Thuja smaragd hekk langs vei
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

Du har bestemt deg for å lage hekk, og denne levende inngjerding skal ha som oppgave å skjerme for innsyn i hagen. Da er det lurt å gå for en vintergrønn hekk. Se hvilke vintergrønne hekkeplanter du kan finne på Plantebørsen.
Thuja

Man kan si og mene mye om thuja. Men thuja har unektelig noen egenskaper som gjør den svært velfungerende som hekk. For det første vokser den raskt. Den kan strekke seg 10-20 centimeter i året, slik at du fortere får god høyde på hekken. Thuja har dessuten en tett vekst. Både Thuja Smaragd, som er pyramideformet, og Thuja Brabant, som er mer buskete, er tette og kompakte i veksten. En thujahekk er nøysom og krever lite stell. Det at thuja også er hardfør, gjør valget enkelt for mange. 

thuja
Thuja
Hemlokk

Hemlokk (Tsuga Canadensis) er et vintergrønt nåletre som kan være en spennende alternativ som hekk. Treet kalles også for kanadahemlokk og kommer opprinnelig fra Canada, hvor det er et viktig tømmertre. Det hører til furufamilien.

Hemlokk har en kjegleformet krone, overhengende toppskudd og horisontale grener. Nålene er flate og stikker ikke. Som hekk blir hemlokk tett og frodig. Den vokser seg stor og bred, og blir 8-15 meter høy. Den krever lite, men blir tettere hvis du beskjærer den. Hemlokk trives i halvskygge og fuktig (men drenert) jord. H4-5.

Hemlokk
Hemlokk
Barlind

Barlind er en vintergrønn busk som er ypperlig til hekk. Den er smal og tett i veksten, med en avrundet krone. Nålene er korte, glinsende og mørkegrønne. Høyden er rundt 1,5-2 meter. 

Barlind er en nøysom og vindsterk plante, og den kan trives både i sol og skygge. Den liker kalkholdig jord. H5

barlind
Barlind
Kjeglegran

Kjeglegran er et vintergrønt nåletre i furufamilien. Som navnet tilsier er formen kjegleformet, og veksten er kompakt og regelmessig. 

Kjeglegran er fin som hekk hvis du vil ha en vintergrønn hekk som er tett og skjermer for innsyn. Men den vokser saktere enn andre vintergrønne alternativer, og strekker seg 6-8 centimeter i året. Den blir rundt 1,5-3 meter høy. 

Denne hekken passer best der hvor det er mye sol, og er ellers nøysom. H6

kjeglegran
Kjeglegran
Bambus

Bambus er en skikkelig stemningsskaper. Den har et litt bustete utseende, og er veldig sjarmerende i sin ustriglethet. Mange velger bambus på grunn av den raslende, behagelige lyden bladverket skaper i vinden.

Bambus er vintergrønn og kan dermed skjerme både sommer og vinter. Sortene i hagesenteret blir gjerne rundt et par meter høye. Den foretrekker sol og halvskygge, og trives best i le og fuktig jord. Ellers krever bambus lite stell, og er ganske hardfør. H4.

Bambus
Bambus

Andre vintergrønne planter som er fine å bruke i hekk er laurbærhegg og buksbom. Det finnes også løvfellende planter som bevarer bladene på gjennom vinteren, og som på den måten kan være et alternativ til vintergrønn hekk.

Her kan du lese om liguster, som er delvis vintergrønn

Agnbøk beholder bladene på gjennom vinteren

 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.