Frostsikre potter
Frostsikre potter

NYHET: Potter som tåler frost

Terraneo er håndlagde terracottapotter fra Hellas. Pottene tåler høyere brenningstemperaturer enn tradisjonell terracotta, og den unike produksjonsprosessen gjør dem frostsikre. Vår leverandør av pottene, Krifon, gir livstidsgaranti på Terraneopottene. 

Nyheten Terraneo er leirpotter som kan smykke seg med en unik garanti. Vår leverandør Krifon gir nemlig livstidsgaranti på disse pottene, så sant kunden har gjort de rette stegene for å lykkes. Det består ganske enkelt i å plante riktig, sørge for drenering samt bruk av krukkeføtter. 

Materialet i Terraneopottene er unikt ved måten leiren er blandet på. Leiren består av 5 ulike typer jord med spesielle egenskaper. Dette gjør at leiren tåler høyere brenningstemperaturer enn tradisjonelle terracottapotter, og blir frostsikker. Fabrikken som produserer pottene samarbeider med det keramiske forskningsinstituttet i Hellas, som har dokumentert og testet leiren ned til minus 50 grader. Velger du Terraneopotter, velger du med andre ord kvalitet og holdbarhet. 

Frostsikre potter

En unik produksjonsprosess

Fabrikken bruker ulike produksjonsmetoder avhengig av hver modell. De bruker blant annet stålformer, jiggermaskiner og trykker ut i former for hånd. Deretter dreies alle krukkene manuelt på en dreieskive. Håndverkerne er erfarne og følger teknikker og metoder som har blitt brukt i mer enn 3500 år.

Produksjonsprosessen foregår i flere steg, hvor hvert steg er viktig for kvaliteten på krukkene og livstidsgarantien som gis. 

Det første steget er jordsorteringen og rensingen, hvor alt av forurensede og uønskede materialer renses ut. Sorteringen og jordvalget er viktig, da ulike typer jord består av forskjellige sammensetninger stoffer. Noen typer har høyere jerninnhold, mens andre består av mer magnesium.

Det andre steget i prosessen er sammenblandingen av de ulike typene jord. Terraneo består av 5 ulike typer, hvor hver type i sum gjør at krukkene får gode og unike egenskaper.

Det tredje steget består av leireprepareringen, hvor man blander inn vann og fjerner innestengt luft.

I steg fire fylles og trykkes formene med leire, før de settes til første tørkeperiode. Deretter behandles alle pottene for hånd på dreieskiver, hvor de avrundes, dekoreres og kvalitetssjekkes. Etter kvalitetssjekken settes krukkene til tørking i en lengre periode, der de må endre posisjon ofte for å tørke jevnt. Når pottene har tørket stables de omstendelig for å utnytte plassen i ovnen.

Etter stablingen brennes de i store ovner i opptil 36 timer og temperaturer på 1150 grader celsius, for å oppnå frostsikkerheten. Etter fyringen er det en unik prosess med Terraneopottene. De bades i vannbassenger for å nøytralisere mineraler og dermed forhindre sprekker og avskalling.

Etter denne lange produksjonsprosessen sitter man igjen med et kvalitetsprodukt som er holdbart og som tåler frosten i Norge. Terraneopottene er dessuten produsert helt naturlig uten kjemiske tilsetninger. 

På Plantebørsen verdsetter vi kvalitet og holdbarhet høyt, og gleder oss til å få inn disse håndlagde og unike pottene på hagesenteret til våren.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.