blandingshekk
blandingshekk

Våre fineste hekkeplanter

Har du bestemt deg for å plante hekk, men er usikker på hvilke planter du skal gå for? Her kan du lese om noen av våre fineste hekkeplanter, og få tips fra våre erfarne ansatte.

Hekk er en inngjerding eller avgrensning av hagen med levende vekster. Den spiller ofte en viktig rolle når det kommer til å skape miljø og en god atmosfære, i tillegg til å skjerme for innsyn. Derfor er det lurt å se på mulighetene som finnes før man velger type hekk. På den måten er du sikker på å få akkurat det du ønsker deg av hekken.

Her får du tips til prydbusker som kan gi deg en lekker inngjerding av hagen. Kanskje finner du en favoritt som passer perfekt hos deg? I tillegg får du høre om noen av våre ansattes favoritthekker. 

 

Sargenteple

Malus sargentii

Sargenteple er en prydbusk som gjør seg veldig fint som hekk. Om våren er en hekk av sargenteple  lett å kjenne igjen med sine hvite, nydelige blomster som vokser tett i tett på grenene.  

Det er ikke bare om våren at hekken er fin. Om høsten får den røde dekorative bær, og bladene blir lysende gule. 

Kort fortalt: 

 • Hardfør plante med H6
 • Trives best i sol
 • Vanlig jord
 • Blir 1-3 meter høy

“Vi har hatt hekken vår i 20 år…”

 

Magnhild har alltid gode hagetips på lurt. Hun anbefaler sargenteple som hekk. 

Vi har sargenteple som hekk hjemme. Det er min favoritt fordi den blomstrer rundt mai med hvite epleblomster. Etter blomstringen er den en grønn, tett og fin hekk. Den blir tett ved å klippe den. Klippes den ikke, blir den stor og buskete. Vi har hatt hekken vår i 20 år, og den er fortsatt like tett og fin. Og den har god herdighet.

 

-Magnhild, Plantebørsen

sargenteple
sargenteple

Snøballkrossved

Viburnum opulus ‘Roseum’

Snøballkrossved, også kalt snøballbusk, er en varietet av krossved. Krossved-arten Viburnum opulus er hjemmehørende i Norge. Snøballkrossved er en kulturform av krossved som får hvite blomster, store som snøballer. Blomsterballene blir 7-8 cm og blomstrer i juni-juli. 

snøballkrossved

Denne prydbusken kan være veldig fin å ha som hekk på et sted som er lunt og solrikt. Den blir 3-4 meter høy. ‘Roseum’ er nøysom, men likevel den minst herdige av snøballbuskene. H4.

Kort fortalt: 

 • Grønn blader og full av “snøballer-blomster”
 • Blomstrer i juni-juli
 • Blir 3-4 meter høy
 • H4

Svarthyll

Sambucus nigra

Svarthyll er en spennende prybusk og nyttevekst. Både de spiselige, mørke bærene  og de hvite blomstene kan brukes til mye. Svarthyll er opprett, bred og buskete i veksten. Bladene er grønne, og om sommeren er den full av blomster i store og flate skjermkvaster. Blomstene til svarthyllen dufter kraftig.  Denne planten er opprinnelig fra Europa og mot Kaukasus, men har blitt naturalisert flere steder i Norge. 

svarthyll

Kort fortalt: 

 • Nøysom plante
 • Trives best på en solrik og lun plass
 • Blir rundt 3-5 meter høy
 • Foretrekker næringsrik jord
 • Insektsvennlig med sterk duft
 • H4-5

Svarthyll som nyttevekst:

“Der man har hyll, honning og kål, blir doktoren en fattig mann.” – Fra det norrøne verket Edda 

Svarthyll ble først innført i landet som medisinplante. I urtemedisin har blomstene blitt brukt til å roe ned feber, mens bærene har blitt brukt mot forkjølelse og influensa. 

På forskning.no kan du lese om at laboratorieforsøk tyder på at svarthyllblomster og -bær inneholder blant annet polyfenoler og polysakkarider, som kan ha gunstige effekter mot både type 2-diabetes og inflammatoriske sykdommer. Les mer på forskning.no

 

svarthyll blomst

Både blomstene og bærene til svarthyll kan brukes til mye. Bærene skal ikke spises rett fra busken, for umodne bær inneholder irriterende plantesaft som kan gi magesymptomer. Det samme gjelder modne bær i store mengder, så svarthyllbær skal alltid kokes først. 

Med svarthyllbær kan du lage blant annet gelé. Se hvordan du lager gelé med bærene på matprat.no.

Saft kan du lage av både bærene og blomstene. Se hvordan på nrk.no

Blomsten kan friteres og brukes som dessert. Se hvordan på matprat.no.  

Svarthyll brukes i tillegg som smakstilsetter i vin og brennevin. 

Svarthyll bær

Skjermleddved

Lonicera I. ‘Marit’

Denne prydbusken er nøysom og etablerer seg raskt. Den får lysegule blomster i lyserød kappe, og glinsende sorte frukter. Skjermleddved blomstrer både på fjorårs- og årsskudd, og har dermed blomster og frukt utover sensommeren og høsten. 

