Thuja hekk
Thuja hekk

Våre beste råd til deg som vil plante hekk

Hekk er populært blant de fleste som har hage, og hekken planter du helst i begynnelsen av sesongen. Da får den muligheten til å etablere seg og vokse seg til, før du for alvor skal ta hagen i bruk utover sommeren. Hekken har en viktig rolle når det kommer til å skape miljø og en god atmosfære. Her deler vi våre beste råd til både nye og erfarne hageeiere med planer om å plante hekk.
Kontakt oss for mer informasjon eller kom innom hagesenteret i Lier og bli inspirert.

Slik lykkes du med planting av hekk

Hekk er en varig og betydningsfull investering, som har mye å si for trivsel på din uteplass. Det er ikke egentlig så komplisert å plante hekk, men for et best mulig resultat bør det naturligvis gjøres riktig. Når du skal sette ned hekkplantene dine, graver du en renne der plantene settes med rett mellomrom. Det er viktig at du lar det være god plass til røttene deres, og at det er plass til løs jord som lar røttene etablere seg. Husk også at hekken må gjødsles og vannes hyppig den første tiden, og at ugress må fjernes jevnlig.

Du velger selv hvor voksne hekkplanter du går for. Planter som er mindre utvokst er ofte litt rimeligere, samtidig som det vil ta lengre tid før hekken er så dekkende som du kanskje ønsker.
Les mer om å plante for å skjerme for innsyn her.

Hekken kan også plantes om høsten

Et alternativ til å sette hekken om våren er naturligvis å plante om høsten før det fryser på. Fordelen med å plante hekk om høsten er du sannsynligvis nyter godt av naturlig vanning fra høstregnet. Dessuten får hekken etablert seg i jorden og vil fortsette å vokse så snart våren melder sin adkomst.

Thuja Smaragd – et populært valg med god grunn

For mange som skal plante hekk er thuja det soleklare valget. Det er også mange grunner til at thuja har oppnådd sin popularitet. Thuja er lettstelt og gir tett og god skjerming, samtidig som den skaper et lunt og godt miljø. Skal du plante thuja, er våren tiden å gjøre det på. Thuja settes på rekke med omtrent 40 cm mellomrom mellom plantene for en tett og fin hekk.
Når kundene våre spør oss om thuja, anbefaler vi som regel Thuja Smaragd. Smaragdthujaen gir en smal og pen hekk som krever lite vedlikehold gjennom sesongen. Samtidig gir den naturligvis tilstrekkelig med skjerming. For en litt kraftigere og villere thuja-hekk velger du heller Thuja Brabant. Brabanten blir gjerne høyere og vokser raskere enn Thuja Smaragd, men krever derfor også en del mer klipping og vedlikehold.
Thuja smaragd hekk langs vei

Blomstrende hekk og bladhekk

Mens vintergrønne planter som thuja og barlind gir skjerming hele året, vil bladhekker miste noe av sin evne til skjerming når bladene faller av mot vinteren. Dersom dette ikke er et problem for deg, finnes det mange flotte løvfellende hekkplanter du kan velge mellom.
Blankmispel gir en tett og dekkende bladhekk. Dette er en veldig hardfør hekkplante, som overlever i selv tøffe miljøer. Blankmispel byr på vakre farger på bladene sine. Tidlig sommer blomstrer den i hvitt, og den får også små svarte bær. Bærene er ikke giftige, men er bedre egnet som mat for fugler enn mennesker.
Svartsurbær gir en bred og dekorativ hekk, som tåler både sol og skygge godt. Den vokser fort og får nydelige farger utover høsten. Som en ekstra bonus har den også spiselige bær som sies å ha gode helsemessige egenskaper.
Agnbøk er en annen populær hekk, med sine karakteristiske blader. Selv om mye av bladene faller av mot høsten, blir også noen igjen. Dette gir hekken flotte høstfarger og sørger for at den har en viss dekkevne også gjennom vinteren.
Diverse skjermende planter i flotte farger langs vei

Vi hjelper deg med å velge riktig hekk

Vi forstår at mange sitter med spørsmål knyttet til planting av hekk, og vi ønsker å gjøre både valget og prosessen litt enklere. Kommer du innom hagesenteret vårt kan du se selv hvordan de ulike hekkene vil se ut. Vi har en rekke ferdig utvokste hekker i vår utstilling. Samtidig kan du stille oss dine spørsmål om planting, vedlikehold og annet du lurer på.
Se våre åpningstider og vår kontaktinformasjon her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.