Å plante hekk er fint å gjøre både om våren og høsten. Har du plantet og gjort unna etableringsfasen om høsten, får du maks ut av vekstsesongen når våren kommer. Det lønner seg gjerne også økonomisk å handle plantene om høsten, når det er gode tilbud på hagesenteret. Men den kanskje beste grunnen til å plante hekk om høsten, er været.
Plante hekk om høsten
Høsten er en fin tid for å anlegge hekk. Det er fordi det som regel er fuktig i jorden om høsten. En nyplantet hekk er helt avhengig av fuktighet for å etablere seg og ikke tørke ut i oppstarten. Når røttene får jevn fuktighet, vil plantene raskere rote seg. Røttene liker dessuten jordvarmen som fortsatt er til stede om høsten.
Faren for uttørking er mye større om sommeren. Da krasjer dessuten ofte behovet for jevnlig vanning med ferieplaner. Men husk at det kan være tørt også om høsten, og at det er viktig å passe på nyplantingen uansett.
Når du planter om høsten, vil planten gå inn i hvilemodus og våkne opp fra dvalen når våren kommer. De bør plantes i jord iblandet kugjødsel, men plantene skal ellers ikke tilføres nitrogenrik gjødsel. Rett før dvalen har ikke plantene behov for eller godt av påfyll av energi.
Når du har plantet hekken om høsten, kommer vekstsesongen raskere i gang enn om du begynner å plante om våren. Du gjør da unna etableringsfasen om høsten.
Hva kan plantes om høsten
Det er en jungel av informasjon der ute og mange ulike meninger. Når det gjelder spørsmål om hva som bør plantes når, så finnes det også uenighet i det. Men noen kjøreregler kan nevnes.
Planter med herdighetssone som passer der du bor, kan som regel plantes om høsten. Planter med lav hardførhet, kan derimot være lurt å heller plante om våren. Men de fleste som planter hekk, velger planter som er hardføre og som passer godt i vårt klima.
De fleste løvfellende hekkplanter kan fint plantes frem til frosten kommer. Når det gjelder vintergrønn hekk, kan også den plantes tidlig høst. Men de vintergrønne plantene bør plantes en stund før frosten. Siden de ikke mister nålene eller bladene, fortsetter de å fordampe og kan lettere tørke ut hvis de ikke har hatt tid til å rote seg.
Hva slags hekk er best
Hvilken type hekk som er best er er definisjonsspørsmål. Hva er viktigst for deg? At den hindrer innsyn? At den er så rimelig som mulig? At den har høy prydverdi? Still deg selv disse spørsmålene:
- Hvorfor vil du ha hekk?
- Hva slags planter vil og kan du bruke i hagen din?
- Hvor mye tid vil du bruke på hekken din?
Vet du ikke svarene på spørsmålene, kan vi hjelpe deg. Sammen finner vi ut hva som er viktig for deg, hva du liker og hva som vil kunne trives best i nettopp din hage.
Les mer om hvordan du skal velge rett hekk her.
I valget av hekk, er det gjerne mange fine kandidater. Det finnes populære klassikere og spennende utfordrere. Vintergrønne og løvfellende, høye og lave. Les om våre favoritthekker her.