rhododendron
rhododendron

Rhododendron i hagen

Rhododendron er en hageplante de fleste hageeiere kjenner til. Det har vært en klassiker i norske hager i mange år. Opprinnelig kommer rhododendron hovedsakelig fra Kina og Himalaya. 

rhododendron

Rhododendron er en planteslekt i lyngfamilien. Rhododendron blir også kalt alperose. I norsk natur har vi to busker som hører til rhododendronslekten. Det er dvergbusken lapprose, og den aromatiske finnmarkspors

Det dyrkes svært mange arter av rhododendron som hageplanter, og variasjonen er stor. Det finnes helt lave sorter, mens andre er høye trær. Mange er vintergrønne, noen er løvfellende. Blomstene kan være i mange ulike farger og former. En fellesnevner for disse hageplantene er at de blir fulle av friske blomster om våren/forsommeren. Dessuten er rhododendron surjordsplanter og trenger jord med lav pH (4,5-6). 

At rhododendron er en hagefavoritt, er ikke vanskelig å forstå. En busk med noen år på baken og som har vokst seg kraftig, kan virkelig skape en wow-effekt under blomstringsperioden. 

rhododendron

Hvordan lykkes med rhododendron

Et bed av rhododendron oser av frodig hagelykke. Buskene blir finere og finere med årene, og kan lett bli hageeierens største stolthet. Men rhododendron stiller noen krav. 

  • Røttene til rhododendron vokser mer bortover enn nedover. Gi derfor plantene nok plass til at røttene får utfolde seg. Det kan være fornuftig å ha en planteavstand på 1-1,5 meter.
  • Gi rhododendron en lys og lun vokseplass. Ikke gi den full sol, men halvskygge trives den godt i.
  • Bedet bør være jevnt fuktig, men godt drenert.
  • Når det gjelder jorden, så må den være sur. Er du usikker på hva slags jord du har i hagen, så kan du ta en jordprøve. På Plantebørsen får du kjøpt rhododendronjord som er laget spesielt for rhododendron. Unngå kalk, siden kalk gjør jorden mindre sur. 
rhododendron

Sorter av rhododendron

På Plantebørsen har vi i sesongen et stort utvalg av rhododendron. Kom gjerne innom hagesenteret for å se hele utvalget. 

Her er noen av sortene du kan finne på Plantebørsen: Morgenrot, Schneekrone og Grandiflora

rhododendron

Yakushima er en fjellrik og fuktig japansk øy. Her ble det oppdaget en liten og tett rhododendron med hvitrosa blomster. Den fikk navnet Yakushimanum og er opphavet til mange kultiverte sorter. Yakushimanum-hybridene er tette, små, riktblomstrende og supre hageplanter.

Noen sorter av Yakushimanum-kultivarer du kan finne på Plantebørsene, er blant annet ‘Polaris’ og ‘Percy Wiseman’. 

Rhododendron
'Percy Wiseman'

Av parkrhododendron kan du finne sorter som hvitblomstrede ‘Cunningham’s White’, den lilla ‘Boursault’ samt den svært populære ‘Grandiflorum‘.

rhododendron
'Grandiflorum'

Flekkete veiviser

Har du lagt merke til at rhododendronblomster ofte har en mørk flekk? For oss er den et dekorativt innslag som gjør blomstene ekstra fine. Men flekken har en viktig oppgave. Den er nemlig der for å hjelpe insekter og dermed også blomsten. Flekken hjelper insekter med å finne veien til nektar og pollen.

rhododendron

Rhododendron i krukke

Det er mulig å plante rhododendron i krukke. Valget av krukke er imidlertid viktig for at planten skal kunne trives og overleve. Rhododendron vokser ikke så mye i dybden. Likevel må krukken være dyp nok til at du har god plass til et lag med lecakuler i bunnen. Siden røttene vokser i bredden, er det lurt å velge en krukke med god bredde. 

Når du planter i krukke er det lurt å velge en av de mest hardføre sortene. Sørg for at planten får nok vann, og at jorden er sur og luftig. 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.