Gartner Laila
Gartner Laila

Vi spør en ansatt

Det er mye kunnskap blant våre ansatte, og du kan lære mangt av å spørre de om råd. I dag snakker vi med vår erfarne gartner Laila.

– Hei Laila. Du er gartner og jobber i uteavdelingen på hagesenteret. Men du har også en slags kontorplass hvor du sitter og jobber. Hva gjør du, da?

Da hjelper jeg kunder med hageplanlegging. Kunder kan få hjelp til å planlegge en hel hage eller et område av hagen sin. Det er viktig å velge rett plante til rett sted, og det kan jeg hjelpe til med.

– Hvis en kunde ønsker en slik konsultasjon, hvordan går de frem?

Det beste er å ta kontakt med meg på forhånd og avtale tid. Særlig i travle tider, som nå fremover. Så er det veldig fint hvis kunden tar med seg bilder av hagen. Da blir det lettere å avgjøre hva slags planter som kan passe inn. Har kunden målt opp i hagen på forhånd, blir det enklere å regne ut hvor mange planter som må til.

Rett plante til rett sted

– Bør kunden ha tenkt gjennom på forhånd hva han eller hun ønsker seg i hagen?

De trenger ikke å ha planene klare, mange blir inspirert i hagesenteret og bestemmer seg når de er her og ser mulighetene. Det som er lurt å tenke over på forhånd er hva slags type hage du ønsker og hva du skal bruke hagen til.

– Så når du planlegger hagen til en småbarnsfamilie, så blir andre forutsetninger lagt til grunn enn om du planlegger hagen til en voksen hageentusiast som ønsker en elegant prydhage, vil jeg tro.

Definitivt. Igjen, det gjelder å finne rette planter til rett sted. Det er dessuten viktig å tenke på at plantene som velges skal passe klimaretning og himmelretning.

– Utdyp?

Ved valg og plassering av planter, bør man tenke over hvor nord og sør er. Hvor er det mest vind, hvor er det le, hvor er det full sol og hvor er det skyggefullt? Også er det viktig å velge riktig på herdighetsskalaen. Ingen er tjent med at kunden får en plante med H2 hvis han/hun bor i klimasone H4-5.

– Er det likevel mange som gambler på at H2 skal gå fint, fordi de liker planten så godt?

Noen gjør det, og noe ganger går det helt fint. Men vi anbefaler det ikke.

Start med et tre

– Du får sikkert forespørsel om hjelp til mye forskjellig innen hageplanlegging, men er det noen spørsmål som går igjen?

Absolutt. Mange ønsker et pent inngangsparti. Det å hindre innsyn og skape skjerming går også igjen. Og de som har solgt huset sitt og kjøpt leilighet, trenger ofte hjelp til å skape en trivelig uteplass på et lite område. I tillegg har du de som har kjøpt hus med gammel hage og lurer på hva de kan spare og hva som bør tas vekk. Ja, og så er det de som har nybygg og skal bygge opp hele hagen fra bunnen av.

– Ja, da er det sikkert godt å snakke med en erfaren gartner. For hvor skal man starte?

Jeg tipser ofte om å starte med et tre! På Plantebørsen har vi et flott utvalg av høye løvtrær. Trær gir proporsjoner i hagen og deilig skygge i sommervarmen. Selv har jeg mange favoritter. En av dem er Hjertetre! Det finnes som mindre tre med overhengende vekst, flerstammet tre og høyt tre. Vakker hele sesongen og avslutter med vakre høstfarger.

Hjertetre
Hjertetre Cercidiphyllum japonicum
Hjertetre om høsten
Liten uteplass

Små uteplasser

– Men tilbake til liten uteplass, hva slags tips gir du, da?

På små uteplasser har man ofte bare en platting og ingen jord å plante i. Derfor er potter veldig aktuelt. Det å plante i potte går helt fint, men den er mer frostutsatt enn en som er plantet i bakken. Det kan være lurt å velge planter fra en høyere herdighetssone til planting i potter som skal overvintre der.

– Og helt til sist, hvordan ser din hage ut?

Det er en liten bakgårdshage på Kongsberg. Her kan det bli kaldt og mye snø. Men deilig sommervær. Har lagt noe stein og noe ferdigplen. Og plantet Clematis « Blue Angel» som er min favoritt!

– Takk for praten, Laila!


Her på Plantebørsen er vi glade for å kunne tilby veiledning til kunder som velger å ta handelen hos oss. Vi er stolte av å ha erfarne og dyktige ansatte i uteavdelingen.
Visste du forresten at vi også tilbyr hagehjelp hjemme hos deg? Les mer her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.