Skjermleddved har noe giftige frukter. Men fruktene er dekorative og er med å gjøre skjermleddved til en spennende prydbusk. 

skjermleddved

Kort fortalt: 

 • Blir rundt 1,5 meter høy
 • Få krav til vokseplass
 • Trives i sol og halvskygge, men full sol gir mest blomster
 • Får gule blomster og mørke dekorative bær (giftige)
 • H7

Tartarleddved

Lonicera tatarica ‘Arnold Red’

Tatarleddved er en annen fin prydbusk som du kan ha som hekk. Denne passer i litt store hager, siden busken blir nokså høy og bred. Tatarleddved er dekorativ med store røde blomster i juni, og røde frukter etter blomstring. 

Veksten er kraftig og opprett, og høyden blir 1,5-3 meter høy.

tartarleddved

Kort fortalt:

 • Hjemmehørende i Asia
 • Hører til kaprifolfamilien
 • Kompakt vekst
 • Røde blomster og røde frukter
 • H 7

Blærespirea

Physocarpus opulifolius

Her er tre sorter av blærespirea som alle vil lage en spennende kontrast til alt det grønne i hagen. Alle tre kan brukes som hekk, og passer godt for deg som vil ha en hekk med farger og blomster.

Alle tre får hvite/rosa blomster i juni-juli. De blir rundt 1,5 meter høye, og trives best på en solrik plass med moldholdig jord. De er alle hardføre og H6.

Blærespirea ‘Red Baron’: En variant av blærespirea med vakkert rødbrunt bladverk.

Blærespirea ‘Diable D’or’: Denne blærespireaen har en fantastisk kobberrød farge på bladene. 

Blærespirea ‘Amber jubilee’: Blærespirea med oransje blader med gule og røde toner. 

Blærespirea ‘Nugget’: Dette er en blærespirea med gult bladverk om våren. Om sommeren blir bladene lysegrønne, og om høsten er den igjen gul. 

Blærespirea
Til venstre: 'Red Baron'. I midten: 'Diable D'or'. Til høyre: 'Amber jubilee'.

Vierhortensia

Hydrangea arborescens ‘Anabella’

Karakteristisk for denne prydbusken er de store, hvite og runde blomsterballene. Klasene av blomster er 12-18 cm og pryder hagen fra juli til oktober. 

Busken er bred og tettvokst. Siden den blomstrer på årsskudd, tåler den sterk beskjæring om våren. ‘Anabella’ trives på en solfylt plass, men tåler noe skygge. Jorden skal helst være humusrik med lav pH. Denne vierhortensiaen blir 1-1,5 meter høy. H5

annabelle

Det tar litt tid før vierhortensiaen blomstrer, men i gjengjeld er den litt av et syn når den først blomstrer. Blomstringstiden er lang, og en hekk av vierhortensia har du glede av fra sensommeren og utover høsten. 

Kort fortalt:

 • Store, hvite blomsterballer
 • Blomstrer fra juli-oktober
 • Tåler noe skygge, men trives best i sola
 • Høyde: 1-1,5 meter høy
Vierhortensia
Bilde fra obp.no

Svartsurbær

Aronia melanocarpa ‘Moskva’

Dette er prydbusken som har blitt kjent for sine superbær. De glinsende, svarte og spiselige bærene er fulle av antioksidanter. I tillegg til å ha superbær, er svartsurbær dekorativ med grønne glinsende blader som blir knallrøde om høsten. 

Svartsurbær er en sunn og frisk plante som er fin i hekk enten du vil ha fri eller klipt hekk. ‘Moskva’ blir rundt 1-2 meter høy. H6-7

Superbærene til svartsurbær: Bærene til svartsurbær er spiselige og veldig sunne. De kan brukes til å lage blant annet saft og syltetøy.

Forskere tror svartsurbærene kan forebygge urinveisinfeksjoner og dermed redusere bruken av antibiotika.

“Vi tror aronia kan halvere bruken av antibiotika og styrke immunforsvaret til de eldre”, sier Tonje Holte Stea. Hun er professor ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap ved Universitetet i Agder.

 Les artikkelen på forskning.no

Svartsurbær

Kort fortalt:

 • Busk med sunne og anvendelige bære
 • Fine høstfarger
 • Blir rundt 1-2 meter høy

Bjørkebladspirea

Spiraea Betulifolia ‘Tor’

Hvis du vil ha en lav og dekorativ hekk så er bjørkebladspirea et godt alternativ. Denne prydbusken blir opptil 1 meter høy, og har tett og kompakt vekst. I juni blomstrer den rikt med hvite blomster tett i tett. 

bjørkebladspirea

Det er ikke bare blomstringen som gjør bjørkebladspirea fin. Om våren, før den blomstrer, er de rosa knoppene dekorative. Dessuten er bjørkebladspirea nydelig om høsten, når bladene får sterke farger i rød, oransje og gul. Høstfargene kommer best frem hvis plantene har litt skrinn jord. 

‘Tor’ er svært hardfør. H8. 

