Stor stjerneskjerm

Sommerblomstrende stauder

…den SOMMERBLOMSTRENDE stauden

I staudeguiden deler vi inn stauder i kategorier. I kategorien sommerblomstrende stauder er det svært mange å velge mellom, og her har vi valgt ut et knippe som blomstrer i juni, juli og/eller august.

Orientvalmue

Papaver orientale

Orientvalmue

Nøkkelinformasjon:

 • Store og vakre skålformede blomster
 • Blomstene minner om silke
 • Blomstrer i juni-juli
 • Kan stå i sol eller halvskygge

Orientvalmue er en art av valmue. Valmue er en planteslekt i valmuefamilien. Det finnes mange sorter av orientvalmue, og de kommer i ulike størrelser og fargenyanser.

Sorter vi har/har hatt i hagesenteret: ‘Beauty of Livermere’, ‘Brilliant’, ‘Prinzessin Viktoria Louise’, ‘Royal Wedding’, ‘Allegro’, ‘Blickfang’, ‘Flamenco’, ‘Harvest Moon’, ‘Karine’, ‘Patty’s plum’, ‘Turkenlouis’ med mer.

Orientvalmuen har finflikete, grågrønne blader i rosetter ved bakken. Bladene er vintergrønne. Orientvalmuen blir 60-90 cm høy, og på tuppen av de lange stilkene sitter enkeltsittende blomster. Blomstene er store og skålformede, og kan minne om silke eller sateng. Blomsterfargen kan være i ulike nyanser av oransje, rød, rosa eller hvit. I orientvalmueblomstenes kjerne er det gjerne svarte støvbærere og store frøkapsler.

Blomstringstiden er i juni-juli. Ettersom bladene visner ned etter blomstring og etterlater et tomt hull i staudebedet, kan det være lurt å ha andre blomster med blomstringstid rett etter orientvalmuen som kan ta over i bedet.

Orientvalmuen trives i veldrenert jord og kan stå i sol eller halvskygge. På grunn av sin dyptgående pælerot, er dette ikke en staude som er særlig flyttbar.

Valmuer i hagen: orientvalmue, sibirvalmue, opiumvalmue, tulipanvalmue, kornvalmue.

Ekte Lavendel

Lavandula angustifola

Lavendel

Nøkkelinformasjon:

 • En vakker og populær staude
 • Lavendel er aromatisk og brukes i aromaoljer, såpe og andre kroppsprodukter
 • Pollinatorvennlig staude

En aromatisk og høyt elsket staude med blålilla blomster i juli-september. Lavendel er en middelhavsplante og forbindes gjerne med Frankrike og Provence. Lavendel trives i varme strøk, men ekte lavendel er hardfør nok til å kunne overleve i det norske klimaet (H4).

Lavendel i Provence

Lavendel er fin i bed, som kantblomst eller som en lav hekk. Planten blir rundt 40 cm høy. Den bør klippes hardt annethvert år. Dette er en staude som trives i full sol (kan også ha det fint i halvskygge) og som tåler en del tørke.

Lavendel er en pollinatorvennlig staude, og tiltrekker seg sommerfugler og bier.

Lavendel

Praktakeleie

Aquilegia hybrid i sorter

Praktakeleie

Nøkkelinformasjon:

 • Vakre blomster med blomstringstid i juni-juli
 • Trives i sol og halvskygge
 • Vil ha veldrenert, lett fuktig jord

Praktakeleie er en gruppe med akeleiehybrider, og hører inn under soleiefamilien. Praktakeleie krysser seg lett med hverandre og gir nydelige fargekombinasjoner. Den blir rundt 50-70 cm høy, og har en busket opprett vokseform. Blomstene kommer i enkel klase, og har gjerne en eller to farger. De vakre blomstene blomstrer i juni-juli.

Praktakeleie trives i sol og halvskygge, og i veldrenert, men ikke for tørr jord. H6-7

Sibiriris

Iris sibirica

Sibiriris

Nøkkelinformasjon:

 • Lettvint og hardfør
 • Liker fuktige vokseplasser
 • Dekorative blomster i juni-juli

Sibiriris er en art i sverdliljefamilien og kommer fra Øst-Europa og Vest-Asia. Sibiriris er villig og hardfør. Den trives best på fuktige vokseplasser, men klarer seg også fint i vanlig hagejord. Selv om den foretrekker sol, klarer den seg fint også i halvskygge. Sibiriris er fin å bruke ved hagedammen. Blomstringstiden er juni-juli og da får den karakteristiske blå blomster som senere avløses av dekorative frøkapsler. Sibiriris er en kraftigvoksende vekst med lange gressaktige blader, og planten blir 60-100 cm høy.

