Få vårfølelsen i hagen

Solstråler som finner veien ned til den kalde bakken og varmer opp jorden vår. Sovende frø som våkner opp fra vinterdvalen. Nakne grener som fylles med lodne gåsunger, og vårens første blåveis. Naturen forvandles fra kald og stille til grønn og kvitrende, som ved et trylleslag. Velkommen, mars!
På Plantebørsen betyr vårmåneden mars at en ny hagesesong nærmer seg, og det passer oss bra. Her er vi snart klare for å åpne dørene, og vi gjetter at du også er klar for å komme igang med hagesesongen. Nå, i overgangsfasen fra vinter til vår, passer det bra å planlegge uteplassen. Maksimal vårstemning får du ved å bruke friske og lyse farger. Se hva som oser av vårfølelse i møbelavdelingen, og få tips om vårblomstrende planter og trær. Her er din guiden til å skape 100% vårfølelse på uteplassen.

Vårblomstrende trær

Prydkirsebær:
Dette er trærne som skaper magi om våren. Prydkirsebærene  gir oss et fortryllende øyeblikk, hvor blomstene springer ut og fyller hele treet tett i tett med rosa lykke. Lykken kan ikke vare evig, men den er jammen verdt å vente på.
Det finnes en skog av ulike prydkirsebær, og stor variasjon i form og farge. Fellesnevneren er at de alle blomstrer vakkert om våren.
Prydkirsebær
Magnolia:
Magnolia er et mystisk vakkert tre som blomstrer  på bar kvist om våren. Store, imponerende blomster i vakre farger. Slekten har to ulike utbredelsesområder, et som strekker seg fra Canada og til Karibien, og et i Asia (fra India til New Guinea). Det finnes rundt 220 arter av magnolia, og mange arter brukes som prydtrær i Norge. Vi har som regel et godt utvalg av Magnolia i hagesenteret. Pass på å velge en type som passer din herdighetssone.
Magnolia
Prydeple:
Prydeple er et litt mer hardført vårblomstrende tre. I tillegg til de nydelige blomstene om våren, får treet dekorativ frukt om høsten.
Prydeple
Rosemandel: 
Rosemandel er et vakkert lite tre som blomstrer på bar kvist om våren. Det lille treet har en kort, men overdådig blomstring av fylte, rosa blomster.
Rosemandel

Vårblomstrende prydbusker

Blodrips:
Blodripsen blomstrer i april-mai med røde blomster i hengende klaser. Ellers er dette en opprett vekst med god forgreining.
Blodrips
Mahonia:
Mahonia er en vekst med vintergrønne blader og med gule blomster på våren. På høsten får den blå bær. Mahonia passer bra på en skyggefull plass.
Mahonia
Perlebusk: 
Perlebusk er en vakker busk som blomstrer vår/forsommer. Blomsterknoppene ser ut som hvite perler rett før de åpner seg. Når knoppene åpner seg, blir busken full av hvite, nydelige blomster. Busken er tett og bred i veksten, med overhengende greiner. Dekorative kapsler som sitter på om vinteren.
Perlebusk
Sargenteple:
Dette er en plante som passer utmerket som hekk. Om våren får den dekorative hvite blomster, og om høsten har den fine høstfarger og små røde frukter. Sargenteple blir rundt 2 meter høy.
Sargenteple

Vårblomstrende stauder

Forglemmegeisøster Brunnera Macrophylla
Forglemmegeisøster
Nøkkelinformasjon:

  • Bunndekkende
  • Kan stå i sol/halvskygge/skygge
  • Tiltrekker seg pollinerende insekter

