Logo plantasjen frg

Solhatt

Rudbeckia

Nøkkelinformasjon:

  • Vakre og fargeglade blomster
  • Trives på solrike vokseplasser
  • Høstblomstrende
  • Populær blant pollinerende insekter

Solhatt er en plante som hører til kurvplantefamilien. Dette er høye stauder med fargeglade blomster. Rudbeckia kommer opprinnelig fra nord i USA og Canada, og det finnes omtrent 25 arter av solhatt. De trives godt på solfylte plasser, og i vanlig plantejord.

Vanlige sorter som dyrkes i Norge er gullsolhatt Rudbeckia speciosa, gjerdesolhatt (også kalt Kyss meg over gjerdet) Rudbeckia laciniata, praktsolhatt Rudbeckia fulgida og glanssolhatt Rudbeckia nitida. 

Noen sorter du kan finne på Plantebørsen er:

Rudbeckia fulgida 'Goldsturm':  Praktsolhatten har store gule blomster med et mørkebrunt øye i midten. 'Goldsturm' er en trivelig og lettdyrket staude. Den blomstrer fra august og utover. Praktsolhatten er middels høy og blir rundt 60 cm. Denne stauden brer seg gjerne ut, og er fin i bed.

Rudbeckia occidentalis 'Green Wizzard': Dette er en gullsolhatt som stikker seg litt ut med sin grønne blomst med svarte kuppel i midten. Den trives i sol/halvskygge, blomstrer i juli-oktober og er sommerfugltiltrekkende. Høyden er rundt 120cm. H5.

Rudbeckia subt.'Henry Eilers': Dette er en høy og artig sort. De gule blomsterkurvene har smale lange blader som strutter ut. Henry Eilers trives best i sol, og blomstrer i august-september. Denne solhatten blir rundt 80 cm høy, og er dekorativ i bed og som snittblomst.

 

Praktsolhatt

Rudbeckia fulgida

Praktsolhatt er robuste og lettstelte stauder. De er riktblomstrende med store oransje-gule blomster med et mørkebrunt øye i midten. Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’ er trivelig og lettdyrket. Den blomstrer fra august og utover med store gule blomster. Praktsolhatten er middels høy og blir rundt 60 cm. Den brer seg gjerne ut, og er fin i bed. H4-5

 

Gullsolhatt

Rudbeckia speciosa

Gullsolhatt har oransjegule blomster med et stort brunt øye i midten, og blomstrer fra august og langt utover høsten. Stauden blir 60-90cm høy, og trives i sol til halvskygge i vanlig hagejord. Ulike sorter av gullsolhatt har ulike blomster og høyder. Rudbeckia occidentalis ‘Green Wizzard’ er en gullsolhatt som stikker seg litt ut med sin grønne blomst med svarte kuppel i midten. Den trives i sol/halvskygge, blomstrer i juli-oktober og er sommerfugltiltrekkende. Høyden er rundt 120cm. H5.

 

Gjerdesolhatt

Rudbeckia laciniata

Gjerdesolhatt er en veldig høy variant av solhatt. Den kan bli 2-3 meter høy, de lange stilkene forgreiner seg og på tuppen av stilken sitter gule blomster med grønngult øye. Blomstringstiden er august-oktober. Gjerdesolhatt trives i sol til halvskygge, og i vanlig hagejord. H5-6

 

Kilder:
Langelang, Knut (2005): Stauder i norske hager. Bergen: Vigmostad & Bjørke AS

Produkt kontakt

Produkt kontakt

Henting og levering

Alle produkter kan hentes hos Plantebørsen. Hos oss kan du låne henger eller varebil. Har du ikke mulighet til å komme innom hagesenteret, kan du betale med Vipps (558633) hjemmefra og bestille hjemlevering. Vi har også bærbar bankterminal. Ta kontakt med oss om du ønsker dette.