Frodig jungelhage
En frodig jungelhage er en type hagestil mange drømmer om. En grønn og frodig oase til å drømme deg bort i og nyte følelsen av å være nær naturen. Jungelhagen er gjerne tettvokst med busker, store grønne blader og kraftige klatreplanter. Her kan du følge trange stier fra et grønt rom til et annet, eller nyte middagen under en klatreplantebekledd pergola. Dette er hagen for deg som trenger en grønn lunge, et sted å puste med magen og finne roen. I jungelhagen kan du drømme deg bort og la sansene utforske, lytte til fuglekvitter og den raslende lyden av bambus i vinden. Jungelhagen kan fungere både som ditt taktile tilfluktssted eller som en eksotisk arena for sosiale sammenkomster.
Å skape en eksotisk og frodig hage er et lekent og spennende prosjekt. Her kan du bruke fantasien din til å skape den hagen du ønsker deg, og det finnes ingen fasit på hvordan den må se ut. La deg inspirere av de ufattelig vakre og uerstattelige regnskogene i verden.
Guide til deg som planlegger en eksotisk og frodig hage
Lag en plan
Du har bestemt deg for at du vil skape en jungelinspirert hage. Da er du allerede et skritt nærmere drømmen. Så kommer planleggingen og skisseringen. Denne type hage kan kreve en god del arbeid før du er i mål, og ikke minst kan den bli ganske kostbar. For du trenger sannsynligvis å fylle hagen med mange planter. Hvor stor arbeidsmengde og hvor kostbart det blir, avhenger naturligvis av hvor stor hagen din er. Og også hvor ambisjonsnivået ditt ligger. Kanskje ønsker du bare at et område av hagen skal ha jungelfølelsen? Det går dessuten også an å starte med de store linjene og skape retningen du vil, og så fylle på med flere vekster etter hvert.
Når du først har anlagt en jungelinspirert hage og er kommet mer eller mindre i mål med prosjektet ditt, så vil du sannsynligvis merke at den grundige jobben du har gjort betaler seg i bøtter og spann. Gleden over hagen du har skapt kan du leve lenge på. En jungelhage kan dessuten bestå av vekster som i stor grad er nøysomme og lite kravstore, hvilket betyr mer tid til å bare nyte hagen. Hagen vil gro mer og mer i den retningen du ønsker, etter som den vokser seg tett og frodig.
Den ville og uryddige jungelstilen krever en gjennomtenkt og ryddig plan. Skisser opp hagen, tegn hvor du vil ha de ulike hagerommene, hvor du vil ha stier som tar deg fra rom til rom, og få en helhetlig oversikt. Detaljene kommer du tilbake til.
Inngjerding av hagen
Hvis du ikke allerede har en hekk eller et gjerde som fungerer bra, så finnes det flere muligheter for inngjerding av hagen. Du kan gå for en hekk av bambus. Bambus skaper den rette tropiske følelsen, og den er vintergrønn. Men hvis du syns bambus ikke skjermer nok, så kanskje du bør vurdere en vintergrønn plante som skaper en tettere grønn vegg. En hekk av tuja Brabant fungerer bra til det, og den har et litt villere utrykk enn den mer striglede tuja Smaragd. Et naturlig tregjerde kan også være et godt alternativ.
Stier og rom i hagen
Det er spennende å ikke se hele hagen på en gang, men å kunne bevege seg rundt for å oppdage små skjulte hagerom. Slike små rom gjør hagen interessant, samtidig som at du skaper en illusjon om at hagen er større enn den faktisk er. Når du deler opp hagen i flere rom, husk å tenke på hva som er praktisk og funksjonelt. Hagen blir mer anvendelig hvis du lager stier som gjør at du kommer deg raskt hit og dit, og ikke trenger å ta lange omveier for å komme frem.
En hagesti kan du lage på mange forskjellige måter. Se på bilder av ulike typer stier, og finn ut hva som passer din stil best. Heller, trematerialer, teglstein eller grus er noen muligheter.
Hvordan lage hagerom?
Hva slags hagerom du vil ha er opp til deg, men tenk på hva du vil bruke hagen til. Kanskje du skal lage et rom hvor du har gressplen, et romslig sted for lek og spill i hagen? Og et annet hagerom kan være en plass hvor du kan ta med deg maten ut. En trebelagt platting med en spisegruppe og kanskje en pergola hvor du lar klatreplantene slynge seg opp og rundt. Kanskje jungelstien din fører deg videre til en plass for å sitte i fred og ro, for eksempel en enkel benk ved siden av et vannspeil eller en liten fontene. Mulighetene er mange.
Når du deler opp hagen i flere rom eller soner, kan du bruke planter til å skille områdene fra hverandre. Du kan ramme inn hagerommet med bed bestående av trær, busker og stauder. Start med å plassere de største vekstene, som trær og busker. Deretter kan du fylle på med de mindre plantene, der de passer inn i sammenplantingen. Ulike størrelser og fargenyanser skaper et spennende uttrykk. I jungelhagen er det fint med ulike nyanser av grønt, store blader, lange blader og klatrende planter innimellom. Klatreplanter kan få slynge seg på trestammer og krype bortover bakken.
Dine ulike soner i hagen vil gi en opplevelse av at hagen er større enn den er. Bygger du i høyden og lager ulike nivåer, vil det være med å forsterke denne opplevelsen.