Som navnet tilsier likner denne på forglemmegei. Yndige himmelblå blomster og store grønne blader. Forglemmegei er en hardfør staude som opprinnelig kommer fra Kaukasus. Denne stauden danner et teppe og fungerer fint som bunndekker. Den blir 30-50 cm høy. Forglemmegeisøster kan stå i sol, men da må du passe på at den får nok vann. I halvskygge trives den veldig godt. Den er fin å bruke i områder med vandrende skygge.
Forglemmegeisøster er dessuten populær blant de pollinerende insektene. Se flere pollinatorvennlige stauder.
Det finnes ulike sorter av forglemmegeisøster, med varianter som ‘Langtrees’ med sølvflekkete blader eller ‘Mr.Morse’ med hvite blomster.
Kuleprimula Primula denticulata
kuleprimula
Nøkkelinformasjon:

  • Kalles også kulenøkleblom
  • Dekorativ med kulerunde blomster i lilla, hvit og rosa
  • Trives i sol/halvskygge

Kuleprimula er en hardfør og lettdyrket plante som stammer fra Himalaya. Den har kuleformede blomster i rosa, lilla eller hvit, og lange grønne blader. Bladene er litt hårete og ruklete. Kuleprimula blir rundt 30 cm høy.
Kuleprimula kan plasseres i blomsterbedet, surjordsrabatten eller i fjellhagen. Kuleprimula trives i sol eller halvskygge. Den liker humusrik og jevnt fuktig, men veldrenert jord.
Vårkjærminne Omphalodes verna

Vårkjærminne
Bilde fra Opplysningskontoret for blomster og planter

Nøkkelinformasjon:

  • Villig staude
  • Himmelblå blomster
  • Teppedannende
  • Trives både i sol og skygge

Vårkjærminne hører inn under rubladfamilien, og er en villig staude med god dekkevne. Den får nydelige himmelblå blomster som minner om forglemmegei. Vårkjærminne blir 10-20 centimeter høy og er teppedannende. Denne stauden har få krav og kan trives både i sol og skygge.
Fjørekoll Armeria maritima
Fjørekoll
Nøkkelinformasjon:

  • Også kalt strandnellik
  • Vokser naturlig på berg og langs strandkanten
  • Tueformet og vintergrønn
  • Trives i sol og veldrenert jord

Fjørekoll, også kalt strandnellik, er en lav tuet staude med gressliknende blader. Blomstene er rosa eller hvite og likner gressløkens blomster. Blomstene egner seg godt til snitt. Stauden er vintergrønn og blir rundt 15 cm høy. Fjørekoll vokser gjerne nær sjøen, på strandenger og svaberg.
Fjørekoll kan brukes i veldrenerte stenbed, og tåler dessuten en del vind og salt. Denne stauden foretrekker sol og veldrenert jord.
Tusenfryd Bellis perennis
Tusenfryd
Nøkkelinformasjon:

  • Krypende vekst
  • Trives i humusrik og veldrenert jord
  • Trives i sol eller halvskygge

Tusenfryd er en søt liten staude som er viltvoksende i kyststrøk i Norge. Den har vintergrønt rosettformet bladverk, og bladløs stilk med en blomst på toppen. Tusenfryd var opprinnelig hvit og enkel i blomsten. Den er blitt kultivert og finnes nå i andre farger og også med større blomst og med fylt blomst. Blomstringstiden er mai-august. Tusenfryd blir rundt 15 cm høy.
Denne stauden trives i sol eller halvskygge og i veldrenert jord. Tusenfryd passer godt til kanter og i staudebedet.
Alpeasters Aster alpinus
Alpeasters
Nøkkelinformasjon:

  • Lav staude med tette tuer
  • Fiolette blomster

Alpeasters er en lav staude i kurvplantefamilien. Den vokser i tette tuer og blir rundt 20 cm høy. Alpeasters har enkeltsittende fiolette blomster som egner seg til snittblomst. Grønne, hårete blader i en lav rosett.
Alpeasters trives best i sol og i vanlig hagejord. Denne stauden er fin å bruke i staudebed.
Vanlig akeleie Aquilegia vulgaris
Vanlig akeleie
Nøkkelinformasjon:

  • Elegante blomster i ulike farger
  • Hardfør
  • Attraktiv for pollinerende insekter

