Kjøkkenhagen
Kjøkkenhagen

Lag en enkel kjøkkenhage

Har du noen gang sanket grønnsaker fra egen hage? I tillegg til å være bærekraftig og økonomisk, vil det også kunne gi en god mestringsfølelse. Stadig flere kaster seg på trenden, naturlig nok. For hva er vel bedre enn å kunne spasere ut døren og hente deilige råvarer du har dyrket selv? Maten blir ikke mer kortreist enn det. Heldigvis trenger du ikke en stor og frodig hage for å oppnå drømmen om egen kjøkkenhage.

Dyrking i potte

Det er lett å tenke at mangel på hage betyr store begrensinger i hva en kan dyrke. Men har du en markterrasse eller en balkong så er mulighetene likevel mange. Et stort utvalg av grønnsaker, frukt og krydder kan nemlig dyrkes i potte. Det du må passe på er at du bruker en romslig potte og legger leca i bunnen for god drenering. Vær også klar over at planter i potter kan kreve mer vann enn om de er plantet i bakken. En fordel med å plante i potter er at det er lettere å holde sneglene borte. 

Skal du ha frukt og bær så husk at dette er planter som gjerne vil ha god jord og rikelig med plass til røttene. Valg av potte er viktig for å lykkes. Får bær og frukt stå i solen, modner de raskere og får søtere smak. Jordbær trives i potter, og velger du månedsjordbær får du stadig nye bær gjennom hele sesongen. Blåbær kan du også ha i potter. Husk da å bruke sur jord, og ha to ulike sorter for bestøvningen. Andre bær som kan plantes i potter er blant annet rips, solbær og stikkelsbær. Det er til og med mulig å plante frukttrær i potter. Et eksempel er ‘Suncats’, et søyleformet epletre som er smalt og ikke så stort, og som får røde, søte og aromatiske epler.

Av grønnsaker er det mange som kan trives i potte. Sukkererter, tomater, agurk, squash, paprika og chili er noen eksempler. Generelt trives de best på en solfylt plass. Bruk alltid ny jord når du planter årets grønnsaker, og husk å gjødsle innimellom. 

Når det gjelder krydder så kan du plante hva som helst i pottene dine. Det meste kan trives hele sesongen og krever kun litt sol på kroppen og en skvett vann når de er tørste. 

En bugnende vegg av frukt og grønt

En vårnyhet på Plantebørsen er Elhos grønnsaksvegg. Liten uteplass trenger ikke å være en hindring, med denne praktiske veggen hvor du får utnyttet arealet i høyden. Veggen er en alt-i-ett-løsning, med en lang potte og et rutenett som planten vil lene seg på etter som den vokser. Planten får støtte til å utfolde seg i høyden, og du får maksimalt tilbake i form av en frodig grønnsaksvegg å høste fra. Den praktiske potten har dessuten en innebygd vannbeholder som sørger for vann direkte til røttene. 

Veggie wall
Green Basics veggie wall

Green Basics veggie wall er laget av 100% gjenvunnet plast og er 100% resirkulerbar. Produktet er holdbart og produsert i Nederland. Veggen settes enkelt sammen og tar ikke mer enn 10 minutter. Se demonstrasjon her:

Dyrking inne og ute

Noa grow table er en vårnyhet til deg som drømmer om å dyrke selv. Dyrkingsbordet er for innendørs- og utendørsbruk, og det kommer med lokk og selvvanningsrør. Med andre ord, veien til selvdyrket frukt og grønt er lettvinn. 

Dyrkingsbordet gjør drømmen om sanking av egne råvarer lettere tilgjengelig. Det er praktisk og du trenger ikke store plassen. I perfekt arbeidshøyde kan du dyrke grønsaker, frukt og krydder. Det er romslig med plass, slik at du kan velge litt av hvert. Under dyrkingsbordet finner du en hylle for oppbevaring av redskaper og tilbehør, slik at alt er innen rekkevidde. En annen praktisk funksjon med dyrkingsbordet, er at benene er avtagbare. Det gjør oppbevaringen enklere når hagesesongen er over. 

Lokket som følger fungerer som et drivhus. Drivhuset sørger for at frøene og plantene dine er beskyttet mot fugler, regn og direkte sollys. Ventilasjonspaneler med glidere bidrar til å skape optimale vekstforhold ved å regulere temperatur og lufttilførsel. 

Dyrkingsbord
Noa grow table

Dyrkingsbordet har et enkelt vanningssystem med en beholder. Vannnivåindikatoren indikerer umiddelbart når vannpåfylling er nødvendig. Ved hjelp av en propp kan du tappe ut eventuelt overflødig vann og sørge for at plantenes røtter har det optimalt. 

Noa grow table er laget av 100% gjenvunnet plast og er 100% resirkulerbar. Ta en nærmere titt på dette fine og svært praktiske dyrkingsbordet:

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.