I 2025 ønsker vi mer nærhet til naturen. Hagen skal være et fristed for ro, avslapping og velvære. Et ønske om å bidra til biologisk mangfold står sterkt, og naturlig habitat og regenerativ hagedesign er stikkord for året. Nå vil vi ha planter som er flerårige og spiselige. Samtidig drømmer mange hageeiere seg tilbake til bestefars idylliske hage.
Ta vare på naturen
En trend blant hageeiere er det økende ønsket om å bevare et biologisk mangfold og et naturlig habitat. Med det menes at man ser seg rundt i naturen og lærer om hvilke planter som vokser i området hvor man bor. Valget av stauder og blomster påvirkes av disse funnene, og man velger de vekstene som likner på det som vokser vilt. I år vil man kunne se en videreutvikling i denne tankegangen, og også valg av busker og trær kan bli påvirket av en slik innfallsvinkel. Flere og flere lar en flekk av hagen være urørt eller skaper en naturlig blomstereng. Ugress er også i ferd med å bli sett på med nye øyne. Kanskje ikke alt vi ser på som ugress, burde kalles ugress og fjernes?
Det biologiske mangfoldet vil i tillegg bli ivaretatt gjennom en økende interesse for regenerativ hagedesign. Søkelyset rettes mot jordpleie og mikrobiologisk aktivitet, samt vannhåndtering i form av blant annet regnbed og små dammer.
Hjelp insekter og dyr
En naturlig konsekvens av å bruke planter som passer inn i omgivelsene, er at vi samtidig hjelper insektene og dyrene i naturen. Hvis du har områder i hagen som får vokse fritt eller bruker planter som passer inn naturlig, vil du tilby insekter og smådyr både mat og ly.
Mange har også insektshoteller i hagen, og i hagesenteret får du tak i hus til både fugler, ekorn og pinnsvin.
Et sted for rekreasjon
Vi ønsker å bruke hagen som et sted for rekreasjon. Det er økt fokus på å skape en hage som tilbyr ro og avslapping, og det naturlige og enkle blir høyt verdsatt. Naturlige materialer har for mange en beroligende effekt, i tillegg til å være estetisk vakre å se på og ikke minst bærekraftige. Det kan være for eksempel hagemøbler i naturlige materialer eller en sti av steiner.
Meditative elementer som for eksempel vannspeil er populært, og også duftende urter som stimulerer sansene. Mange ønsker avslappende, gode sitteplasser for meditasjon, nære samtaler og avslappende lesestunder.
Et nostalgisk nikk
En annen tendens innen hagedesign er et nostalgisk blikk bakover i tid. Mange drømmer seg tilbake til mormors hage og ønsker en liknende hage selv. Bestefars bugnende staudebed etterliknes, og klassikere som peoner, hageiris og valmuer velges da fremfor nyheter i planteverdenen. Roser og hortensia er også hageklassikere med stigende popularitet.
Flerårige og spiselige planter
Vi har lenge sett en økende interesse for selvdyrking og kjøkkenhage. Uttrykket “edimentals”, funnet opp av Stephen Barstow, er stadig mer aktuelt. Ordet er satt sammen av edible (spiselige) og ornamentals (prydplanter), og henviser til hvordan planter kan ha mer enn en funksjon i hagen. Det kryr av prydplanter som også kan brukes i matlaging, både blant stauder og busker. Bruk av spiselige prydplanter har mange fordeler. Du kan ha et stort utvalg at spiselige vekster uten at det går på bekostning av design og hagens prydverdi. Spiselige prydplanter er ofte hardføre og nøysomme, og krever gjerne lite stell. Lær mer om spiselige prydplanter på nettsiden til Stephen Barstow.