Mange av oss føler et behov for å være mer i kontakt med naturen. Det er også en økende bevissthet rundt det å ta vare på naturen, og dyr og insekter som lever i den. Det kommer tydelig frem gjennom årets hagetrender.
Hjelp insektene
Flere og flere blir bevisst på viktigheten av et biologisk mangfold og kjenner på ansvaret for å bevare naturen. Selv om det er lett å føle på håpløshet når det gjelder å skulle stoppe ødeleggelser av naturen, har man en unik mulighet i hagen. Hagen er din lille flekk av natur og her kan du helt konkret og direkte bidra positivt. Ved å velge planter og blomster pollinerende insekter kan benytte seg av, blir hagen straks mer naturvennlig. Blomster som lukter søtt, er fargerike og har god smak tiltrekker seg gjerne pollinerende insekter.
Det å lære mer om hvordan naturen ser ut der du bor, vil kunne hjelpe deg på riktig vei. Gå på oppdagelsesferd i nærområdet eller i skogen like ved. Hvordan ser plantene ut? Hva slags blomster finner du?
De pollinerende insektene blir veldig fornøyde hvis du lager en blomstereng en hagen. Kanskje du kan gjøre om en del av gressplenen til blomstereng i stedet? I staudebedet er det mange blomster som tiltrekker seg de pollinerende insektene. Se staudeguiden vår for å se tips til stauder som er pollinatorvennlige. Når det gjelder busker så er det mange som er populære blant bier, humler og sommerfugler. Duftskjærsmin, syriner, sargenteple, fagerbusk, klokkebusk, buskmure og sommerfuglbusk er noen eksempler. Prydtrær, som blant annet kirsebær, er også populært blant pollinatorene.
En annen måte å hjelpe insektene på er å ha et insektshotell i hagen. Se Plantebørsens utvalg av insektshoteller her.
Få mye ut av lite
Mange bor i byer og leiligheter uten tilgang på en hage. Det betyr ikke at drømmen om en liten oase trenger å stoppe der. Kreative bybeboere finner løsninger som utnytter det de har tilgjengelig. En balkong kan utnyttes maksimalt ved et enkelt grep. La plantene vokse i høyden fremfor utover. En vårnyhet på Plantebørsen er Green veggie wall. Veggen er en alt-i-ett-løsning, med en lang potte og et rutenett som planten vil lene seg på etter som den vokser. Planten får støtte til å utfolde seg i høyden, og du får maksimalt tilbake i form av en frodig grønnsaksvegg å høste fra. Du kan selvfølgelig heller plante blomster i den, hvis du heller ønsker det. Den praktiske potten har dessuten en innebygd vannbeholder som sørger for vann direkte til røttene. Les mer om Green veggie wall her.
Dyrk selv
En stor og aktuell hagetrend er dyrking av egne råvarer. Det er mange gode grunner til å dyrke selv, både med tanke på din egen lommebok og for miljøet. For hageentusiaster med god tumleplass, er mulighetene utallige. På hagesenteret får du tak i et spennende utvalg av grønnsaksplanter, frukt- og bærvekster og annet spiselig som nøtter og urter. Les gjerne mer om hva du kan dyrke selv under Spiselig i hagen.
Det er lett å tenke at mangel på hage betyr store begrensinger i hva en kan dyrke. Men har du en markterrasse eller en balkong så er mulighetene likevel mange. Et stort utvalg av grønnsaker, frukt og krydder kan nemlig dyrkes i potte. Les mer om å dyrke i potter her.
En vårnyhet på Plantebørsen er Noa grow table. Dette dyrkingsbordet er perfekt for deg med liten uteplass.
Uttrykket “edimentals”, funnet opp av Stephen Barstow, er veldig aktuelt. Ordet er satt sammen av edible (spiselige) og ornamentals (prydplanter), og henviser til hvordan planter kan ha mer enn en funksjon i hagen. Det kryr av prydplanter som også kan brukes i matlaging, både blant stauder og busker. Bruk av spiselige prydplanter har mange fordeler. Du kan ha et stort utvalg at spiselige vekster uten at det går på bekostning av design og hagens prydverdi. Spiselige prydplanter er ofte hardføre og nøysomme, og kreve gjerne lite stell. Lær mer om spiselige prydplanter på nettsiden til Stephen Barstow.
Inspirert av naturen
En hage inspirert av naturen i området rundt, er en stor trend. Dette er hagen for deg som ønsker et avslappet fristed som bringer deg nærmere naturen. Den står harmonisk i stil til omgivelsene, er vill, utemmet og full av sjarm.
Av planter og blomster velges gjerne kultiverte varianter av det som vokser i norsk natur. Naturinspirerte hager er upretensiøse og med løse linjer. Det kan se ut som at du har latt hagen gro vilt. Men den er gjerne nøye planlagt. Man kan hente frø fra en blomstereng i nærheten og skape en egen eng i hagen. Du får også kjøpt pakker med blomsterengfrø i hagesenteret.
Velger du en naturinspirert hage, er du samtidig med på å bevare det biologiske mangfoldet. Du hjelper de pollinerende insektene, og kanskje får du også besøk av fugler, ekorn og pinnsvin?
Kilder:
https://www.edimentals.com/blog/
https://www.gardendesign.com/trends/2024.html