Syrinhortensia – denne bør du ha i hagen i høst

Er du på jakt etter en plante som er enkel å få til og som gir hagen flotte farger langt utover høsten? Da kan vi varmt anbefale syrinhortensia. Dette er en tøffing som krever svært lite stell og vedlikehold, og enkelte varianter tåler herdighetssone opp til H5. Syrinhortensia blomstrer ikke før sent i sesongen, men når det først skjer tilfører den hagen masse flotte farger. Spør du oss burde alle hager ha en syrinhortensia når høsten kommer. 

Slik lykkes du med syrinhortensia

Syrinhortensia er blant de aller vakreste høstbuskene vi har. Den har fått navnet sitt etter sine syrinlignende blomster som virkelig gir deg en eksplosjon av farger, og liver opp hagen helt frem til den første snøen kommer. Som regel beholder den høybladene sine også etter at frosten setter inn. Det gjør den til et dekorativt element i hagen selv når sesongen er over.
Syrinhortensia er en plante det er lett å gjøre fornøyd. Den trives i næringsrik jord og står fint i både sol og halvskygge. Husk god drenering og sørg for at planten har rikelig med vann. Hos oss finner du syrinhortensia både som busk og på stamme. Når den podes på stamme vil den ikke vokse i høyden, men blomstene vil utgjøre en flott krone. Dermed egner den seg godt for deg med begrenset plass.
Det er ikke nødvendig å beskjære syrinhortensia, så om du velger å gjøre dette er helt opp til deg. Ofte kan det være aktuelt å klippe bort greiner som er skadet av snøen, men ellers klarer syrinhortensiaen seg selv. Samtidig kan det være greit å vite at syrinhortensia blomstrer på årets skudd, så en eventuell beskjæring vil ikke påvirke blomstringen.

Syrinhortensia i krukke

I noen klimasoner trives syrinhortensia også godt i krukke. Dette er med andre ord en plante som gir deg mange muligheter. En av grunnene til at syrinhortensiaen er et godt valg til krukken, er at den vokser sakte. Dermed holder den seg på plass uten at det krever mye innsats fra deg.
Vi anbefaler at du går til anskaffelse av en romslig krukke og sørger for god og jevn vanning. Da får du en fargerik busk du har glede av i mange år fremover. Syrinhortensia kan stå ute hele vinteren, men sett den gjerne under tak hvis det er mulig.

Kommer i flere farger og høyder

Tidligere fantes det ikke så mange varianter av syrinhortensiaen. I dag får du derimot tak i et hav av ulike sorter, med forskjellige farger og høyder. Vi har alt fra lave busker ned mot 60 cm til høyere stammer på rundt 2,5 meter.
Varianter som Limelight, med sin grønnhvite farge, og Vanilla Fraise, som går i en gradering fra hvit til rosa, har lenge vært populære. I år har også Pink Annabelle vært veldig etterspurt. I stedet for å starte med hvite blomster blomstrer denne i dyp rosa under hele blomstringsperioden, til stor glede for deg som hageeier.
For oss er det gøy når kundene får øynene opp for nye varianter av våre favoritter. Vi kommer gjerne med anbefalinger om hvilke planter som vil passe hjemme hos deg.
hvit syrinhortensia foran blå himmel

Hortensia gir mat til bier og humler

Bier og humler gjør viktig arbeid i hagene våre, men i lengre tid har disse og andre pollinerende insekter stått i fare for å forsvinne helt. Når du velger planter til hagen, vil vi derfor gjerne at du inkluderer noen vekster som pollinerende insekter vil sette pris på.
Er du ute etter en syrinhortensia som gir god næring til humlene, er det ‘Pinky Winky’ du skal velge. Utover det er også klatrehortensia en favoritt blant humler og bier. Den har vi skrevet mer om her.

Ta turen innom oss for en hageprat

På hagesenteret vårt i Lier kan du få gode tips og råd til hageplanleggingen. Vi ser en stadig økende hageinteresse blant folk i alle aldre og synes det er gøy å bidra til å sette hagedrømmer ut i livet. Nå gir vi deg råd om flotte høstplanter og hvordan du best kan klargjøre hagen for høst og vinter. Velkommen til oss!
Vår kontaktinformasjon og hvor du finner oss ser du her.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.