Akeleie er en vakker staude som mange er glad i. Den har rosetter av langstilkede, flerdelte blader, og nydelig nikkende blomster i klaser. Akeleien blir 30-80 cm høy. Den opprinnelige fargen på blomsten er blå, men finnes også i rosa, fiolette eller hvite varianter. Planten kommer fra Mellom- og Sør-Europa og Nordvest-Afrika, men har en lang historie i Norge. Under middelalderen ble akeleien ansett som en god medisinplante, og den fikk også status som en viktig kristen symbolplante. Akeleie er giftig, med plantesaft som kan være hudirriterende.
Akeleien trives best i halvskygge, men tåler også sol. Jorden bør være fuktig, men veldrenert.
Løytnantshjerte Lamprocapnos spectabilis
Løytnantshjerte
Nøkkelinformasjon:

  • Svært hardfør
  • Vakre hjerteblomster
  • Blomstrer mai-juli

Denne stauden er en elsket klassiker blant hageeiere. Med sine karakteristiske hjerteblomster som henger som på en snor og gir stilken en lett bøy, er den enkel å kjenne igjen og lett å like.
Løytnantshjerte har opprinnelse i Øst-Asia, men kom sannsynligvis til Norge allerede på 1800-tallet. Denne stauden er lett å få til og svært hardfør. Den trives både i sol og i skygge. Den er heller ikke kresen på jordsmonn. Men den liker ikke å tørke.
Den kan bli opptil 80 cm høy. Den vanligste formen for Løytnantshjerte har rosa og hvite blomster, men de kan også være kun hvite. Klipper du ned etter blomstring, kan du få en ekstra runde med blomstring på høsten.
Ballblom Trollius cultorum

Ballblom
Bilde fra Opplysningskontoret for blomster og planter

Nøkkelinformasjon:

  • Gule ballformede blomster i mai-juni
  • Høyde 50-70 cm
  • Kan stå i sol eller halvskygge

Hageballblom er en staude i soleiefamilien. Den er en hybrid av Trollius europaeus, som vokser villt i fjellier rundt om i landet. Hageballblom har store ballformede gule blomster i mai-juni. Den trives best i fuktig, ikke for hard jord. Den passer utmerket ved vann. Hageballblom kan plasseres både i sol og halvskygge. Denne stauden er middels høy og blir 50-70 cm høy.

Vårblomster i krukker

Hvit tusenfryd
En krukke med friske og glade vårblomster på trammen kan virkelig lyse opp inngangspartiet. I tillegg til at det er svært dekorativt, er sammenplatninger i krukker praktisk ved at du kan løfte den inn og redde de, hvis vinteren returnerer.
Det finnes mange blomster å velge mellom. Stemor tåler et par kuldegrader og er en sikker vinner. Vil du ha farger som rister liv i omgivelsene, kan du gå for ranunkler. Tusenfryd er et annet alternativ, med sine nydelige små blomster. En annen skjønnhet er snøklokker, med små klokker som henger som hvite dråper på grønn stilk.

Tusenfryd og stemor
Tusenfryd og stemor
Stemor
Stemor
Snøklokker
Snøklokker
Ranunkler i potte
Ranunkler i potte

Er du allergisk? Da kan du gå for kunstige vårblomster:

Kunstige stemor og tusenfryd
Kunstige stemor og tusenfryd
Påskeliljer
Kunstige påskeliljer
SE FLERE INSPIRASJONSAKER
insektsvennlig staude

Hagetrender 2025

plantelys

Gi plantene lys

Sanke frø

Sanke blomsterfrø

Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Ved å abonnere på vårt nyhetsbrev, vil du være blant de første som får informasjon om nye produkter, eksklusive tilbud, tips til hagearbeid, og mye mer. Registrer deg i dag og hold deg oppdatert på det siste innen planter og hage! Ved å melde deg på, samtykker du til å motta vårt nyhetsbrev.