Svarthyll

Svarthyll

Sambucus nigra

Svarthyll er en spennende prydbusk og nyttevekst. Både de spiselige, mørke bærene og de hvite blomstene kan brukes til mye. Svarthyll er opprett, bred og buskete i veksten. Bladene er grønne, og om sommeren er den full av blomster i store og flate skjermkvaster. Blomstene til svarthyllen dufter kraftig og tiltrekker seg pollinerende insekter.

Denne planten er opprinnelig fra Europa og mot Kaukasus, men har blitt naturalisert flere steder i Norge. Den trives best på en lun og solrik vokseplass. Den er nøysom, men foretrekker næringsrik jord.

Høyde: 3-5 meter

H4-5

Svarthyll som nyttevekst:

«Der man har hyll, honning og kål, blir doktoren en fattig mann.»

– Fra det norrøne verket Edda

Svarthyll ble først innført i landet som medisinplante. I urtemedisin har blomstene blitt brukt til å roe ned feber, mens bærene har blitt brukt mot forkjølelse og influensa.

På forskning.no kan du lese om at laboratorieforsøk tyder på at svarthyllblomster og -bær inneholder blant annet polyfenoler og polysakkarider, som kan ha gunstige effekter mot både type 2-diabetes og inflammatoriske sykdommer. Les mer på forskning.no.

Produkt kontakt

Produkt kontakt

Henting og levering

Alle produkter kan hentes hos Plantebørsen. Hos oss kan du låne henger eller varebil. Har du ikke mulighet til å komme innom hagesenteret, kan du betale med Vipps (558633) hjemmefra og bestille hjemlevering. Vi har også bærbar bankterminal. Ta kontakt med oss om du ønsker dette.