Naturhage
Naturhage

Tema: Naturhagen

Naturhagen er hagen for deg som ønsker et avslappet fristed som bringer deg nærmere naturen. Den står harmonisk i stil til omgivelsene, er vill, utemmet og full av sjarm. Av planter og blomster velges gjerne kultiverte varianter av det som vokser i norsk natur. Dette er en hage som gleder pollinerende insekter, og kanskje får du også besøk av både fugler, ekorn og pinnsvin.
pinnsvin i naturhagen

Den ville naturhagen

Sitat fra insektforsker og forfatter Dave Goulson:

...Som forkjemper for bevaringsbiologi og naturvern er det altfor lett å føle seg hjelpeløs og motløs. Mye av min personlige inspirasjon for å fortsette kampen har alltid kommet fra de små seirene jeg kan oppnå i min egen hage, for den er et lite hjørne av jorden som jeg faktisk kan kontrollere...

Som Goulson påpeker, i din egen lille flekk av jorden bestemmer du. Der kan du hjelpe de pollinerende insektene helt konkret ved å gi dem det de leter etter, og du kan gi småkryp, skogens små dyr og fugler et sted å finne mat.

Samtidig som at du gjør noe positivt for planeten vår, får du med naturhagen en deilig perle av et fristed. Denne hagen er nøysom og trenger ikke kreve så mye av deg. Hagen din kan fungere som en sårt tiltrengt motvekt til alt det striglede og organiserte, et sted hvor stresset kan slippe taket i deg. Naturhagen representerer motpolen til den formelle og formklippede hagen.

Slik planlegger du en naturhage

Lag en plan

Det er alltid lurt å ha en god plan før du setter i gang med et hageprosjekt, og det gjelder også ved en naturhage. Første steg bør være å se deg rundt. Se på omgivelsene rundt hagen og hva som vokser i nærliggende natur. Studer hagens form og struktur. Kanskje du på tomten har trær, busker, steiner eller noe annet fint du ønsker å bevare. Eller det kan være en utsikt som du ønsker å fremheve. La hagen bli en glidende overgang fra hus og til innsjøen, skogen eller hva det er du har utsikt til. Ta hensyn til tomtens utgangspunkt, når du skisserer opp hagen din.

planlegg hagen

Tips: Last ned en app på telefonen din som gir deg mulighet til å lettere visualisere hagen du drømmer om. Det finnes flere apper for hageplanlegging, et eksempel er iScape. Der kan du bruke et bilde av din egen hage og skape hagerom, stier og alt du drømmer om i hagen din.

Som kunde på Plantebørsen får du også god hjelp til planlegging av hagen. Ta med mål av hagen, så kan vi sammen visualisere og lage en plan.

Inngjerding av hagen

Valg av inngjerding avhenger av ditt behov for skjerming. Kanskje du har en hage som grenser til skogen og ikke behøver noen form for inngjerding? Eller kanskje naturhagen din er midt i et boligstrøk hvor behovet for skjerming er stort. Et tregjerde eller steingjerde kan være gode alternativer i en naturhage. Vil du ha hekk, så finnes mange aktuelle busker. Det er naturlig å velge en plantehekk av det mer ustriglede slaget i naturhagen.

Lek med tanken på å gjerde inn hagen uten å lage en vanlig hekk. Ulike vekster kan til sammen skape en levende og frodig skillevegg mellom deg og naboen. Dette kan være en kombinasjon av busker, vintergrønt og også stauder som til sammen vil hindre innsyn og fungere som en ustriglet inngjerding.

Ulike soner i hagen

Hagen din blir mer interessant om du deler den inn i ulike soner eller områder. I tillegg vil den oppleves som større enn den er. En hagesone kan være et område hvor du kan nyte maten ute, eller et sted hvor du kan legge bena høyt og lese en nok. Kanskje du ønsker et område for kjøkkenhage eller kanskje et sted hvor du har blomstereng? Dine ønsker og behov for hagen kjenner du best til selv, men mulighetene er mange.
Hvordan du deler inn hagen din gjør mye med det helhetlige uttrykket. Naturhagens uttrykk er gjerne organisk, uformelt og tilsynelatende tilfeldig. Myke former er mer aktuelt enn stramme linjer, og uttrykket er tydelig inspirert av naturen. Naturlige skillevegger kan du få ved å lage bueformede bed. En gruppe med trær eller busker kan også være et naturlig skille mellom to hagesoner.
Stier i hagen er med på å gjøre hagen interessant. Ser du en sti som forsvinner bak noen busker, er det fristende å finne ut hvor den fører. Hagestien kan binde de ulike områdene av hagen sammen, og du kan lage den på mange forskjellige måter. Se på bilder av ulike typer stier, og finn ut hva som passer din stil best. Heller, trematerialer eller teglstein er materialer som kan passe bra inn i naturhagen.
Når du deler opp hagen din i ulike soner, husk å tenke på solforhold. Det er herlig å både ha en plass å nyte morgensolen og en til dagens siste solstråler.

