Grep du kan ta om høsten for å klargjøre hagen for neste sesong

Klargjør plenen for overvintring

Når høsten kommer er det viktig å klargjøre plenen for hvileperioden, for å legge grunnlaget for en grønn og frisk gressmatte det kommende året.
Mot slutten av sesongen kan det være lurt å være forsiktig med gjødslingen, da vi ikke ønsker å oppmuntre til kraftig vekst. Klipping av plen er viktig, og det nå er viktig at man ikke klipper den for kort. Lar man gresset beholde litt lengde, beskytter dette røttene gjennom vinteren slik at de ikke tar unødvendig skade av frosten. Hyppig klipping vil være å anbefale, da det også er uheldig om gresset er for langt. Før frosten kommer bør dessuten plenen rakes, slik at ikke løv blir liggende og sperre for lys og luft når våren nærmer seg og snøen omsider begynner å smelte.
Når frosten kommer, er det best å la plenen være i fred.

Beskytt plantene mot kulden

Mange av plantene i hagen klarer seg gjennom vinteren, og med noen enkle grep kan vi forberede dem litt ekstra. Om vinteren vil plantene synke noe, så ved å legge på litt jord eller kugjødselkompost gir du litt ekstra støtte. Legg gjerne litt oppover stilkene på for eksempel rosene, så tåler de frosten bedre. En annen fordel med å gjødsle før vinteren, er at den vil trekke ned i jorden og gi ekstra næring.

Legg til rette for tidlig blomstring når våren setter inn

Lite gir mer vårfølelse i hagen, enn når de første plantene står i blomst. Grunnlaget for tidlig blomstring når våren kommer, kan med fordel legges høsten i forveien. Da er det viktig å gjøre i stand blomsterbedene, ved å fjerne det som er vissent og begynne å plante nytt. Løk som skal komme opp til våren, kan gjerne legges ned i begynnelsen av september. Eksempler på planter det er fint å plante allerede høsten i forveien, er tulipaner og påskeliljer.

Husk å vanne godt

Når høsten kommer, er det lett å tenke at man ikke trenger å vanne like ofte. Høst betyr som regel økte mengder med nedbør, og dermed naturlig vanning i hagen. Høstsolen kan imidlertid skape tørre jordforhold, så det er viktig å passe på at gress og planter har godt med vann. Dette gir dem bedre forutsetninger for å klare seg gjennom vinteren.

Vil du ha flere tips?

Kom gjerne innom vårt hagesenter i Lier, og snakk med oss om hvordan du best kan forberede hagen på vinter og vår. Vi kommer gjerne med råd og anbefalinger til planter du kan sette i hagen, så vel som hvordan du kan innrede uteplassen. Du finner vår kontaktinformasjon her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

BEDD

BEDD plantekasser innendørs

Kjøkkenhagen

Lag en enkel kjøkkenhage

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.