“Nå er det lurt å ta en ryddejobb i hagen. Gå over og se om du har noe som bør fikses før vinteren kommer. Rydd vekk hageutstyr og møbler som ikke tåler å stå ute i hagen hele vinteren. Ta en titt i bedene dine, kanskje har du noe som bør lukes vekk eller renskes opp i. Og har du ikke satt blomsterløk ennå, så er det lurt å gjøre det nå. ” -Gartner Oddvar-
Oktober betyr gjerne mindre tid i hagen. Du trekker kanskje tidligere inn i huset om kvelden, som en naturlig konsekvens av årstidens kjølige temperatur og mørke. Men samtidig er det nettopp derfor ekstra godt å ha et hyggelig oppholdssted ute, når sola titter frem. Det er godt å få utnyttet enhver mulighet for opptak av D-vitamin, når dagene blir kortere og kortere. Septembers eksplosjon av høstfarger viser seg i høyeste grad fortsatt ut i oktober, og en rusletur i hagen kan lett medføre et stort trykkebehov på telefonens kamera.
Men det er definitivt flere ting å gjøre i hagen nå enn å ta bilder av vakre høstblader og samle vitamin D.
Gjør hagen klar for vinteren
Nå er det tid for å rydde hagen og ta inn det som ikke skal stå ute om vinteren. Møbler som ikke tåler å stå ute om vinteren bør rengjøres og tas med inn. Ha beskyttelsestrekk på møbler som du lar stå ute. Kanskje har du stående hageutstyr eller pyntegjenstander som må ryddes inn før snøen kommer. Har du visne sommerblomster som du ikke har lyst til å se på hele vinteren, så passer det godt å fjerne de nå.
Det kan være en god idé å la løvet på bakken få en runde i gressklipperen. Gjør du det, blir løvet finmalt nok til at det blir liggende mer imellom gresstråene enn oppå. Løvet blir på den måten omgjort til næring og du slipper jobben med å rake og fjerne alt løvet.
Har du rosebed? Da er det lurt å se over om det er behov for å rense opp i det. Det er viktig å fjerne alt av syke, visne blader for å unngå å ta med seg sykdommer inn i neste års sesong. Kanskje er det også ugress å fjerne mellom rosebuskene.
Staudebedet på høsten
I staudebedet trenger du ikke å klippe ned plantene, de har godt av den ekstra beskyttelsen mot vinterkulden. Noen velger likevel å gjøre det, og det kan for eksempel være fordi det ser finere ut i hagen etter en opprenskning, eller at det er lettere å sette blomsterløk i et ryddet bed. Klipper du ned staudene kan du eventuelt legge et isolerende lag med annet hageavfall (som løv) på jorden rundt planten.
Staudebed kan imidlertid med tiden bli overfylte, med røtter som vokser inn i hverandre. Da blir det vanskelig å luke, og en liten opprydning er da uansett på sin plass.
Når staudene begynner å måtte konkurrere om plassen, er det lurt å dele de opp. Det vil si at du graver de opp og deler de opp i flere planter. Høsten er en fin tid for å dele staudene. Både fordi vekstsesongen er på hell og fordi temperaturen er kjøligere. Dette er faktorer som minsker faren for at planten tar skade av oppdelingen og flyttingen.
Sett blomsterløken nå
Har du ikke satt blomsterløk ennå? Da er det lurt å gjøre det nå. Vi har blomsterløk i hagesenteret, kom gjerne innom for å se utvalget. Setter du løk nå, kan du glede deg hele vinteren til våren kommer og de første blomstene spretter opp fra bakken.
Kjøkkenhagen i oktober
Selv om det fortsatt kan være liv i kjøkkenhagen din, nærmer det seg sesongslutt. Er det kjølig om natten og gradestokken er nede på 4-5°C, er det best å la tomatene modnes inne. De trenger varme for å modnes. Ta også krydderplantene som ikke er vinterherdige med deg inn. Du kan potte de om og ha de på kjøkkenbenken eller i vinduskarmen.
Har du dyrket hvitløk før? Høsten er den beste tiden for å sette hvitløk i jorden. Hvitløk tåler godt den kalde vinteren, og setter du de nå i høst så blir de klare for høsting neste sommer. I mellomtiden kan du dessuten kose deg med hvitløksskudd.
Bruk god, veldrenert og moldrik plantejord når du dyrker hvitløk. Sett hvert hvitløksfedd 5-10 centimeter ned i jorden med spissen opp, og ha et mellomrom på 5-10 centimeter mellom hvert fedd. De største feddene gir de største hvitløkene. Noen tar de minste feddene med seg inn og lar de spire i vinduskarmen. Da får du hvitløksskudd du kan spise gjennom vinteren. Les om hvordan du dyrker frem hvitløksskudd i vinduskarmen her.
På tide å friske opp med høstblomster på uteplassen? Velkommen innom Plantebørsen, du finner oss her.
God høst til alle våre kunder.
Kilder:
Bokashinorge.no https://bokashinorge.no/dyrk-din-egen-hvitlok/