Hageplanlegging planlegge hage
Hageplanlegging planlegge hage

Våre beste tips til deg som skal planlegge hage

Skal du i gang med planleggingen av årets hage? Her gir vi deg våre beste tips om hva det kan være greit å tenke gjennom før du setter i gang.

Vi står ved starten av en ny utesesong, og også i år skal nok mye av sommeren tilbringes i eget land. For å få mest mulig ut av den norske sommeren, er det mange som går med tanker om å fornye litt hjemme. Skal du i gang med planleggingen av årets hage? Her gir vi deg våre beste tips om hva det kan være greit å tenke gjennom før du setter i gang.
Husk at hagesenteret vårt i Lier har alt du trenger for å trives i egen hage fra tidlig vår til sen sommer. Kommer du innom oss kan du få tilpasset rådgivning og gode anbefalinger.

Hent inspirasjon – gjerne gjennom en tur til ditt hagesenter

Når du skal i gang med å planlegge hagen for sesongen, vil innhenting av inspirasjon være et godt sted å starte. I dag finnes inspirasjonen lett tilgjengelig. Sosiale medier flommer over av flotte hager, med elementer du kan velge å enten kopiere rett av eller gjøre din egen vri på. Kanskje er det et spesielt miljø du er ute etter, eller du har sett en fin plante du ønsker å bygge et blomsterbed rundt. Uansett vil det lønne seg å ha en viss idé om hvordan helheten skal bli før du begynner å handle inn.
En tur innom et hagesenter kan også gjøre underverker for inspirasjonen. Det er lettere å planlegge når du har sett mulighetene dine i virkeligheten. Sannsynligvis vil du også få opp øynene for noen nye planter og vekster som du ikke hadde hørt om tidligere.

Gjør enkle, grunnleggende forberedelser

For at planleggingen skal foregå på en effektiv måte, er enkle forberedelser en nødvendighet. Kartlegg hagen eller uteplassen før du bestemmer deg for hva du skal plante og hvor. Det innebærer å:

  • ta mål så du vet hvor mye plass du har
  • finne ut hvilken du bor i
  • finne ut hvor du har sol og skygge – dette legger føringer for hva du kan plassere i hvilke deler av hagen

Disse opplysningene, sammen med eventuelle skisser og inspirasjonsbilder, tar du med deg til hagesenteret når du skal begynne å handle. Da vil du kunne få god hjelp til å finne akkurat de plantene du er ute etter, og som vil trives godt der du ønsker å plante dem.
Les også mer om hva vi tilbyr av hjelp i hagen her.

Skap et innbydende hagemiljø

En rød tråd under planleggingen, vil øke sannsynligheten for at du blir fornøyd med resultatet til slutt. Dette betyr på ingen måte at hagen din trenger å være kjedelig eller at valgmulighetene dine er få. Tvert imot handler det om optimal utnyttelse av hagens potensial, og å skape et innbydende hagemiljø der du balanserer farger og former på en god måte.
For å skape et miljø i hagen, kan du for eksempel kombinere blomstrende planter og vintergrønt, og stammer og vekster i ulike høyder. Vi henter ofte frem planter og komponerer ferdige bed sammen med kunden her i hagesenteret. Deretter er det bare å flytte det hele rett ut i hagene deres – da vet kundene hva de får og de blir generelt mer fornøyd.

Vær ærlig med deg selv om hvor mye tid du vil bruke i hagen

Før du velger dine planter og vekster, vil det lønne seg å ta en runde med deg selv på hvor mye tid du faktisk kommer til å bruke i hagen. Her er det viktig å være ærlig. Under planleggingen føler du deg kanskje kjempeinspirert og ser for deg lange dager med graving, luking og stell, men spør deg selv om dette er realistisk i det lange løp. Blir du overambisiøs og kjøper et hav av planter du ikke rekker eller orker å gi tilstrekkelig med kjærlighet, vil heller ikke hagen din holde seg flott i lengden.
Hos oss finner du spesialister med masse plantekunnskap, som kan hjelpe deg med å finne planter det er oppnåelig for deg å ta vare på. Vi har masser av vakre planter som samtidig er enkle å gjøre fornøyd. En løsning som passer for de fleste er å velge ut enkelte soner i hagen hvor du ønsker å bruke litt tid. Her kan du gå for planter som krever mer stell, slik at hagen blir et hyggelig prosjekt uten at det blir for mye jobb.

Ta imot hjelp under planleggingen

Skal du planlegge en helt ny hage, kan dette ofte føles litt overveldende. Da vil det som regel lønne seg å ta imot litt hjelp. Vi opplever at kundene som snakker med oss og lar oss hjelpe til med å finne løsninger, som regel er de som blir aller mest tilfreds. I tillegg til god rådgivning kan vi bistå med både hjemkjøring og planting.
Gjør hagen til et hyggelig og spennende prosjekt, helt fra planleggingsfasen. Ta turen ut til hagesenteret vårt i Lier, utnytt kunnskapen til ekspertene våre og se alle de kule og sjeldne plantene vi har her hos oss. Det er gøy å planlegge hage, og resultatet nyter du godt av resten av året. Vi håper å se deg i hos oss i sommer – her ser du hvor du finner oss.

SE FLERE INSPIRASJONSAKER
Thuja smaragd hekk langs vei

Vintergrønn hekk

koreakornell

Koreakornell

Våre fineste utepotter

Lavendel

Hagetrender 2024

Ønsker du hjelp i hagen?

Alt starter med en samtale. Vi lytter til dine ønsker og behov, og gir deg tips, råd og veiledning.