Kort fortalt:

 • Lav hekk som blir opptil 1 meter høy
 • Nydelige høstfarger
 • Riktblomstrende om sommeren
 • Svært hardfør

“Alperips gir mye tilbake…”

 

Gartner Laila på Plantebørsen anbefaler alperips.

“Alperips er min favoritthekk. Det er fordi den er hardfør og klarer å reise seg igjen etter vinteren. Alperips gir mye tilbake. Det at den har blader nedover stilken, gjør den til en tett og lun hekk.”

 

Laila, Plantebørsen

Ansatt på Plantebørsen

Alperips

Ribes alpinum

Alperips er en busk med tett og opprett vekst. Denne er fin å velge for deg som vil ha en frisert hekk. Busken blir tidlig grønn om våren, og får grønngule, små, hengende blomsterklaser. Den blir 1-2 meter høy.

Alperips er nøysom og svært hardfør. Den tåler vind, noe skygge og er generelt lite kravstor. H7

Alperips bilde fra OBP

Kort fortalt: 

 • Tett og fin som frisert hekk
 • Svært få krav til vokseplass
 • Blir rundt 1-2 meter høy

Hekk av ulike planter

Til sist vil vi også nevne muligheten for å lage en blandingshekk. Det kan nemlig bli utrolig lekkert med en hekk som består av flere ulike prydbusker. Denne typen hekk blir nok finest om du lar den være litt vill og få et naturlig heller enn frisert uttrykk. Du kan sette noen høye planter bakerst, og plante noe lavere foran. Det kan være busker, stauder og klatreplanter om hverandre, slik at det blir tett og fint.

Her er forslag til planter som kan være fine å ha i en slik hekk. 

Sommerfuglbusk

Buddleja davidii

Sommerfuglbusk er en nydelig prydbusk med fine farger og god lukt. Blomstringstiden avhenger av sort, men skjer i perioden juli-september. Som navnet tilsier, er den en ordentlig sommerfuglmagnet, og svært pollinatorvennlig.  

Sommerfuglbusk finnes i mange sorter og med ulike farger og størrelser. Den er ikke så hardfør, kun H3. Sommerfuglbusken trives best på et lunt og solfylt sted. 

Fagerbusk

Kolkwitzia amabilis

Fagerbusk er en vakker prydbusk, og kan være et perfekt innslag i din miksede hekk. De rosa blomstene blomstrer i store klaser i juni-juli. Blomstringstiden er ikke så lang, men usedvanlig nydelig. Buskens vekst er opprett med hengende grener, og den blir rundt 2-2,5 meter høy. Om høsten har fagerbusk rødlige blader og små kapselfrukter. 


fagerbusk
Bilde fra obp.no

Fagerbusk trives best på en varm solrik plass og i lett jord. Busken blomstrer på 2-årige skudd, og eldre grener kan tynnes forsiktig ut. H4

Syrinhortensia

Hydrangea paniculata

Syrinhortensia er en flott prydbusk med mengder av store blomster (eller høyblader). De blomstrer senere i sesongen enn mange andre prydbusker, og pynter opp hagen langt utover sensommeren og høsten. Det finnes mange ulike typer syrinhortensia, noen med hvite blomster, andre med rosa eller grønne. Noen med runde blomster, andre med avlange. På Plantebørsen finner du også oppstammede syrinhortensia i vårt brede sortiment.

Syrinhortensia er kjempefin å bruke i en blandingshekk.

blandingshekk

Ulike typer kan ha ulike preferanser. Men generelt kan man si at syrinhortensia trives i sol/halvskygge og har en herdighet på rundt H4-H5. Avhengig av slag, blir de mellom 1-3 meter høye.

Vingebeinved

Vingebeinved er helt fantastisk på høsten. På engelsk heter den “Burning bush”, og det er lett å forstå hvorfor den fikk navnet. Bladene, som er grønne om sommeren, får spektakulære høstfarger når sommeren er over. 

Vingebeinved får blomster i juni, men disse gjør lite ut av seg. Busken er nøysom og tåler noe skygge, men får finest farger om den får stå i solen. Den blir rundt 1-1,2 meter høy, og omtrent like bred. H6

Hvitrogn

Sorbus Koehneana ‘Ås E’

Hvitrogn er en busk med en lett og grasiøs vekstform. Den får hvite blomster samlet i klaser i mai-juni. Om høsten får den hvite rognebær og et nydelig fargespekter på bladene. Høyden er rundt 2-3 meter.

Hvitrogn er en nøysom busk som trives i sol eller halvskygge. Den tåler godt vind. H7

hvitrogn

Blodrips

Ribes sanguineum ‘Koja’

Blodrips er en tidligblomstrende prydbusk. I april-mai får den røde, hengende klaser med blomster. Veksten er opprett med god forgreining. Den blir rundt 1,5 meter høy. 

Blodrips trives best på en solfylt og lun vokseplass, med næringsrik og varm jord. H3-4

 

Fortsatt usikker på hvilken hekk du skal velge? Kom innom hagesenteret og snakk med våre ansatte. De er kunnskapsrike og hjelpsomme. 

Velkommen innom Plantebørsen for inspirasjon og en hyggelig handel!

Du finner oss her

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.