“Nå er det tid for å høste grønnsaker, frukt og bær i hagen. Spis alt du klarer, og sylt, hermetiser og frys resten. Har du urter i hagen, så kan du ha glede av også disse året rundt ved å fryse ned eller tørke de.”
– Gartner på hagesenteret
Sommerhalvåret byr på mange spiselige goder i hagen. Men disse godene kan du også ta med deg inn i vinterhalvåret. Det er flere metoder som kan brukes for å ta vare på grønnsaker, bær, frukt og urter. De fleste råvarene må konserveres på en eller annen måte.
Safting, sylting og hermetisering
Her er tips til måter å konservere ved oppvarming:
Å lage syltetøy
Skal du lage syltetøy så pass på å bruke glass og lokk som er uten sprekker og som er helt rene (vask de med krystallsoda og damp de i en kasserolle med vann). Bruk syltetrakt når du fyller opp glasset med syltetøyet, fyll glasset helt opp og tørk av søl. Ta straks på lokket og la avkjøle. Når syltetøyet er avkjølet, har det dannet seg vakuum. Oppbevar syltetøyet i en kald kjeller eller i kjølerom.
Hva du lager syltetøy av er opp til deg selv. Du kan for eksempel blande sammen et par ulike bær eller frukter du har i hagen, kanskje blir det fantastisk i kombinasjon. Se her for grunnoppskrift på hjemmelaget syltetøy.
Skal du lage bringebærsyltetøy? Her har du en lett og rask oppskrift fra Norges Bygdekvinnelag.
Sylte grønnsaker
Å sylte grønnsaker er i utgangspunktet en smal sak. Lake kan du lage ved å for eksempel bruke Gladkokkens grunnoppskrift som er en del eddik, to deler sukker og tre deler vann. Denne blandingen koker du opp og lar koke i rundt to minutter. Da er det bare å fylle rene glass med grønnsaker og eventuelt urter du vil bruke som smakstilsettere. Et eksempel er rødløk sammen med ingefær. Her kan du eksperimentere og prøve deg fram til en favorittblanding. Deretter fyller du glassene helt med syltelake og setter på lokket. Avkjøl og oppbevar kjølig.
Hermetisere frukt og bær
Alt av frukt og bær kan hermetiseres. Det er fint å bruke norgesglass (husk at de må være helt rene). Når du fyller på med bær eller frukt, skal glassene være tørre og varme.
Vask og rens frukten eller bærene du skal hermetisere. Er det pærer eller epler du bruker, så skrell de og del de i to. Så gir du de et oppkok (eller opp mot kokepunktet) i sukkerlake og lar de deretter trekke til de er lett møre. Sukkerlaken kan du eventuelt smakstilsette med for eksempel kanel- eller vaniljestang.
Putt frukten/bærene i glassene og fyll opp med sukkerlaken. På med lokket og vipps, du har hermetisert!
Skal du hermetisere plommer? Se fremgangsmåten her. Eller les mer om kirsebær i sukkerlake.
Hjemmelaget saft
Det er enkelt å lage sin egen saft av bær. Enten det er for eksempel blåbær, rips eller bringebær, er utgangspunktet det samme.
Du renser bærene (1 kg) og koker de i 5 dl vann i rundt 5 minutter. Deretter siler du blandingen og har i for eksempel 300 gram sukker. Kok så saften til det slutter å skumme.
Hell saften over i steriliserte flasker, sett på kork og avkjøl.
Tørking
Hvorfor ikke lage eplechips eller bringebærpulver? Tørking er den eldste metoden for å forlenge matens holdbarhet. Det er mye som er fint å tørke, blant annet epler, bringebær og urter.
Eplechips lager du ved å vaske eplene og fjerne kjernen. Skjær eplene i tynne skiver og velg så om du vil bruke ovnen eller å tørke de i romtemperatur. I ovnen skal epleskivene ligge på rist til de er så tørre at de bare så vidt kan bøyes (bruk maks 50 grader i ovnen). Skal du tørke epleskivene i romtemperatur så henger du de opp ved å tre de på en hyssingtrå.
I en tett boks kan den tørkede frukten holde seg svært lenge.
Bringebærpulver er perfekt som strøssel over desserter eller kaker. Smaken er intens og holdbarheten er lang. Følg oppskriften til Gladkokken her.
Urtene fra hagen kan du konservere ved å tørke de. Dette kan du gjøre på flere måter, men en metode er å la de henge opp ned som små buketter i et tørt og mørkt rom. Etter 2-4 uker vil de smuldre mellom fingrene dine. Da fjerner du stilkene og putter bladene i oppbevaringsglass.
Frysing
En måte å forlenge holdbarheten på er å fryse ned mat.
Rå frukt og grønnsaker kan forandre utseende, konsistens og smak ved opptining. Men det fungerer veldig bra å fryse ned bær og frukt som skal brukes i smoothie.
Urtene fra hagen kan fint konserveres ved å fryse de ned. En måte å gjøre det på er å kjøre bladene i en blender sammen med olivenolje. Hell det over i en isbitform og putt i fryseren. Da kan du ta opp en og en terning med urter, når du trenger det gjennom vintersesongen. Les mer om dette her.
Mulighetene for å ta med seg hagens frukt, bær og grønnsaker inn i vinterhalvåret er altså fullt til stede. Det trenger ikke være spesielt tidkrevende, og jobben du gjør gir deg mye tilbake.
Visste du at…
…svartsurbær er fulle av antioksidanter og kan ha en blodtrykksregulerende effekt? Har du svartsurbærhekk i hagen, er det altså bare å ta for seg. Disse glinsende sorte og syrlige bærene egner seg veldig godt til saft og syltetøy.
Kilder:
https://norsktradisjonsmat.no/artikler/sylting-og-safting
https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/bringebaersyltetoy
https://norsktradisjonsmat.no/artikler/hermetisering
https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/hermetiske-plommer
https://www.frukt.no/oppskrifter/hjemmelaget-saft/
https://gladkokken.no/blogg/alt-kan-syltes
https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/eplechips
https://www.godt.no/aktuelt/i/LAgOzp/den-beste-maten-a-oppbevare-friske-urter-pa