Akeleie

Akeleie

Aquilegia

  • Planteslekt med rundt 100 arter i Soleiefamilien
  • Akeleie forvillet seg i norsk natur lang tid tilbake og er blitt naturalisert
  • Selvsående og kan lett spre seg
  • Generelt trives akeleier på solfylte plasser, men de liker også litt vandrende skygge
  • Hardføre stauder, gjerne H6-8

Vanlig akeleie

Aquilegia vulgaris
Vanlig akeleie eller villakeleie finner vi i norsk natur. Den forvillet seg fra klosterhager og ut i naturen lang tid tilbake, men opprinnelig kommer den fra alpene.
Akeleie er en vakker staude som mange er glad i. Den har rosetter av langstilkede, flerdelte blader, og nydelig nikkende blomster i klaser. Akeleien blir rundt 60cm høy. Den opprinnelige fargen på blomsten er blå, men finnes også i rosa, fiolette eller hvite varianter. Blomstringstiden er mai-juli. Under middelalderen ble akeleien ansett som en god medisinplante, og den fikk også status som en viktig kristen symbolplante. Men akeleie er giftig, med plantesaft som kan være hudirriterende.
Akeleien trives både i sol og halvskygge. Jorden bør være fuktig, men veldrenert.
Sortene av vanlig akeleie som har kommet inn i hagensenteret våren 2021 er: Aquilegia vulgaris 'Winky' D.Red White', Aquilegia vulg. 'Nora Barlow' og Aquilegia vulg. 'William Guiness'.

Praktakeleie

Aquilegia hybrid i sorter
Praktakeleie er en gruppe med hybrider mellom A. caerulea (himmelakeleie), A. chrysantha (gulleakeleie) og A. flabellata (dvergakeleie). Praktakeleie krysser seg lett med hverandre og gir nydelige fargekombinasjoner. Den blir rundt 50-70 cm høy, og har en busket opprett vokseform. Blomstene kommer i enkel klase, og har gjerne en eller to farger. De vakre blomstene blomstrer i juni-juli. Praktakeleie trives i sol og halvskygge, og i veldrenert, men ikke for tørr jord. H6-7
Sortene av praktakeleie som har kommet inn i hagesenteret våren 2021 er:  Aquilegia caerulea 'Spring Magic Rose & White', Aquiegia caerulea 'Blue Star', Aquilegia caer. 'Crimson Star', Aquilegia caer. 'McKana' og Aquilegia caer. 'Sp.Magie White'.

Dvergakeleie

Aquilegia flabellata
Dette er en lavere variant av akeleie og blir rundt 35cm høy. I april-juni har den blå og hvite blomster. Trives i sol og halvskygge. Dvergakeleie kommer fra Asia.
Sorten Aquilegia flabellata 'Jewel mixed' har kommet inn i hagesenteret våren 2021.

Canada-akeleie

Aquilegia canadensis
Denne har tofargede blomster i gult med røde sporer, og bladverket er lysegrønt. Blomstringstiden er i mai-juni, og den blir 30-50cm høy. Canada-akeleie trives i sol og halvskygge. H6-7
Sorten av canada-akeleie vi har fått inn våren 2021 er: Aquilegia canadensis 'Little Lanterns'

Kilder:
Langelang, Knut (2005): Stauder i norske hager. Bergen: Vigmostad & Bjørke AS

Produkt kontakt

Produkt kontakt

Henting og levering

Alle produkter kan hentes hos Plantebørsen. Hos oss kan du låne henger eller varebil. Har du ikke mulighet til å komme innom hagesenteret, kan du betale med Vipps (558633) hjemmefra og bestille hjemlevering. Vi har også bærbar bankterminal. Ta kontakt med oss om du ønsker dette.