i leirholdig, moldrik og veldrenert jord. Vann rikelig ved tørke.

Kalette 'Autumn Star' rosettkål

Rosettkål 'Autumn Star'

En meget god og vakker høyvokst kål. Alle bladene kan spises, men det er først og fremst de små rosettene langs stilken som høstes. Plantene har lang utviklingstid men tåler kulde godt. Dekk med nett for å hindre angrep fra sommerfugl, møll og fluer.

Bønner

'Summer Shell' bønner

Edamame 'Summer Shell'

Edamamebønne er en soyabønne som først og fremst spises fersk, ikke tørket. Hele belger kokes før bønnene spises. Kan fryses, lett forvellet. Trives best i veldrenert, moldrik og fuktighetsbevarende jord, på lune steder. Vann rikelig.

Brekkbønner 'Cogito'

Den klare favoritten blant brekkbønner, helt trådfri og veldig deilig! Spises kokte. Dyrkes på beskyttede steder. Vann rikelig. Høstes etter hvert, ikke la belgene bli for store, ca. 5-6 mm tykkelse er passe.

'Flambo' bønner

Borlotti 'Flambo'

Vakker bønne med dekorative belger i rosa og hvitt. Modne belger kan tørkes og bønnene kokes. Spede belger kan kokes og spises som brekkbønner. Dyrkes på beskyttede steder. Vann rikelig.

'Maxidor' bønner

Voksbønner 'Maxidor'

Svært dyrkingsverdig og god sort. Høstes ofte, må ikke bli for store. Smaker best 12-15cm lange og slanke. Spises kokte. Kan med fordel fryses, lett forvellet. Trives i veldrenert, moldrik og fuktig jord på lunt sted.

Velkommen innom Plantebørsen for å se hele utvalget av grønnsaksfrø.

Du finner oss her

 

Bilder og tekst hentet fra vår leverandør Nelson Garden

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.