Hagetips for deg uten grønne fingre

Blomsterbed gir hagen form og farge

Blomsterbed gir deg den perfekte anledning til å sette farge på hagen. Å få til et flott bed er oppnåelig for alle, og her er mulighetene uendelige. Det er verdt å tenke på at ulike blomster blomstrer på ulike tidspunkt. Spør om råd på vårt hagesenter, og velg ut planter som gir deg en fargerik hage gjennom hele sesongen.
Tenk gjerne på plasseringen, slik at høyere planter står bak de litt lavere. Da får alle planter vist seg frem, og du får et mer harmonisk resultat. Unntaket er hvis bedet står midt i hagen. Da lønner det seg å plassere de høyeste blomstene i midten.
Fargerikt blomsterbed gir liv til hagen

Planter som er enkle å sette

Mange nye huseieres første ønske når de skal gjøre noe i hagen, er å plante en flott hekk som både skjermer innsyn og gir skygge. Dessuten ønsker mange seg noen innslag av farge. Heldigvis finnes det en rekke planter og blomster som krever lite, men gjør hagen vakker og gjennomført. Noen av disse er:

  • Stauder
  • Barlind
  • Tuja
  • Ulike sommerblomster, som stemorsblomt, petunia og spanske margeritter

Velg planter som passer forholdene

Å vite hvilke planter som egner seg i din hage, er ikke alltid så lett for den uerfarne. Da kan vårt hagesenter bistå med råd og anbefalinger om lettstelte planter, og hvilke forhold de trives i. Her vil alt fra solforhold og hvor mye skygge du har på tomten, til forholdene i jorden spille inn. Dessuten er Norge delt inn i ulike klimasoner, som sier noe om hvor ulike vekster vil klare seg. Å velge planter som egner seg i din klimasone, øker sjansen for at du vil lykkes, selv om det naturligvis ikke gir noen garanti.
Det er heller ikke alle planter som trives spesielt godt i potte eller krukke. Disse vil ikke være det beste valget når du skal velge ut noe til balkongen.

Tenk langsiktig

Dersom du gjødsler og klargjør hagen og bedene sesongen i forveien, har du de beste forutsetninger for å lykkes neste sesong. Fjern visne blomster om høsten, for å gjøre klar hagen for overvintring, men også kontinuerlig under sommeren. På denne måten forlenger du levetiden på det som fremdeles blomstrer. Mange planter kommer tilbake år etter år.
Du kan med fordel sette løk til blant annet tulipaner allerede i september. Dette sørger for at du har farger i hagen med det samme våren melder sin ankomst.

Husk å vanne godt

God vanning er en forutsetning for en frodig hage. Vann jevnlig gjennom sommeren, når mye sol og varmt vær lett tørker ut jorden. Også om høsten er det viktig å huske på vanningen, selv om det er lett å tenke at dette skjer naturlig gjennom økte mengder nedbør. Høstsolen tørker ut jorden, og mye fukt gir bedre forutsetninger for best mulig overvintring.
Om våren, når jorden er tørr etter en lang vinter, blir god vanning spesielt viktig. Da tilbakeføres fuktigheten, og hagen er klar for en ny utesesong.

Vil du ha flere tips?

Da er du hjertelig velkommen til å ta en tur innom vårt hagesenter i Lier. Her gir vi deg tips og råd til hvordan du kan lykkes i hagen eller med planting på balkong, samtidig som du kan hente inspirasjon i våre utstillinger. Du får også kjøpt alt du trenger til uteplassen.
Vår kontaktinformasjon finner du her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

BEDD

BEDD plantekasser innendørs

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.