Sverdiris

Iris pseudacorus

Sverdiris

Nøkkelinformasjon:

 • Kalles også sverdlilje eller sumpiris
 • Liker seg i vannkanten
 • Høy staude
 • Blomstrer i juni

Selv om noen kaller sverdiris for sverdlilje, er dette ikke en lilje. Sverdiris hører til irisfamilien. Den er viltvoksende i Norge og har blitt dyrket som hageplante siden 1600-tallet.

I juni får sverdiris vakre gule blomster, og det smale og sverdliknende bladverket er dekorativt også utover høsten. Dette er en høy staude som blir 60-120 cm høy. Sverdirisen trives best i sol og i fuktig jord. H8

Gullmure

Potentilla aurea

Gullmure

Nøkkelinformasjon:

 • Nøysom staude
 • Tåler tørke bra
 • Foretrekker et solfylt voksested
 • Blomstrer i juni-juli

Gullmure kommer fra fjellområder i Sør-Europa, og hører til rosefamilien. Dette er en staude med nesten krypende vekstform. Den blir rundt 10-15 cm høy, har femfingrede blad og får mange gule blomster i juni-juli.

Gullmure er nøysom og tåler tørke bra. Den trives på et solfylt sted, og vil gjerne ha moldrik, veldrenert jord. H6.

Reinrose

Dryas octopetala

reinrose

Nøkkelinformasjon:

 • Lav staude
 • Trives i fjellhagen
 • Får hvite blomster i mai-juli

Reinrose hører naturlig hjemme i fjellheimen, og er en plante i slekten Dryas i rosefamilien. Reinrosen blir rundt 5-10 cm høy, og har hvite blomster i mai-juli. De eikebladformete bladene er vintergrønne, læraktige og rynkete på oversiden, og dunete på undersiden.

Den nordamerikanske varianten Dryas drummondii er rundt 15-20 cm høy, og har gule blomster i juni-august. Hybridreinrosen Dryas suendermannii er en krysning mellom vanlig og gul reinrose, blir rundt 10-15 cm høy og har hvitgule blomster.

reinrose

Rød jonsokblom

Silene dioica

Rød jonsokblom

Nøkkelinformasjon:

 • Har flere kallenavn, blant annet sankthansblomst og jonsoksmelle
 • Viltvoksende i Norge
 • Blomstrer i juni-juli
 • Kan brukes i fjellhagen

Rød jonsokblom, også kalt sankthansblomst og jonsoksmelle, hører til nellikfamilien. Denne arten er viltvoksende i Norge, og finnes opptil rundt 1700 meter over havet. Rød jonsokblom har røde blomster og høye stengler. Blomstringstiden er i juni-juli. Denne stauden trives i sol, lett skygge og fuktig jord. H8

Stor stjerneskjerm

Astrantia major

Stor stjerneskjerm

Nøkkelinformasjon:

 • Klarer seg nesten uavhengig av type jord
 • Trives i sol og halvskygge
 • Hvitrosa blomster i juni-juli

Stor stjerneskjerm kommer fra fjellområdene i Sør-Europa og hører til skjermplantefamilien. Stauden har lange stengler med skjermer med små blomster på toppen. Blomstene er hvitrosa og blomstrer i juni-juli. Dette er en staude som passer godt i rabatter.

Mens noen stauder har blomster som roper «Se på meg!», har stor stjerneskjerm muligens en mer beskjeden skjønnhet. Men når man legger merke til den, ser man at den er en av de virkelige smukke i staudebedet. Den strekker seg opp med sine 60 cm over bakken, spinkel, nett og sjarmerende med sine svevende skjermer.

Stor stjerneskjerm trives i sol eller halvskygge, og i vanlig hagejord. H7-8

Rosebasun

Incarvillea delavayi

Nøkkelinformasjon:

 • Rosa trompetlignende blomster
 • Blomstringstid i juni-juli
 • Foretrekker sol

Rosebasun kommer fra Kina og er en staude i trompetblomstfamilien. Blomstene er purpurrosa og trompetformede. De blomstrer i juni-juli. De liker seg best på solfylte steder, og er ikke spesielt hardføre. H2-4

Fyrnattlys

Oenothera fruticosa

Fyrnattlys

Nøkkelinformasjon:

 • Kalles også for kjerrnattlys
 • Gule blomster i juli-august
 • Liker seg i solen

Fyrnattlys er en staude i nattlysfamilien, og finnes i flere varianter. Den er en buskete og tett staude, med vintergrønne blader. I juli-august har fyrnattlys rikt med gule og glade blomster. Stauden blir rundt en halvmeter, og blomsterknoppene er rødaktig.

