Toskansk hage
Toskansk hage

Helt Toscana i hagen

Av og til, eller ganske ofte, egentlig, kommer det kunder innom. Med drømmende blikk forteller de at de har vært i Toscana, og nå er de sprekkeferdige av inspirasjon: De skal skape toskansk stemning i hagen!

Da kan vi ikke annet enn å nikke bifallende, ja, vi også elsker Toscana. Åkere fulle av smilende solsikker og vinrankebekledde åser. Vanskelig å ikke falle pladask for det.
Men så var det det med de 20-30 minusgradene som vi kjenner så godt til her i nord, da. Minor detail.
Norge har ikke bare en annen temperatur, men landskap og natur er også langt fra det toskanske. En typisk toskansk hage står i harmoni til de toskanske omgivelsene. Du finner toskansk historie og kultur i hagen. Det betyr ikke at du ikke kan skape hagen du drømmer om, men det kan være greit å reflektere over dette før du setter i gang.
Hvordan oppnå drømmen om en toskansk hage i vinterland?

Guide til deg som planlegger en toskansk hage

Start med å se på utgangspunktet ditt. Har du blanke ark, eller er hagen allerede fylt opp med planteliv? Et tomt lerret er lettere å forme, men her spiller også dine ambisjoner en rolle. Må det være så autentisk og gjennomført som mulig, eller er det ok å bare ha noen innslag av toskanske vibber?
Her tar vi utgangspunkt i at du kjører full autentisk stil. For å få den riktige vibben, den herlige Toscana-følelsen, så tenk over hva det var du falt sånn for i Toscana. Sannsynligvis er det ikke en spesifikk detalj, men helheten. Og helheten er det lurt å tenke på, når du setter i gang.

Kartlegg hagen

Kanskje vet du allerede hvilke ønsker du har for hagen, og hvilke behov som må dekkes. Men er du usikker på hvordan du vil ha den, kan du få noen tips her.
Lag en skisse over hagen din, og sett på målene. Husk å tenke gjennom hvor du vil plassere de store elementene i hagen, før du går løs på alle detaljene.
Platting og plen
I Norge er vi glad i gressplen. Du kan godt ha gressplen i din toskanske hage også, og den kommer nok til å være betraktelig frodigere enn en plen i tørre Toscana. Men bryt gjerne opp gressplenen med for eksempel områder med naturstein. Det kan være plattinger omkranset av blomster og planter fra Middelhavet. En brytning i gressplenen kan også være en lavendelallé eller lavendelsti, som vil være med på å skape den rette stemningen.

Sypress eller ikke sypress?
Høye busker eller trær er med å skape nyanser og spill i hagen. Dessuten kan de lage en forfriskende skyggeplass til varme dager, i tillegg til å skape le. Og her dukker et viktig spørsmål opp. Er sypress tess eller bare stress?

For hvis du er glad i Toscana, så er du sannsynligvis glad i middelhavsypress. De mørke silhuettene som majestetisk strekker seg opp mot den blå himmelen, er unektelig en viktig del av den toskanske vibben. Men det triste faktumet er at de ikke fungerer særlig godt i Norge. Noen steder vil de kunne trives, men ofte går det ikke så bra på sikt.
Thjua smaragd er et naturlig alternativ til Middelhavsypressen. En solitær, trimmet, smal og høy smaragd kan gi noe av den samme effekten.

Høye flotte Thuja Smaragd

Det rette Toscana-uttrykket
Når du bestemmer hagens uttrykk og farger, tenk natur, varme og jordfarger. Ha det i bakhodet ved valg av materialer til patio, steinplatting, grus og lignende. Og så kan det være gøy å bruke fargerike fliser enkelte steder. Gjerne mønstrete fliser med jordfarger. Slike fliser kan sette prikken over i-en i en platting eller på en bordplate.

 
Utemøbler
Det er som regel flere muligheter for å sette seg ned i en toskansk hage. For eksempel kan det være fint med en frokostplass hvor du kan nyte morgenkaffen. Her kan det passe med et enkelt cafésett. Dessuten er en sitteplass for å suge til seg dagens siste solstråler, gull verdt. På denne plassen vil du antageligvis nyte god sittekomfort, så velg gjerne en skikkelig godstol eller to her, eller en loungegruppe.
Et annet viktig element i hagen, er et sted for å spise middagen utendørs. En spisegruppe kan du kanskje plassere på en patio? Har du et tak er du ikke så avhengig av flaks med været. Å plassere en fin patio i hagen vil både skape toskansk følelse, samtidig som at flere platåer og elementer i hagen gir bedre “romfølelse”. En patio eller pergola kan dessuten brukes som klatrestativ for planter.

Detaljene vi elsker

Når du har dannet deg en helhetlig plan over hagen, kan du gyve løs på detaljene. Det som virkelig skaper den rette toskanske stemningen.
Toskansk hage
Når en tenker på toskanske planter og blomster, så dukker nok lavendel opp hos de fleste. Den velduftende lavendelen er en selvfølge i en toskansk hage, og fungerer også bra som staude i Norge. Pass på at du velger riktig type, siden det finnes lavendel som ikke overvintrer her i landet.
Klatreplanter er vanlig å se i toskanske hager, og ekstra sjarmerende er det når de får klatre på en pergola eller en bue. Eksempler på klatreplanter kan være vinranker, blåregn eller bougainvillea. Ingen av disse er hardføre, så se på hva som vil kunne overvintre hos deg. Kanskje du må gå for en annen klatreplante, for eksempel villvin eller klatrerose i stedet?
Ellers er blant annet valmuer, liljer, pelargoniaer og solsikker typisk toskansk, samt prydbusken Oleander.
Før i tiden ble terrakotta-urner brukt til å oppbevare vin og olje på den toskanske landsbygda. Slike gamle urner er i dag vanlig å ha stående i hagen, nå brukt som blomsterpotte.
Store, flotte vaseformede urner kan virkelig gjøre mye. Sett de for eksempel ved en av sittegruppene dine, eller ved inngangen til en hagesti. Og mindre terrakotta-potter kan du plassere litt her og der. Fyll de med blomster og planter som er Toscana for deg.


I toskanske hager er det gjerne mye spiselig. Krukker med krydderplanter. Klassiske toskanske krydder er blant annet basilikum, rosmarin, timian og salvie. Sitrontrær, oliventrær eller fikentrær er dessuten et vanlig syn i toskanske hager. Alle disse kan du fint plante i din hage, men de må få bli med deg inn når kulda kommer.

 

Skaff deg stilen

På Plantebørsen har vi et bredt utvalg av planter, potter og møbler. Her kan du plukke ut alt til din toskanske hage. La deg inspirere.


Velkommen innom Plantebørsen for mer inspirasjon og en hyggelig handel. Du finner oss her.
Lykke til med din toskanske hage, og arrivederci!

SE FLERE INSPIRASJONSAKER

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

BEDD

BEDD plantekasser innendørs

Kjøkkenhagen

Lag en enkel kjøkkenhage

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.