sjokolademynte
sjokolademynte

Spiselig i hagen

Idag ser vi på…

…krydderplanter!

rosmarin på stamme
Rosmarin på stamme

 
I hagesenteret har vi et godt utvalg urter eller krydderplanter. Utvalget kan variere etter hva som er i sesong og hva vi får tak i, men det vi som regel har inne er blant annet timian, basilikum, oregano, rosmarin, koriander, bladpersille, kruspersille, sitronmelisse, mynte, løpestikke, estragon, gressløk, dill m.m. Vi kan også ha litt mer uvanlige urter, i perioder hvor vi får tak i det.
La krydderplantene få litt sol på kroppen og en god klunk vann når det behøves, så krever de som regel ikke særlig mer. Plant de enten ute i hagen eller i potter eller blomsterkasser. Fordelen med å plante i bed er at du ikke trenger å vanne like hyppig som i en potte. Fordelen med å plante i potte er at du slipper snegler.
Husk at mange av krydderplantene ikke hører til naturlig i Norge og ikke vil overvintre i kulda. Men trives de så har du glede av de en lang sesong. I norsk natur kan man også finne flere krydderplanter. Blant annet timian, bergmynte (Norges svar på oregano) og karve. Ønsker du krydderplanter som overvintrer i Norge må du se i staudeavdelingen i hagesenteret. For øyeblikket finner du et spennende og godt utvalg der, blant annet er disse å finne i staudeavdelingen nå:

Vær obs på at utvalget stadig skifter og kom derfor innom for å se hva som er i butikken.
På Plantebørsen har vi et stort utvalg av potter og krukker. Skal du plante krydderplantene dine i potter så er det mye å velge mellom. Husk å velge en potte med hull i bunnen og bruk gjerne lecakuler, så får du bra drenering.
dyrkekasser
Plastkasser til å dyrke i
Et godt alternativ er å bruke denne dyrkekassen fra Ehlo. Den stimulerer til vekst og skaper de beste forutsetningene for at plantene skal trives. Vi selger også lokk til dyrkekassen, som du kan bruke når det trengs.
Dyrkekassen er laget av resirkulert materiale.
 
 
 
Velg dine favoritturter og plant de i næringsrik jord. Sett de et lett tilgjengelig sted, og vips så har du deilig krydder til middagen og desserten. Mange bruker urtene også i andre sammenhenger, les mer her.
Dyrkekasse med krydderplanter
Sunt med krydder
Ikke bare er det godt, det er sunt også! Forskere har funnet ut at salvie kan forbedre hjernens minnefunksjon, les mer her. Og visste du at basilikum inneholder beta-karoten, folat, jern, magnesium og kalsium? På Opplysningskontoret for frukt og grønt kan du lese mer. Usikker på hvordan du skal bruke de ulike urtene i matlagingen? Se urteguiden for tips om hva som passer sammen.

Kilder:
https://forskning.no/botanikk-planteverden/urteplanter-i-norsk-natur/688030
https://www.frukt.no/artikler/urteguiden—hvilken-urt-passer-til-hva/
https://norskmat.no/no/nyt-norge/artikler/4-smakfulle-urter-som-styrker-helsen
 
 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.