Nærbilde av blåbær på gren
Nærbilde av blåbær på gren

Dyrk frukt og bær i egen hage

Om våren blomstrer frukttrærne til glede for deg som hageeier, samtidig som de gir viktig nektar til humler og bier. Dersom du har besluttet at du ønsker å dyrke frem spiselige goder i egen hage, har du en rekke alternativer å velge mellom.
Kom gjerne innom oss for gode råd om dyrking av frukt og bær hjemme.
Nærbilde av pæretre

Frukttrær for enhver smak

Eple- og plommetrær er nærmest et obligatorisk innslag på tomter med hage. Det er heller ikke vanskelig å forstå hvorfor disse har oppnådd slik popularitet. De gir nemlig deilige frukter år etter år. Det er imidlertid ingen grunn til å begrense seg til disse sortene når du skal velge frukttrær til hagen, for det er også fullt mulig å plukke blant annet pærer og moreller på egen tomt. Vi har en rekke forskjellige sorter av hvert slag, så hos oss er du garantert å finne frukttrær som passer din smak.
Les mer om våre frukttrær her.

Bærbusker

Det er ikke bare frukttrær som kan gjøre om hagen din til et lite spiskammers. Bærbusker er relativt enkle å lykkes med, og lar deg plukke masse godsaker i egen hage. Hos oss finner du blant annet rips-, solbær-, stikkelsbær- og bringebærbusker. De siste årene har det også blitt populært å dyrke blåbær i hagen. Hageblåbær er deilige og søte, og enkle å plukke og spise for små og store.

Trær og busker må bestøves

Nærbilde av blåbær på gren

For at det skal vokse frukt på frukttreet er det avgjørende at det befruktes med blomsterstøv. Noen frukttrær er selvfertile og kan selv sørge for at de bærer frem frukter. Andre trær, for eksempel mange eple- og pæretrær, er avhengige av å bestøves av et annet tre for at det skal kunne bære frukter. I de fleste boligområder er ikke dette noe problem, for treet ditt vil mest sannsynlig bestøves av et tre i nabolaget. Vil du være helt sikker på at du skal kunne plukke frukt i hagen hvert år, kan det imidlertid lønne seg å kjøpe to trær eller velge et selvpollinerende slag.
Det finnes også såkalte familietrær, der flere ulike fruktsorter er podet på samme tre, for eksempel tre ulike typer epler. Dette gjør treet i stand til å bestøve seg selv og gro frukter uten hjelp fra andre trær.

Beskjæring for gode vekstforhold

For at trær og busker skal fornye seg og bære frukt eller bær år etter år, er det viktig at de beskjæres eller klippes til med jevne mellomrom. På frukttreet bør skadede grener fjernes for å skape rom for vekst og nye skudd. Trærne vil gjerne ha mye lys og luft, og ved å skjære bort noen grener blir det mer plass til de gjenværende.
Også bærbuskene må trimmes med jevne mellomrom. Ettersom de er mindre i størrelse og har tynnere grener enn frukttrærne, er også dette arbeidet mindre omfattende. Bruk en tohåndssaks eller en liten sag, og beskjær buskene årlig eller med et par års mellomrom. Dette gir god fornyelse av grenene og gode vekstforhold for deilige bær.

Frukttrær på balkongen

Dersom du bor i leilighet med en liten balkong, men innerst inne drømmer om en hage full av frukttrær, finnes det gode kompromisser. Hvorfor ikke gå til anskaffelse av et frukttre i kasse til terrassen eller balkongen? Da er det bare å spasere ut og hente egendyrket frukt, og lite er hyggeligere enn det.

Kom innom for en hageprat

Vi hjelper deg gjerne med å velge ut frukttrær og bærbusker som vil trives og gi herlige frukter i din hage eller på din balkong. Kom innom hagesenteret i Lier, for å få gode råd om planting og stell av planter og vekster. Her kan du også hente mye inspirasjon til hvordan uteplassen kan optimaliseres.
Du finner vår kontaktinformasjon her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.