Akeleie bilde fra OBP
Akeleie bilde fra OBP

Skyggefulle hager

Tilpasningdyktige skyggeplanter

 

Mange planter har utviklet toleranse for skygge. Det vil si at de har funnet måter å utnytte maksimalt det lyset de får, for dermed å kunne overleve i skyggefulle forhold. De aller fleste planter trenger noe lys for å overleve. Men det finnes noen som klarer seg med bemerkelsesverdig lite.

Et eksempel på en slik tilpasning til skygge kan være store blader. Store blader gir større opptak av energi fra lyset. Av samme grunn er det gunstig å ha et stort antall blader. Dessuten er bladene til skyggeplantene ofte mørkere, som også bidrar til bedre utnyttelse av fotosyntesen. Noen planter har gjennom evolusjonen blitt eksperter på å klenge eller klatre på andre planter, for å komme høyere opp og på den måten få mest mulig lys. Noen har tilpasset seg slik at de klarer seg med god lystilgang kun om våren, før tett bladverk fra planter og trær rundt skaper skygge. Disse blomstrer og setter frø før de mister tilgangen på sollyset.

Har du en skyggefull hage, er nøkkelen til suksess å velge planter som vil kunne trives i nettopp dine hageforhold.

Astilbe bilde fra Opplysningskontoret for blomster og planter

Halvskygge eller fullstendig skyggelagt? Kartlegg hagen din

Det er forskjell på om det er skygge deler av dagen eller om hagen din aldri får et solglimt. Det kan være områder hvor det er noe sol eller at solen titter frem en periode i løpet av dagen. Det kan være skygge som varierer ettersom sesongene skifter.
Ofte kan det være tette trekroner eller busker som skyggelegger hagen. Se på mulighetene for å tynne eller oppstamme slik at mer lys kommer til. Noen maler husveggen lys for å reflektere lyset på den måten.
Om det er tørr skygge eller om det er vandrende skygge spiller også en rolle ved valg av planter i hagen.
Med tørr skygge menes den vi finner under grantrær og vintergrønne busker som blant annet rododendron, thuja og sypress. Disse har et teppe av horisontale røtter rett under jordoverflaten, som gjør at det blir mindre fuktighet til andre planter rundt. Tørr skygge får du også under løvtrær med tett krone, hvor regnvannet ikke slipper gjennom. Skal du plante her, er det lurt å tynne eller oppstamme slik at lys kan komme til.
Med vandrende skygge menes skyggen vi får av trær og busker med lett bladverk. Her vil mer regnvann komme gjennom og bakken er fuktigere. Mange planter vil kunne trives her.
Kartlegg hvordan det er i din hage, og velg planter utifra dine funn.
Hosta rhododendron m.m. Bilde fra OBP

Valg av planter

Når du har kartlagt hva slags skygge du har i hagen din, blir det lettere å velge planter som vil kunne trives.
Tips til planter som kan trives ved tørr skygge er bispelue, vortemelk, gravmyrt, storblomstret valurt og stinkjulerose.
Tips til planter som kan trives ved vandrende skygge er blant annet marikåpe, akeleie, valmuesøster, frøstjerne, klematis, liljekonvall, bispelue, hasselurt, markjordbær, storknebb, daglilje, vinterglans, høstfloks og gravmyrt.
Skal du ha bed på en skyggefull plass så lag gjerne et teppe av for eksempel hasselurt eller eføy. Løkplanter og et stort utvalg av stauder og andre skyggeglade vekster kan lyse opp innimellom i bedet. Et bed fylt med eføy som slynger seg mellom lekre Hostablader og knallrosa Astilbespir, utsmykket med vakre Allium som titter frem på våren, kan bli en frodig oase i hagen der solen er beskjeden.
Hvit allium bilde fra OBP

Visste du at…

… jorden i din skyggefulle hage gjerne kan bli tørr og fattig. Trær kan ta mye av vannet og næringen fra jorden, og noen trær påvirker også jordens pH. Dette kan være lurt å ta hensyn til, før du planter på skyggeplassen.

Kilder:
Den store hageboken, 2011, Cappelen Damm AS
Stauder, 2012, Cappelen Damm AS
Bildene er hentet fra nettsiden til Opplysningskontoret for blomster og planter

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.