Søtpotet
Søtpotet

Søtpotet

Søtpotet er en matplante som har økt kraftig i popularitet i Norge det siste tiåret. Rotknollene er anvendelige, smaker godt og er fulle av næringsstoffer. Det er stor import av søtpoteter fra USA og Sør-Amerika. Men hvordan passer denne subtropiske rotgrønnsaken inn i det norske klimaet?  Dyrker norske bønder søtpoteter, og kan DU dyrke søtpoteter i hagen? 

Hva er søtpotet?

Søtpotet hører til praktvindelslekten i vindelfamilien. Det er en grønnbladet klatreplante som kan minne litt om eføy. Den trives i sol, varme og i drenert, men fuktig jord. Søtpotet er en matplante og det er de knollformede røttene vi spiser. 

Søtpotetknollene likner litt på poteter, men de er ikke i slekt. Søtpoteter er avlange og ofte store. Mens skallet er brunt eller rødlig, er kjøttet inne i knollen ganske lik oransje gulrot i fargen. Smaken kan også minne om gulrot. Søtpotet er søt, rundt og mild i smaken.  Den er en god kilde til vitamin A, kalium og kostfiber. 

dyrke søtpotet

Opprinnelse og kultur

Søtpoteten kommer opprinnelig fra Amerika, men dyrkes over store deler av verden. Arkeologiske funn viser at søtpoteten ble dyrket for minst 5000 år siden, og det er også funn som antyder at søtpoteten er blant de aller første kultiverte plantene. Det er usikkerhet rundt akkurat når og hvordan, men matplanten har tatt turen helt til blant annet New Zealand allerede lenge før europeerne kom dit. Det kan virke som at søtpoteten har blitt med sjøfarere på lange reiser over hav. Andre teorier er at frøene seilte med havet eller ble med via fugler. Men uansett hvordan ferden har foregått så har søtpoteten etablert seg over store deler av verden som en viktig matkilde. 

En grunn til at søtpoteten er trykket så nær hjertet i ulike deler av verden og ulike kulturer, kan være rotknollens gode egenskaper. Den er både næringsrik og smakfull. I 1597 kalte forfatter John Gerard søtpoteten for “lindrende, styrkende og nærende for kroppen”.

Kina står for en stor del av produksjon av søtpotet. Det er et stadig økende behov for matforsyning, og dyrking av søtpotet er et supplement til blant annet ris. I tradisjonell kinesisk medisin er søtpotet ansett som nærende, styrkende og god for fordøyelsen.

I dag er søtpotet en viktig del av matproduksjon i utviklingsland, og 90 % av produksjonen av søtpotet skjer i utviklingsland. Søtpotet er basismatvare i flere områder i Amerika, Asia og Afrika.

Amerika er søtpotetens opprinnelsested og den har en naturlig plass i kostholdet. Blant annet er den en del av den tradisjonsrike Thanksgiving-middagen. På andre siden av jorden, i New Zealand, har maoriene bakt søtpotet i jordovner lenge før europeerene kom seilende. I Asia blir søtpoteten dampet, fritert, brukt i sushi og laget nudler av. I Uganda er soltørkede skiver av søtpotet, gjerne sammen med peanøttsaus, en vanlig frokost. 

Den store variasjonen i måten søtpotet blir anvendt fra land til land og fra kultur til kultur, sier noe om hvilken ressurs denne matvaren er. 

dyrke søtpotet

Søtpotet i Norge

I tropiske og subtropiske deler av verden kan søtpotet dyrkes som planter som kommer igjen år etter år. Men kan søtpotet dyrkes i Norge eller må den importeres for å nytes her? 

Det er et spørsmål som brødrene i familiebedriften Bjertnæs & Hoel AS på Nøtterøy har jobbet med å finne svaret på. 

I Norge er det kaldere vær enn hva søtpoteten liker, men brødrene på Nøtterøy ser likevel fordelene med å dyrke nettopp i Norge. Til Landsbruksnytt forklarer de at de lange dagene i sesongen gir mye tilgang på sol som gir sterke planter. Og den kalde vinteren gjør at de kan bekjempe sykdommer og insekter på en effektiv måte. Varme kan skapes ved bruk av fiberduk og plasttunneler. 

På Nøtterøy har de kunnskapsrike og dyktige bøndene fått til å produsere søtpoteter, og lokalproduserte råvarer har vært å finne i butikker i Vestfold og Viken. Til godt.no sier Leif Thore Bjertnæs at det vil komme norsk søtpotet i større volum etterhvert.

Hvis det er mulig å skape en økonomisk produksjon i Norge, kan søtpotet bli en stor matressurs også her i kalde nord. I Norge importerer vi over 4000 tonn søtpotet i året. Tenk om det kunne vært produsert lokalt i stedet!

Les om prosjektet på Nibio. 

Dyrk søtpotet i hagen

Har du lyst til å dyrke dine egne søtpoteter? Siden søtpoteten er glad i varme er det best med drivhus. Der kan du dyrke frem fine rotgrønnsaker som du kan sanke når høsten kommer.

Har du ikke drivhus, men en varm og solrik plass i hagen, er det jo bare å prøve seg fram. Det er lurt å plante så tidlig som mulig, siden den trenger rundt 100 dager med god sommer. 

Her ble det plantet en søtpotetplante i en potte om våren. Den fungerte som et alternativ til eføy med sitt fine bladverk. I november dro vi opp røttene for å se hvordan de så ut. Til tross for at dette var en grunn potte og ugunstig vokseplass, ble det likevel flere små søtpoteter. Hvor store hadde de blitt hvis de hadde blitt plantet i næringsrik jord på en solrik vokseplass, tro?

Anvendelig søtpotet

Søtpotet er svært anvendelig. Den har en søt og mild smak i kombinasjon med en myk og kremet konsistens, og passer godt både som hovedingrediens og tilbehør. Søtpotet kan tilberedes på mange måter og kombineres med mye ulike råvarer. Den kan stekes, kokes, grilles, dampes, brukes i gryter og lages mos av. I tillegg til å være en god middagsingrediens, kan søtpotet også brukes i desserter og som snacks. Mulighetene virker uendelige med søtpotet. Se noen tips her:

Oppskrift på søtpotetmos sammen med lammecarre.

På sommeren er det nydelig med søtpotet med urtesmør bakt på grillen. 

I USA spiser de søtpotet på Thanksgiving.

Søtpotet som dessert.

Se flere oppskrifter på søtpotet her. 

søtpotet dyrk selv

Kilder:

https://www.nibio.no/nyheter/har-tro-pa-norskproduserte-sotpoteter

https://www.godt.no/aktuelt/i/LA7adJ/endelig-norsk-soetpotet

https://landbruksnytt.no/norsk-landbrukssamvirke/article/naa-skal-forbrukeren-faa-norsk-soetpotet

Norske søtpoteter i butikken?

https://blogs.loc.gov/inside_adams/2010/11/a-sweet-potato-history/

https://aihd.ku.edu/foods/sweet_potato.html

https://www.nrk.no/vestfoldogtelemark/norske-sotpoteter-for-forste-gang-i-butikkhyllene-1.14272750

https://snl.no/s%C3%B8tpotet

 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.