Fyrnattlys trives best på en solfylt plass og i veldrenert jord. H5

Lammeøre

Stachys

Lammeøre

Nøkkelinformasjon:

 • Lodne blader som minner om ørene til et lam
 • Kan brukes som markdekker
 • Blomstrer i juni-juli

Lammeøre er en staude med et bladverk som pynter opp i stauderabatten eller stenbedet. De avlange og lodne bladene kan minne om ørene til et lam, og bladverket er kanskje viktigere enn blomstene på denne stauden. Blomstringstiden er i juni-juli, og da kommer det små, rosa/lilla blomster som springer ut fra stilken. Stauden blir 20-40 cm høy, og bladverket brer seg utover som et teppe.

Lammeøre trives i sol eller halvskygge, i vanlig hagejord. H6-7

 

Andre sommerblomstrende sorter: Bakkeryllik (juni-aug), storhjelm(juni-sep mange typer), hagestokkrose, stormarikåpe, engsymre, rødkvann (juni-juli), snabelkala (juni-juli), koreaskjegg, skogskjegg (juni-juli), hasselurt (juni), arendsspir (juli-aug mange sorter), stor stjerneskjerm (juni-sep), storklokke, småklokke, klokke, krypklokke, fagerklokke, hvit fagerklokke (juni-juli), nobelgåseblom (juli-sep), rosekrage(juni-juli), krage (juli-aug), ridderspore(juli-aug), busk/eng/pinse/purpurnellik, pute/fransk nellik(juni-juli), tvillingblomst(juli-sep), småhjerte(juni-juli, andre juli-aug), løytnantshjerte (mai-juli), askrot (juli-aug), solhatt (juli-aug), purpursolhatt(juli-sep), gult steppelys (juni-juli), præriemjødurt(juni-juli), månedsjordbær (mai-juli), staudekokarde (juli-sep), søte(juli-aug), storkenebb (juni-juli, annen jul-sep), trebladgillenia(juni-juli), daglilje(juli-aug), hybriddaglilje(juni-juli), alunrot, marmoralunrot, purpuralunrot(juni-juli), hydridalunrot(juni-aug), Hosta(juni-sep), stråle/tvilling/hageiris(juni-juli), sibiriris (juni-juli), makedonika rødknapp(juni-juli), korallrakett (juli-aug), flekktvetann (juni-juli), lavendel(juni-juli), kjempekrage(juni-aug), prestekrage(juni-aug), lewisia, dverglevisia(juni-juli), akssøyleblomst (juli-sep), vanlig nøkketunge, aksnøkketunge, nøkketunge(juli-aug), lilje, gul tigerlilje(juni-juli), hagelupin (juni-aug), snøfrytle(juli), stjernetjæreblom, brennende kjærlighet(juni-aug), hvit fredløs(juli-sep), krypfredløs(juni-juli), fagerfredløs, fjørvalmue(juli-aug), valmuesøster, gul valmuesøster(juni-aug), peppermynte(juli-aug), kjempemolinia(juli), hestemynte(juli-sep), prydkattemynte(juli-aug), kattemynte(juni-juli), fyrnattlys(mai-aug), krypnattlys(juni-aug), silkepion(juni-juli), gress panicum virgatum Heavy metal (juli-sep), sibirvalmue(juli-sep), orientvalmue(juni-juli), rørblomst(juni-aug), ormslirekne(juni-juli), floks(juli-aug), korsvindel(juni-aug), virginialeddblomst(Juni-aug), flatklokke, storkonvall, kantkonvall(juni-juli), blodmure(juli-aug), nepalmure, stormure(juni-juli), safranmure(juni-aug), topp primula (juni-aug), flikbronsjeblad, kastanjebronsjeblad (juli-aug), åkerbær(juni-juli), solhatt(juli-sep), steppesalvie(juni-juli), buttblodtopp(juli-sep), bergfruesildre, junkersildre, skyggesildre, bitterbergknapp, rosettbergknapp, broddbergknapp, sølvbergknapp(juni-juli), rakbergknapp, hvitbergknapp, knebergknapp, blomsterbergknapp, gravbergknapp (juli-aug), bergknapp, gravbergknapp(juli-sep), takløk, kingeltakløk, hybridtakløk(juni-juli), hagegullris(juli-aug), kansasspartina(aug), lammeøre(juni-aug), svinerot, akeleiefrøstjerne(juni-juli), praktakeleie(juni.aug), frøstjerne(juli-aug), sitrontimian(juni-aug), timian(juni-juli), lodnetimian(mai-juni/juni-juli), ildblomkarse(juli-okt), purpurkongslys(juni-aug), aksveronika(juni-juli), kransveronika(juni-aug), hornfiol(mai-aug).

PRODUKTKATEGORIER
NYLIG VISTE PRODUKTER

Ønsker du å motta e-poster med hagetips samt informasjon om tilbud og spesielle hendelser (vaffeldager m.m.)? Registrer din e-postadresse her.