Logo plantasjen frg

Nøkleblom

Primula

  • Slekt i nøkleblomfamilien (Primulaceae)
  • Staude med bladrosett og bladløs stilk
  • 5 arter hører naturlig til i Norge
  • Betyr "den første lille" på latin, og er ofte vårblomstrende stauder

Nøkleblom eller primula er en stor slekt med rundt 400 arter. De fleste hører naturlig til på den nordlige halvkule. I den norske naturen hører marianøkleblom (Primula veris) og kusymre (Primula vulgaris) til, samt de tre fjellartene fjellnøkleblom (Primula scandinavica), smalnøkleblom (Primula stricta) og finnmarksnøkleblom (Primula nutans ssp. finmarchica).

Nøkleblom er en staude med bladrosett i grunnen og oftest en stilk uten blader. Selve blomsten varierer i farger og former etter sort. De fleste er skjermer i toppen av stilken, noen har skjermekranser i etasjer nedover på stilken (etasjeprimula), mens noen er kuleformet (kuleprimula). Det er stor variasjon. De fleste primulaer har insektpollinering, og mange av artene har attraktiv blomsterduft for å tiltrekke seg insekter.
Her er noen av sortene av primula som en kan finne på Plantebørsen: rosenprimula Primula rosea 'Gigas', orkidéprimula Primula vialii, etasjeprimula Primula beesiana, kuleprimula Primula denticulata, hvit kuleprimula Primula denticulata 'Alba', rosa kuleprimula Primula denticulata 'Rubin', etasjeprimula/japannøkleblom Primula japonica 'Miller's Crimson', edelprimula Primula juliae 'Wanda' og etasjeprimula Primula bullesiana.

Kuleprimula Primula denticulataKuleprimula får kuleformede blomster i blå, fiolett, rosa eller hvit i april/mai-juni. Kuleprimula kommer opprinnelig fra Asia, og er en populær staude i norske hager. Denne stauden blir rundt 20-40cm høy, og trives i sol eller halvskygge.

Orkidéprimula Primula vialii: Denne stauden trives både i sol og i skygge. Blomstringstiden er i juni-juli, og da får den vakre blomsterspir (akser) med lilla blomster og rød topp. Orkidéprimula blir rundt 40cm høy. H6
Japanprimula Primula japonica 'Miller's Crimson': Dette er en japansk variant av etasjeprimula. Den får røde blomster i flere etasjer eller høyder på stilken, og blir rundt 40cm høy. Blomstrer rundt juli.
Rosenprimula Primula rosea: Rosenprimula blir 10-15cm høy. Den får dyp-rosa blomster i mangeblomstrede klaser (opptil 10 på hver klase).Viltvoksende i Himalaya, i nordlige Afghanistan, Pakistan og India. Tidlig vårblomstrende.

Kilder:
https://www.ntnu.no/c/document_library/get_file?uuid=35f98222-07f3-4e9d-8813-80fa478ae99a&groupId=10476
Langelang, Knut (2005): Stauder i norske hager. Bergen: Vigmostad & Bjørke AS

Produkt kontakt

Produkt kontakt

Henting og levering

Alle produkter kan hentes hos Plantebørsen. Hos oss kan du låne henger eller varebil. Har du ikke mulighet til å komme innom hagesenteret, kan du betale med Vipps (558633) hjemmefra og bestille hjemlevering. Vi har også bærbar bankterminal. Ta kontakt med oss om du ønsker dette.