løvemunn
løvemunn

Hvilken er din favoritt, og hvorfor?

Idag er det Laila som svarer:

  • Hvilken sommerblomst er din favoritt, og hvorfor?

“Min favoritt blant sommerblomstene er Antirrhinum majus, løvemunn! Alle slags vakre farger, fløyelsdekkede blomster. De står flott i bed, rabatter – og til snitt.”

  • Hvilken staude er din favoritt, og hvorfor?

“Bellis perennis, tusenfryd er en (av mange) favoritt. De blomstrer trofast med sin enkle skjønnhet hele sommeren. Minner meg om mor!”

  • Hvilken prydbusk er din favoritt, og hvorfor?

Av prydbusker må det være klematis. Et hav av sorter – tidlig – midtsommer – helt til høstfrosten!

 
Litt om Lailas favoritter:
Klematis (Clematis):
Klematis er en stor planteslekt som hører inn under soleiefamilien og er svært allsidig, med et bredt spekter av arter og sorter. Disse klatreplantene trenger noe å slynge seg på, og får de et godt klatrestativ så kan de utfolde seg og lage store, frodige vegger.
Klematis kan deles inn i tre grupper:
Gruppe 1: blomstrer i april-juni. Disse beskjæres i juli, når blomstringstiden er over. I denne gruppen finner du blant annet Clematis montana, alpina og macropetala.
Gruppe 2: blomstrer i mai-juli. Disse er remonterende, og beskjæres etter hovedblomstringen. I denne gruppen finner du blant annet Clematis Nelly Moser.
Gruppe 3: blomstrer i juli-september. Disse beskjæres tidlig vår, før blomstring. I denne gruppen finner du blant annet den svært populære Clematis x jackmanii.
Hvilke sorter vi har i hagesenteret kan variere gjennom sesongen, og vi anbefaler at du kommer innom for å se på utvalget. Men disse typene har vi har inne akkurat nå (15.juni 2020):
Nelly Moser’, ‘Ville de Lyon’, montana ‘Grandiflora’, ‘Jackmanii’, alpina, ‘The President‘, ‘Dr.Ruppel’, ‘Star of India’, ‘Multi Blue’, ‘Mrs.Cholmondeley’, ‘Princess Diana’, montana ‘Rubens’, ‘Rouge Cardinal’, tangutica, vitalba, ‘Hagely Hybrid’.


Klarer du ikke vente på at klatreplanten din skal bli stor og fin? Vi har noen store flotte eksemplarer her:

 
tusenfryd
Dette bildet er fra Obp.no

 
Tusenfryd (Bellis perennis)
Dette er en søt liten staude med hvite, rosa og røde blomster. Tidligblomstrende og nøysom, blir rundt 15 cm høy. Tusenfryd trives i sol eller halvskygge.
 
 
Løvemunn (Antirrhinum majus)
Løvemunn er en sommerblomst i maskeblomstfamilien. Den har mange spir fulle av blomster som minner om de på torskemunn. De nydelige, friske sommerfargene og det litt ville eller ustriglede utseende skaper liv og glede på uteplassen.
løvemunn
Bildet er fra Obp.no

 
Kilder:
Bilder fra obp.no, Opplysningskontoret for blomster og planter
Hansen F. (2009) Klematis og andre klatreplanter. Cappelen Damm AS i samarbeid med Det norske hageselskap
 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.