Beplantning i skråning
Beplantning i skråning

Bygg opp blomsterbed i skråningen

Det finnes ikke regler for hvordan din skråning skal komponeres, og du står i utgangspunktet fritt til å plante akkurat hva du vil. Trenger du derimot litt inspirasjon og råd om gode sammensetninger av ulik vanskelighetsgrad? Her får du noen tips til hvordan skråningen kan bygges opp.
Har du spørsmål om beplantning i skråninger må du gjerne ta kontakt.
Beplantning i skråning

Hva ønsker du å få ut av skråningen?

Det aller første vi anbefaler at du gjør, er å tenke over hva du ønsker å få ut av skråningen din. Noen vil bruke skråningen til å bygge videre på en allerede blomstrende hage. Andre vil dekke skråningen kun for å ha den dekket, hvilket gjør det mindre aktuelt med løsninger som krever mye stell og vedlikehold. Dersom et av dine ønsker er å forebygge sjenerende ugress på eiendommen, er imidlertid beplantning i skåningen et utmerket alternativ.

Nødvendig forarbeid før du planter

Før du går i gang med å plante i din skråning er det noe forarbeid som må utføres. Det er viktig at skråningen er fri for ugress, og hvis du har latt det vokse fritt i skråningen over en periode kan dette fort bli et litt omfattende arbeid. Det vil imidlertid være verdt det når du har fått satt ned ønskede planter, og skråningen utgjør en flott og lettstelt del av din hage.

Fargerik og dekorativ skråning med stauder

Er du glad i å pusle i hagen, og ønsker at også skråningen skal stå i stil med resten av eiendommen? Dersom du ikke har noe imot litt hagearbeid underveis i sesongen, kan vi anbefale et nydelig og fargerikt staudebed. Stauder er en plante som egner seg utmerket i alle bed, og den gjør seg også godt i skråningen. Dette er planter som kommer i mange farger og høyder, og dermed lar seg komponere på utallige måter.
Med stauder er det viktig å være oppmerksom på at ulike sorter blomstrer på ulike tidspunkt. Bruk dette til din fordel, så får du en skråning som blomstrer fra tidlig vår til langt utpå høsten. Staudene trenger ikke så mye jord, og vi anbefaler heller ikke at du dekker med bark da staudene helst vil ha mulighet til å spre røttene sine.

Grønn herlighet med vintergrønne vekster

En annen løsning, som både er dekorativ og relativt lettstelt, er å dekke skråningen med vintergrønne vekster. Vintergrønt kommer i mangfoldige varianter og gir deg dermed en rekke valgmuligheter når du skal plante i din skråning. Som navnet tilsier beholder vekstene bladene sine også gjennom vinteren. Dermed vil plantene gi deg glede gjennom hele året.
Når du skal komponere en vintergrønn skråning, er det viktig å huske på at grønt ikke bare er grønt. Det finnes vintergrønne vekster i utallige grønne nyanser. Kombiner ulike fargenyanser og høyder for å gjøre skråningen levende. Når du skal plante vintergrønt, trenger du mer jord enn ved planting av for eksempel et staudebed. Et godt tips er også å legge en duk over jorden og dekke over med bark på toppen. Duken vil slippe gjennom luft og vann, men gir den fordelen at den holder det renere for ugress. Dette gjør at det stilles mindre krav til luking og annet vedlikehold i skråningen etter at plantene er satt ned.

Masseplanting – når du vil dekke for å dekke

Dersom det viktigste for deg er at skråningen dekkes med planter, men det ikke er altfor nøye hva du dekker den med, anbefaler vi at du masseplanter med planter som er bunndekkende. Også her anbefaler vi at du starter med å dekke skråningen med duk og legger bark over. Dette i kombinasjon med de tett voksende plantene gir deg en nærmest vedlikeholdsfri skråning som samtidig tar seg godt ut.
Vintermispel og kranstopp er eksempler på planter som egner seg godt til å dekke skråninger med. Microbiota, eller småbiota som den også kalles, er en vintergrønn variant som også brukes flittig til dekking av bunn. Ønsker du å gjør litt mer ut av denne typen skråning, kan du fylle på med noen litt høyere planter innimellom. Disse vil skape mer liv, og gjør seg spesielt godt dersom de settes ned i grupper med noen meters avstand.

Ram inn skråningen med flotte steiner

Steiner er et flott innslag når du skal plante i din skråning. Får du tak i noen pene avrundede steiner, bidrar disse til å lage et flott miljø i hagen. Det har også praktiske fordeler, ved at det holder på jorden i skråningen og binder den sammen.

Kom innom oss for en hyggelig hageprat

Vi håper du føler deg inspirert til å dekke din skråning med vakre vekster. Dersom du vil ha flere gode råd eller hjelp til å velge planter til din hage, vil vi gjerne at du tar turen til vårt hagesenter i Lier. Ta gjerne med bilder av skråningen, så hjelper vi deg finne en komposisjon som vil passe i din hage.
Du finner vår kontaktinformasjon her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.