Få jungelstemning i hagen
Du bor i Norge og ikke i Amazonas. Vekstene du planter skal kunne overvintre, så du må tenke på hva som faktisk er mulig å ha i din klimasone. Plantene du velger trenger ikke være teknisk sett tropiske for å skape det rette uttrykket. De skal sammen kunne skape et helhetlig uttrykk og den rette stemningen. Plantevalg og måten du setter plantene sammen på betyr mye her. Tenk grønt, frodig og vilt. Tenk mye grønt bladverk i ulike former og fargenyanser. Vekster høyt og lavt. Busker som vokser seg kraftige, store grønne staudeblader som velter seg ut fra bedet og klatreplanter som slynger seg imellom.
Trær og busker
Du får tak i eksotiske palmer i hagesenteret. Disse passer perfekt inn i hagestilen, men dessverre ikke i klimaet vårt. Hvis du vil bruke palmer i hagen, bør du derfor plante de i potter som du kan ta med deg inn når kulda kommer. Er du villig til å gjøre den jobben, så kan en palme i potte virkelig være prikken over i-en.
Hjortesumak er et parasollformet tre med finneformet bladverk som kan passe godt inn. Robinia er en grønn krølltopp som kan være med å skape eksotisk virvar. Bambus passer godt inn i jungelen. Sibirertebusk kan også passe inn i jungeltemaet, med sine sterkt hengende grener. Trollheggen ‘Fine Line’ (Frangula alnus) er en grønn busk som kan brukes i jungelhagen, med sin buskete søyleform og lange tynne blader.
Stauder
Av stauder er utvalget enormt. Bregner er et naturlig valg og kommer i mange ulike sorter. Strutseving og ormetelg er populære bregner. Hosta er dessuten perfekt med sine store grønne blader. Hosta tåler skygge, danner store tuer med eksotisk bladverk og kan være en fin bunndekker i bedet. Vortemelk er en annen staude som med sitt glinsende grønne bladverk kan passe inn, mens dagliljer kan være vakre fargeinnslag i din grønne jungel. I tillegg kan et tuedannende grønt prydgress være lekkert i sammenplantingen.
Klatreplanter
Av klatreplanter har du flere muligheter. En vintergrønn klatrer er eføy. Den passer godt inn i jungeltemaet ditt, med sine grønne glinsende blader på lange ranker. Pipeholurt er en annen klatreplante du kan gå for. Den har store fine blader og vokser ganske raskt. Pipeholurt kan stå både i sol og halvskygge. Klatrehortensia vokser også raskt og kan stå i sol eller halvskygge. Ellers er villvin et alternativ. Villvin er nøysom og krever lite.
Blomster og grønnplanter
I hagesenteret får du tak i mange eksotiske blomster og grønnplanter gjennom sesongen. Aktuelle sorter kan være papegøyeblomst, flamingo, engletrompet, calla-liljer, orkidéer, hibiscus og monstera. Disse fargerike innslagene i hagen kan du plante i krukker og plassere der de passer inn.
Det er noen klatrende sommerblomster som kan pryde hagen en lang sesong. Pasjonsblomst og ynde er eksempler på slike.
Bruk litt tid på å finne ut hvilke sammenplantinger du liker best, og husk å ta med solforhold og foretrukket jord i betraktningen.
Vann i hagen
I en hage med mange store grønne blader og frodig regnskogfølelse, er det naturlig å ha et innslag av vann. Kanskje en fossefall-fontene, en bambusrør-fontene, et vannspeil eller et enkelt fuglebad. Plasserer du en stol eller benk ved siden av, så kan du sitte og nyte vannelementet i oasen din.
Møbler og interiør
Så er tiden inne for å innrede hagerommene. Har du en platting for total avslapping i sofakroken? Et stille hjørne av hagen hvor du trenger en benk eller en stol? Kanskje har du gjort klart et område for en spisegruppe?
Siden du anlegger en hage som likner vill natur, vil naturlige materialer passe godt inn. Hagemøbler i bambus passer perfekt inn i din grønne jungel. Bambusmøbler er estetisk vakre og glir harmonisk inn i en grønn hage. Men hvis du ikke har et tak over de, bør de behandles med trebeskyttelse. Dersom du heller vil ha en loungegruppe i aluminium, kan Weldon hjørnegruppe være et godt alternativ. Dette er en fleksibel lounge med byggbare moduler og allværsputer. Et annet alternativ er Battleford, en modulbasert gruppe med puter som tåler å stå ute i regn. Vil du heller bruke kunstrotting, kan rustikke Ninja lounge være et godt alternativ.
På en hyggelig plass for å samles rundt spisebordet, kan det sjarmerende Parga være ypperlig, eller det runde teakbordet Circus. Amalie er et alternativ hvis du ønsker kunstrotting. Dette kommer dessuten med snurrbar serveringsskive. Det finnes i tillegg mange sofagrupper som kommer med spisebord, så mulighetene er mange.
I din lille oase er det plantene som spiller hovedrollen. Potter og krukker kan godt skli litt ubemerket inn i omgivelsene og la vekstene få skinne. Men vær gjerne generøs med lykter, lamper og lyslenker i hagen din.
Kunstige planter
Hvis du har en innglasset terrasse eller en vinterhage, så kan kunstige planter være aktuelt for deg. Kjøp god kvalitet, så får du kunstig som ser helt ekte ut og som kan holde seg godt i mange år.
Skaff deg stilen
På Plantebørsen har vi et bredt utvalg av planter, potter og møbler. Her kan du plukke ut alt til din grønne jungelhage. La deg inspirere.
Velkommen innom Plantebørsen for mer inspirasjon og en hyggelig handel. Du finner oss her.
Lykke til med din helt egne jungelhage!