Planter til naturhagen

Ta en tur ut i naturen og la deg inspirere. Se hva slags trær, busker og blomster som vokser der. I hagesenteret vil du finne kultiverte varianter av mange av vekstene som du finner ute i naturen.

Hvilke planter som passer i din naturhage avhenger av visjonen din, hva slags landskap du er omgitt av og hvilken klimasone som gjelder hos deg. Men generelt kan vi si at det er planter som likner de du finner i norsk natur som gjelder.


Trær og busker
I hagesenteret er det et bredt sortiment av trær som hører hjemme i norsk natur eller er en kultivert variant. Hengebjørk er et eksempel. Hengebjørka er et stort tre med greiner som står skrått oppover og lange kvister som henger ned. I Norge vokser hengebjørka i tørr skog, i berg og i ur, og er også kalt lavlandsbjørk.

Hengebjørk

Et annet tre som passer inn i naturhagen er alm. Alm er et vakkert og hardført tre, og utbredt i Norge. Treet kan bli gammelt og stort.

Lønn kan også passe fint inn i din naturhage. I Norge vokser kun spisslønn naturlig, men av prydtrær finnes platanlønn, naverlønn, sølvlønn, tatarlønn og asklønn.

Hvitrogn (Sorbus Koehneana frøkilde Ås E) er en busk med en lett og grasiøs vekstform. Den får hvite blomster samlet i klaser i mai-juni. Om høsten får den hvite rognebær og et nydelig fargespekter på bladene. Høyden er rundt 2-3 meter.

hvitrogn
Hvitrogn

Vanlig lind (Tilia cordata) er et tre med hjerteformede blader som vokser vilt i Norge. Det kan bli veldig høyt og gammelt.

Småbladlind
Lind

Vanlig bøk (Fagus sylvatica) vokser naturlig i Norge, og er mye brukt i hager. Bøk brukes ofte til hekk, da høstens visne blader sitter på til våren og bøken dermed skjermer for innsyn.
I Norge er også eik et vanlig tre å finne i naturen. Naturlig finnes sommereik og vintereik, samt hybrider som er krysninger av disse to artene. Eik er lett gjenkjennelig med sine karakteristiske fjærlappede blader og store fine nøtter (frukten).

Søyleangbøk
Søyleagnbøk
Søyleeik
Søyleeik

Vanlig hassel (Corylus avellana) finnes naturlig over hele Sør-Norge og ved kyststrøk helt opp til Nordland, og trives opptil 500 meter over havet. Det at det finnes så mye hassel i landet, gir et godt utgangspunkt for å kunne få modne frukt i Norge. Les mer om hassel her.

Hassel
Hassel

Vier, selje og pil (Salix) er en stor slekt med 25 arter hjemmehørende i Norge. Salix-artene er en viktig del av næringsgrunnlaget til ville beitedyr, og er mat- og vertsplanter for en mengde insekter og sopper. Salix-artene skiller seg fra andre busker og trær ved at de har kun ett knoppskjell. Ellers har de til felles at de alle er vedplanter med seig ved og sekundær tykkelsesvekst (de vokser i tykkelsen). Istervier (Salix pentandra), tundravier (Salix artica), gråselje (Salix cinerea) og ullvier (Salix lanata) er eksempler på Salix-arter som er hjemmehørende i Norge og som egner seg godt som prydplanter.

Stauder
Naturen er full av farger og blomster.  I hagesenteret kan du velge og vrake mellom stauder som er kultiverte varianter eller som likner på blomstene du finner i naturen.

Engstorkenebb

Storkenebb er et eksempel. Storkenebb er en artsrik planteslekt. 13 arter av storkenebb regnes som opprinnelige eller naturaliserte i Norge. Generelt kan vi si at storkenebb er en nøysom og lett staude å ha med å gjøre. De vokser seg kraftig og fine, og har blomster som kan være blant annet lilla, rosa eller hvite. Når og hvor lenge de blomstrer avhenger av arten. Noen storkenebb blir høye, mens andre er lavere i vekst og passer svært godt som markdekkere.

Storkonvall

Storkonvall vokser vilt i Norge, men er også mye brukt som hagestaude. Denne stauden er robust og ganske stor, og kan trives både i sol og skygge. Storkonvall kan lett spre seg.

Liljekonvall dekker skogbunnen vakkert om våren med sine hvite klokker og lange grønne blader. Den får du også kjøpt som staude i hagesenteret.

akeleie

Vanlig akeleie eller villakeleie finner vi i norsk natur. Den forvillet seg fra klosterhager og ut i naturen lang tid tilbake, men opprinnelig kommer den fra alpene.
Akeleie er en vakker staude som mange er glad i. Den har rosetter av langstilkede, flerdelte blader, og nydelig nikkende blomster i klaser. Akeleien blir rundt 60cm høy. Den opprinnelige fargen på blomsten er blå, men finnes også i rosa, fiolette eller hvite varianter.

