Vinteren i Norge er vakker. Synet av snø som ligger på trærne og lykter som lyser opp hagen i vintermørket. Men vinteren er også nådeløs og det kan gå hardt utover plantene våre.
Har hageplantene dine en hardførhet som passer til klimaet der du bor, så klarer de seg ofte fint. Snøen kan dessuten hjelpe til ved å fungere som et beskyttende teppe i hagen. Men det er et par ting man bør ta høyde for. Barfrost og frosttørke for eksempel.
Er det lite nedbør og dermed lite beskyttende snø, så kan man oppleve å få frostskader på plantene sine. Langvarig barfrost kan gi skader både på planten og roten. Unge planter, tropiske planter, urteplanter og roser er spesielt utsatt. Har du planter med lavere herdighet så er det lurt å dekke de til. Bruk for eksempel halm. Dekker du til plantene så slipper du dessuten at de våkner opp for tidlig på våren.
Barfrost og vintersol kan nemlig føre til at plantene blir lurt ut av sin hvilemodus for tidlig. Dette kan skje når vintersolen gjør dagtemperaturen mildere, typisk fra februar og til telen går. Plantene tar det som et vårtegn og gjør seg klare for vekst. De begynner å fordampe og få behov for vann, men bakken er fortsatt frossen. Da oppstår tørkeskader og i verste fall kan plantene dø.
Opplever du at plantene dine våkner for tidlig fra vinterdvalen? Dekk til planten eller vann den.
Visste du at…
…faktorer som øker plantens vekst, som sterk nitrogen gjødsling i slutten av vekstsesongen, minsker plantenes evne til å bli herdet. Dette fordi du da gir plantene et energipåfyll på et tidspunkt de heller bør roe ned og gå inn i hvilemodus. Avslutt derfor gjødslingen sensommer/tidlig høst, når veksten avtar og næringsbehovet er mindre.
Kilde:
https://nibio.no/nyheter/snoen-er-naturens-dunjakke
https://snl.no/frostskade_-_botanikk
https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/p/planter-om-vinteren.html