valnøtter
valnøtter

Spiselig i hagen

Idag ser vi på…

…nøtter!

 
Nøtter er kanskje ikke det du først og fremst forbinder med knasking i hagen. Men det er flere nøtteslag man fint kan dyrke i Norge og ha stor glede av i hagen.
hassel
 

Hasselnøtter

Går man tur i skogen på denne tiden av året, kan man se at hasseltrærnes grener er fulle av nøtter. Det er imidlertid sjelden å se turgåere som stopper opp, tar tak i en gren og forsyner seg av de smakfulle og sunne nøttene. Kanskje er hasselnøtten en tilsynelatende uoppdaget skatt i skogen nå for tiden, men den har vært en viktig kilde til næring så langt tilbake som til da det først kom mennesker til Norge.
Hassel finnes naturlig over hele Sør-Norge og ved kyststrøk helt opp til Nordland, og trives opptil 500 meter over havet. Det at det finnes så mye hassel i landet, gir et godt utgangspunkt for å kunne få modne frukt i Norge.
Hasselnøtter
En sort som kan dyrkes i Norge er Corylus avellana (vanlig hassel). Denne busken med opprett vekst (eller flerstammede treet) kan bli rundt 4-5 meter. Vanlig hassel får næringsrike og gode nøtter på høsten. Corylus avellana har herdighet H6. hassel
‘Lamberts’ er en storfruktet hasselnøttbusk. Det er en foredlet sort med større nøtter. Busken er bred og blir rundt 4-5 meter høy. Denne busken gir god nøtteproduksjon kun på en lun og varm vokseplass. Herdighet H4.
Du finner både vanlig hassel og storfruktet hassel i vårt hagesenter for øyeblikket, men det kan variere gjennom sesongen hva vi har inne.
Lamberts nøtt

Valnøtter

Avhengig av hvor man bor, så er også valnøtter mulig å få til i hagen. Valnøtter har vært dyrket i Norge langt bakover i tid, og skall av valnøtter er faktisk funnet i Osebergskipet.
Er klimaet gunstig, som i de beste fruktdistriktene i Sør-Norge, kan man sanke modne valnøtter på høsten.
En sort som kan dyrkes i Norge og som vi for øyeblikket har på hagesenteret, er Juglans Regia. Dette treet er særlig kjent for sine velsmakende nøtter. Det har herdighet H3-4. Vær obs på at det kun trives langs kysten, og at det tar 7-10 år før det bærer frukter.
valnøtt

Mandler

Også mandler har en historie som går langt tilbake i tid i Norge. I Middelalderen var mandler handelsvare, og det er registrert forsøk på dyrking av mandeltrær i Norge på 1600-tallet.
Mandeltre
Mandeltreet kan i tillegg til å gi nøtter, være et dekorativt tilskudd i hagen. Treet blomstrer vakkert på bar kvist om våren. Mandeltreet er selvfertilt og befruktes med pollen fra eget tre. Men er det lite insekter ute under blomstringen, må man pollinere selv med pensel.
For å få modne frukter kreves mye sommervarme og en svært lun vokseplass. Prunus amygdalus dulcis ‘Palatina’ er en sort som er velegnet for nordiske forhold.
mandler
 
 
Kilder:
https://www.renmat.no/artikler/2019/notter-fra-nord
https://snl.no/hassel
https://www.agropub.no/fagartikler/dyrkingsveiledning-for-hassel
https://nibio.no/nyheter/ntter-i-romjula/_/attachment/inline/9139fe6d-346e-448d-8d6f-55f9fcc86f20:2ed0af731c8ad7895d88517beefd710fc0aa578f/Lars%20B%C3%A6r%C3%B8e%20-%20Erfaring%20med%20dyrking%20av%20storfruktet%20hassel%20i%20innlandsnorge.pdf
https://www.uib.no/universitetshagene/66655/valn%C3%B8tt
https://snl.no/valn%C3%B8tt
https://www.uib.no/universitetshagene/67957/mandel
 
 
 
 
 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.