rips
rips

Spiselig i hagen

Idag ser vi på…

frukt og bær!

 
druer
På Plantebørsen har vi et stort utvalg av trær og busker med frukt og bær. Ute i hagesenteret vårt finner du mye forskjellig blant trær og busker, og her kan du velge mellom ulike sorter av epler, pærer, moreller, kirsebær, plommer, blåbær, bringebær, stikkelsbær, solbær, druer med mer.
Her tar vi en titt på noe av det vi har av frukt og bær i hagesenteret.
Familietre
Dette er trær med flere sorter av samme frukt på ett tre. Disse sortene kan pollinere hverandre. Hos oss finner du for øyeblikket familietre med eplesortene Discovery, Collina og Rød Aroma. Familietre er topp hvis du ikke har så mye plass å sette av til trær i hagen. Det varierer hva vi har inne av familietrær, og legg merke til at de på grunn av sin popularitet fort blir utsolgt.
Druer
Drømmer du om ranker fulle av saftige drueklaser, som slynger seg på veggen din? Denne drømmen kan bli virkelighet. Det gjelder bare å velge rett sted å plassere de og rett druesort for klimaet.
Druer trenger en solfylt og lun plass å vokse på, en sørvendt levegg er et godt alternativ.
På Plantebørsen har vi inne flere drueslag, blant annet Vitis ‘Supaga’ som er en baltisk frilandsdrue. Disse gulgrønne druene gir middels store klaser som modner tidlig på åpen mark. Sorten er produktiv og smaken svært søt og god. Vinterherdig ned mot -25 grader. H3-4
Ønsker du en mer hardfør druesort så kan du gå for Vitis vinifera ‘Beta’, også denne en baltisk frilandsdrue. ‘Beta’ får blåsvarte, middels store druer og egner seg meget godt til spisedruer, gele, syltetøy og saft. Dette er en tidlig og voksevillig sort med H6.
Vi har flere druesorter i hagesenteret, kom gjerne innom for en titt.


Oliven
Oliventrær er svært dekorative og kan skape middelhavsstemning i din norske hage. De kan stå ute til det blir rundt 10 grader, da bør de tas med inn. Inne skal de helst stå lyst og kjølig (5-10 grader), har du en vinterhave så er det supert. Ute vil de trives i mest mulig sol. Husk at olivenfrukten er besk og bør behandles (luting, gjæring, salting) før den nytes.

Fersken
Har du en uteplass hvor du kan få H3 til å overleve eller et drivhus? Da kan du prøve deg på fersken. Prunus ‘Perscia’  er saftig, søt, riktbærende og selvbestøvende. Det kan være en utfordring å lykkes med fersken, men ligger forholdene til rette så er det helt mulig å få det til. Stikkord er lun og solrik plass, samt å støtte opp treet. Får du det til, er gevinsten store, saftige gule frukter med oransje ferskenkinn.
Svartsurbær
Har du fått øynene opp for dette superbæret? Svartsurbær er en pryd- og nyttevekst fra rosefamilien. I august-september får den glinsende svarte og sure bær, som egner seg veldig godt til saft og syltetøy. Disse bærene er dessuten fulle av antioksidanter, og kan ha en blodtrykksregulerende effekt. Trives i sol/halvskygge. H5-7
svartsurbær oppstammet I hagesenteret har vi forresten en oppstammet svartsurbær, Aronia Mel. ‘Hugin’. Dekorativt lite tre, med hvite blomster i juni og bær tidlig høst.
Usikker på hva du skal bruke svartsurbærene dine til? Lag et syltetøy som er godt sammen med brød og ost, lag saft,en forfriskende yoghurtdrikk med granola eller svartsurbæris. Mulighetene er mange.
Frukt og bær i potter
Planter med bær og frukt vil ha god jord og rikelig med plass til røttene. Det er av den grunn kanskje enklere å lykkes med plantene hvis man kan plante de ut i hagen. Men har du ikke en tilgjengelig hageflekk, så fortvil ikke.
Bruker du store potter så er det ofte helt fint å plante i potter også. Velg en stor frostsikker potte med hull i bunnen for god drenering, og husk leca i bunnen av potten. Gi plantene i pottene godt med næringsrik jord og vann. Og husk at får bær og frukt stå i solen så modner de raskere og får søtere smak. En fordel med å plante frukt og bær i potter er at sneglene ikke like lett kommer til.
Jordbær trives i potter, og velger du månedsjordbær så får du stadig nye bær gjennom hele sesongen.
Fiken er også fint å plante i en stor potte. Potten kan du bære inn når frosten kommer, da det som regel er for kaldt til at fiken vil overleve vinteren ute i Norge. La fikentreet få en lun og solrik plass.
blåbærBlåbær er også mulig å plante i potter. Men for å få rikelig med bær, velg to ulike sorter som kan bestøve hverandre. Og velg sur jord til blåbærbuskene.
På Plantebørsen har vi flere gode sorter med stor bæreevne og smakfulle bær, som ‘BlueJay’ og ‘Bluecrop’. Begge er H4-5.
 
Andre bær som kan plantes i potter er blant annet rips, solbær og stikkelsbær. Og du, det er til og med mulig å plante frukttrær i potter. ‘Suncats’ er et søyleformet epletre som passer i krukker. Smalt og ikke så stort, og med røde, søte og aromatiske epler.

Det finnes mye å velge mellom. Ta turen innom oss for å se hele utvalget på Plantebørsen.
Velkommen til oss!
Kilder:
https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/o/oliven.html
 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.