Fjørekoll

Fjørekoll eller strandnellik er velkjent i Norge, både som viltvoksende, men også som en mye brukt staude. Den er en tett vintergrønn tue med gresslignende blader og lange bladløse stilker og rosa blomsterhode.

Sildre

Sildre er en planteslekt med 22 arter i Norge. Disse trives ofte i bergsprekker og på fjellet, så dette er fine stauder for deg som har naturhage høyt over havet.

Tusenfryd

Tusenfryd er en søt liten staude som er viltvoksende i kyststrøk i Norge. Den har vintergrønt rosettformet bladverk, og bladløs stilk med en blomst på toppen. Tusenfryd var opprinnelig hvit og enkel i blomsten. Den er blitt kultivert og finnes nå i andre farger og også med større blomst og med fylt blomst.

Sverdiris

Sverdiris er viltvoksende i Norge og har blitt dyrket som hageplante siden 1600-tallet. I juni får sverdirisen vakre gule blomster, og det smale og sverdliknende bladverket er dekorativt også utover høsten. Dette er en høy staude som blir 60-120 cm høy. Sverdirisen trives best i sol og i fuktig jord.

Rød jonsokblom

Rød jonsokblom, også kalt sankthansblomst og jonsoksmelle, hører til nellikfamilien. Denne arten er viltvoksende i Norge, og finnes opptil rundt 1700 meter over havet. Rød jonsokblom har røde blomster og høye stengler.

Småsymre

Symreslekten eller anemoneslekten hører til soleiefamilien og utgjør rundt 150 arter. I Norge vokser hvitsymre (hvitveis) og gulsymre vilt, mens du finner mange flere sorter i hagesenteret.

Lag en blomstereng

Prestekrager, blåklokker, smørblomst, erteblomst eller kløverblomst. Hvilken engblomst er din favoritt? Eller er det kanskje blandingen av engblomstene som til sammen skaper magien? Vi er iallfall mange som elsker synet av en upolert og fargerik blomstereng. I naturhagen er det perfekt å ha en blomstereng, og den kan du anlegge på ulike måter.

En måte å gjøre det på er å plukke med seg ulike blomster fra skog og veikant. Frøene sanker du på høsten, og de bør være tørre og brune. Ellers kan du kjøpe en pakke med blomsterengfrø. På hagesenteret selger vi blomsterengfrø fra Nordic Garden. Disse består av kun norske frøsorter og anbefales av Norges Birøkterlag.

Frøene sår du i bar jord, og ikke bruk gjødsel. Er jorden næringsrik vil plassen bli tatt over av andre planter med kraftigere vekst. Du bør derfor bruke næringsfattig jord, gjerne utblandet med litt grus og sand. Skal du gjøre om en gressplen til blomstereng, bør du fjerne det øverste jordlaget under gresset, fordi det antageligvis vil være altfor næringsrikt. Bytt ut med næringsfattig jord. Husk å vanne godt.

blomstereng

Møbler til naturhagen

I naturhagen kan det være fint med møbler som ikke krever så mye oppmerksomhet. Enkle møbler passer godt inn, gjerne i naturmaterialer. Når du velger møbler til uteplassen, tenk på hva som fungerer i temahagen, men aller viktigst er hvilke behov møblene skal dekke. Hva skal du bruke hagen til? Trenger du et sted å kunne spise? Er dere mange eller er det kun deg som ønsker en hvileplass? Og husk at naturmaterialer som regel krever noe vedlikehold.
Teak er et treverk som er holdbart og stabilt. Det har en naturlig selvimpregnerende olje som gjør det værbestandig. Teak-møblene krever ikke mer vedlikehold enn at du rengjør de før og etter sesongen. På sikt vil teak-møblene få en naturlig gråfarge. De fleste ønsker denne fargen på møblene. Hvis du derimot ønsker å bevare den originale fargen lengst mulig, kan du bruke teakolje. Møblene vil da få et mer gyllent uttrykk.
Vårt utvalg av teak er selvfølgelig utelukkende bestående av teak fra plantasjer. Les mer om teak fra plantasjer her.

Turin bord og stol

En hammock, hengematte eller dekkstol er perfekte hvileplasser. Sett den et sted hvor du kan ligge rett ut og fordype deg i en bok. Les mer om våre hammocker

sofia hammock

Skaff deg stilen

På Plantebørsen har vi et bredt utvalg av planter og møbler. Her kan du plukke ut alt til naturhagen. Velkommen innom oss for å la deg inspirere. Vi hjelper deg i mål.

Velkommen innom oss i Lier. 

SE FLERE INSPIRASJONSAKER

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

BEDD

BEDD plantekasser innendørs

Kjøkkenhagen

Lag en enkel kjøkkenhage

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.