furu
furu

Furutrær

Furufamilien er den største familien med bartre, og det finnes en mengde arter innen furuslekten. I Norge er det kun vanlig furu som vokser vilt, og den er det mye av. Vanlig furu utgjør omtrent en fjerdedel av de norske skogene. 

Vanlig furu (Pinus sylvestris) vokser over hele landet, og store furutrær klarer seg opp til 1000 meter over havet. Furu har vært i Norge helt siden rett etter siste istid, og da regjerte furua sammen med hassel. 

Vanlig furu kan leve i mange hundre år og bli 20-30 meter høye. 

Furu

Furutrær har barnåler, og barnåler er treets “blader”. Nålene sitter parvis på kortskuddene. Disse nålene er stappfulle av C-vitamin, og blir brukt i naturmedisin og i eteriske oljer. 

Nysgjerrig på furusmaken? Prøv en te av barnåler, da vel!

Furu i hagen

Furutrær er hardføre og fine trær å ha i hagen. De ulike artene i hagesenteret ligger på rundt H4-H5 på herdighetsskalaen. På Plantebørsen finner du mange ulike sorter, fasonger og størrelser. Her kan du velge mellom tradisjonell, vanlig furu og mer spesielle sorter som for eksempel bonsai dvergfuru.


Furu

Furuer er ikke særlig krevende, og tåler godt vind. Som hovedregel foretrekker de å stå et solfylt sted, men er ellers nøysomme. Furu passer godt i blant annet fjellhager eller i naturhager hvor det vokser furu i nærområdet. 
Bonsai dvergfuru Pinus nigra ‘Brepo’ Denne brukes gjerne i japanskinspirerte hager. Dvergfuruen blir 0,5-1,3 meter høy og bred. Den trives i full sol/halvskygge, vanlig/svakt sur og godt drenert jord. H5.


Koreafuru
Koreafuru Pinus koraiensis ‘Silveray’. Pyramidevoksende og sølvgrå furu. Denne trives best i full sol. H4
Japanrødfuru Pinus densiflora ‘Alice Verkade’. Denne busken trives i full sol. H5


furu

Dvergfjellfuru Pinus mugo ‘Gnom’. Denne furuen har mørkegrønne nåler. Den blir 0,5 meter høy og bred, og trives i full sol til halvskygge. H5


furu

Bonsaifuru Pinus Sylvestris ‘Waterrei’. Dette er en saktevoksende furu med grønnblå nåler. Bonsaifuru gjør seg svært godt som et dekorativt innslag i hagen. H5-6

furu

Japanfuru Pinus parviflora ‘Negishi’. Denne furuen har sølvblå nåler og blomster med røde kronblad. Japanfuru trives best i full sol. H5

Bosnisk furu Pinus heldreichii ‘Malinki’. Bosnisk furu har mørkegrønne nåler, blir 2-2,5 meter høy og 1,5 meter bred. H4-5

Nå på våren er utvalget i hagesenteret på topp. Kom innom og finn din favoritt-furu. Du finner oss her. 

Velkommen til en hyggelig handel på Plantebørsen!

SE FLERE INSPIRASJONSAKER

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

BEDD

BEDD plantekasser innendørs

Kjøkkenhagen

Lag en enkel kjøkkenhage

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.