Hagesenter
Hagesenter

Hvordan lage hekk

Hekk i hagen

Hekk er en inngjerding eller avgrensning av hagen med levende vekster, og er populært blant de fleste som har hage. Hekken har en viktig rolle når det kommer til å skape miljø og en god atmosfære.

Her deler vi våre beste råd til både nye og erfarne hageeiere med planer om å plante hekk.

 Før du setter i gang bør du tenke gjennom dette:

  • Hvorfor vil du ha hekk?
  • Hva slags planter vil og kan du bruke i hagen din?
  • Hvor mye tid vil du bruke på hekken din?

Alperips bilde fra OBP

Så, hvorfor vil du ha hekk?

Du vil antageligvis ha en inngjerding av hagen din. Men vil du ha en lav, symbolsk inngjerding, eller vil du ha en høyere hekk som skaper romfølelse og som skjermer mot  innsyn? 

Hvis du vil ha en fin liten inngjerding som viser hvor hagens grenser går, eller bare skal være der av estetiske grunner, så kan du for eksempel gå for buksbom. Buksbom er dekorativt, og kan formklippes slik du ønsker den. Tujaer og barlind kan også være gode å bruke som en enkel inngjerding, og du kan velge å holde de lave. 

Hvis du derimot ønsker en hekk som skal skjerme mot innsyn i hagen, så må du gå for noe som er tett og med litt høyde. Mange velger tuja, fordi den vokser raskt. Tuja blir også tett, og krever ikke mye stell. Det finnes mange fine løvfellende hekker også, men husk da på at de ikke vil skjerme like mye gjennom hele året. 

Når du vet hvilken rolle du vil at hekken skal spille i hagen, så kan du tenke på neste spørsmål. 

Lind

Hva slags planter vil du bruke? Og ikke minst, hva kan du bruke i hagen din?

Hva slags hekk liker du best? Er du glad i vintergrønne hekker, løvfellende hekker, striglede hekker eller vil du ha et litt villere uttrykk?

Hvis du liker tanken på en vintergrønn hekk, så er det lett å anbefale tuja. Den er hardfør, vokser raskt og egner seg godt som hekk. Andre vintergrønne alternativer kan være barlind, buksbom, hemlokk eller laurbærhegg. Bambus er også vintergrønn.

Bambushekk

Når det gjelder løvfellende hekker, er det svært mange å velge blant. Her kommer det i stor grad an på din personlige smak og preferanse. En fordel med løvfellende hekker er at de tilfører hagen liv og dynamikk. Løvfellende hekker forandrer seg gjennom sesongen. Mange planter blomstrer vakkert om våren, og får nydelige høstfarger etter sommeren. En løvfellende hekk kan være, i tillegg til en inngjerding av hagen, også en god stemningsskaper. 

Vanlige hekkplanter er bøk, agnbøk, blodbøk, sargenteple, liguster, alperips, søtmispel, blankmispel, svartsurbær og lind for å nevne noen. Foruten liguster, som er delvis vintergrønn, så vil disse miste bladene når sesongen er over. Men akk, så vakre de er i sesongen. Noen får blomster om våren, som sargenteple. Noen får bær fulle av antioksidanter, som svartsurbær. 

Svartsurbær

Hva som vil komme til å trives i hagen din må du også ta med i regnestykket. En hekk er en investering, og hvis den trives kan du ha glede av den i mange, mange år. Derfor bør du velge noe som har mulighet til å trives hos deg. 

Det du må tenke på da, er herdighetssoner, solforhold og jordsmonn. Hvilke planter som vil ha kunne trives hos deg, kan du få hjelp med i hagesenteret. På Plantebørsen er vi opptatt av at du som kunde gjør en god investering. 

Syriner

Investering av tid

Det siste punktet angår noe verdifullt, nemlig fritiden din. Syns du det er deilig å bruke en del tid på hagearbeid, eller vil du helst slippe noe ekstra jobb? 

Hvis du vil ha en hekk som i stor grad klarer seg selv, og krever minimal innsats, så kan det være lurt å gå for en vintergrønn hekk. Generelt krever de vintergrønne plantene lite stell, utover å stusse litt på dem. Ønsker du den klassisk formede grønne hekken, må du passe på å klippe den. Hvis du ikke gjør det, vil du få mange plantespir, istedenfor den “skjermveggen” du kan få med en vintergrønn hekk. Men denne stussingen er uavansert, og handler bare om å holde hekken jevn og i rett størrelse for deg.

Løvfellende planter vil gi deg en litt større rakejobb, og noen sorter trengs å klippes en del. Løvfellende planter vokser gjerne raskt, og det kan være positivt for deg som ønsker et utemmet uttrykk på hekken, men krevende for deg som vil ha en frisert, lavere hekk. Det er ulikt fra sort til sort, så her er det lurt å snakke med en ansatt i hagesenteret. 

Når er det best å plante?

Mange lurer på når det er best å plante en hekk. Det kan du egentlig gjøre gjennom hele hagesesongen, men det er en fordel å plante enten vår eller høst. Om sommeren kan det bli vanskelig å få vannet hekken nok. Det er svært viktig å passe på den nye hekken, og du må ikke plante en hekk, for så å dra på ferie. 

Planter du om våren, får plantene etablert seg og vokst seg til gjennom sesongen. En fordel med å plante på høsten, er at det er fuktigere i været. 

Uansett hvilken type hekk du går for, husk å vanne den godt de første ukene.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

BEDD

BEDD plantekasser innendørs

Kjøkkenhagen

Lag en enkel kjøkkenhage

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.